Een fles schoonmaakazijn.

Maak dit allemaal niet schoon met schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn is voor veel dingen in huis handig. Denk aan kalkresten weghalen, een aangebrande pan schoonmaken, kitranden schoon krijgen of kringen van de inductiekookplaat halen. Maar in sommige gevallen doet deze azijn meer kwaad dan goed.

Ontkalk het koffiezetapparaat niet met schoonmaakazijn

Waar kalkresten prima met schoonmaakazijn weggetoverd kunnen worden, is het beter om het koffiezetapparaat er niet mee te ontkalken. De azijn is namelijk te agressief en kan de rubbers en koperen en plastic onderdelen van de machine aantasten. Daarnaast kan de azijn ook langere tijd de smaak van de koffie beïnvloeden. Maar gelukkig zijn er een aantal alternatieven om het apparaat wel goed te ontkalken.

En ook het strijkijzer is geen vrienden met schoonmaakazijn. Hierbij geldt ook dat er onderdelen kapot kunnen gaan door het zuur.

Wees voorzichtig met de wasmachine

In een bepaalde mate geldt dit ook voor de wasmachine. Te vaak azijn gebruiken kan op de langere tijd de rubbers in de machine aantasten. Natuurazijn is dan ook beter dan schoonmaakazijn. Meer hierover is te lezen in ons eerdere artikel.

Groene aanslag en mos verwijderen

Waar in huis schoonmaakazijn vaak nog best handig is, is dat buiten een heel ander verhaal. Zo is deze soort niet toegelaten voor het bestrijden van groene aanslag buiten. Het is niet duurzaam en daardoor niet toegestaan, schrijft Milieu Centraal op de website.

Niet alle vlekken gaan weg met schoonmaakazijn

De zuren in schoonmaakazijn zorgen ervoor dat het vlekken (zoals vetvlekken) goed verwijderen. Maar niet alle vlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon met dit middel. Denk bijvoorbeeld aan gras-, ijs- of bloedvlekken. Deze lossen snel op in stof en dat gaat verkeerd in combinatie met schoonmaakazijn.

Een hardhouten vloer of meubels verliezen glans

Schoonmaakazijn en hout zijn ook niet bepaald vrienden. Hout wordt op den duur namelijk dof door de azijn. Ook trekt de azijn (net zoals water) de vloer in, waardoor het hout kan kromtrekken. En dat is iets wat we natuurlijk willen voorkomen. Ook materialen zoals marmer, graniet en speksteen zullen hun glans verliezen, als ze worden schoongemaakt met schoonmaakazijn.

(Bron: archief, RTL Nieuws, Margriet, Elle, Tips en Weetjes. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (5)

    Angela Walter says:

    Schoonmaakazijn is buiten niet toegestaan, want niet duurzaam. . Waarom dan wel binnen?

      MAX Vandaag says:

      Beste Angela Walter en Martin Koenen, bedankt voor uw reacties. De reden dat schoonmaakazijn niet buiten mag worden gebruikt, is dat het schadelijk is voor waterorganismen, planten en bodemorganismen zoals regenwormen en insecten die in de grond leven. Er zijn wel toegelaten middelen voor gebruik buiten, maar die hebben een lagere dosering azijnzuur. Op de website van het RIVM is er meer informatie over te vinden: https://www.rivm.nl/nieuws/risicos-van-azijn-bij-bestrijding-van-onkruid-en-groene-aanslag-in-kaart-gebracht Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag

    Martin Koenen says:

    Eens met onderstaande reactie van Angela. Goede vraag. Schoonmaakazijn buiten laat onkruid buiten verdwijnen. Ik vind dat heel duurzaam en veel beter dat allerlei gif dat vroeger gebruikt werd.

    Martin Koenen says:

    lees in plaats van ‘onderstaande’, ‘bovenstaande’

    Grobelia says:

    Ik probeer al heel lang mijn douche vloer te ontkalken, lukt niet met een ontkalkingsmiddel. De tegels zijn ongeglazuurd en enigszins ruw van oppervlakte. Heeft iemand een tip? Mag schoonmaakazijn wel op dit soort tegels.