Urinesteen

Urinesteen verwijderen doet u zo

U heeft het misschien weleens gezien, een bruine laag in uw toiletpot, die ook na het schoonmaken blijft zitten. Frustrerend en het ziet er niet fris uit. Deze aanslag heet urinesteen en is erg hardnekkig. Met onderstaande tips komt u er met een beetje geduld makkelijk vanaf.

Wat is urinesteen?

De bruine aanslag is te vergelijken met kalkaanslag. Het verschil is dat kalk ontstaat uit minerale en urinesteen uit minerale zouten zoals magnesium, natrium, kalium en calcium. Deze mineralen zouten komen voor in het menselijk lichaam en scheiden we uit wanneer we plassen. De stoffen komen in het toilet terecht en hechten zich aan het oppervlak. De aanslag begint meestal onderin de pot onder het waterpeil. Hier komt u met de toiletborstel vaak lastig bij. De urinesteen krijgt zo de kans zich vast te bijten en dan lijkt het met geen mogelijkheid te verwijderen.

Urinesteen verwijderen

De urinesteen ziet er niet allen vies uit, maar is ook een ideale voedingsbodem voor bacteriën. Het is daarom niet alleen belangrijk voor het zicht, maar ook voor uw gezondheid dat het regelmatig wordt verwijderd. Er zijn speciale urinesteen verwijderaars op de markt, maar u kunt dit ook doen met middelen die u gewoon in de kast heeft staan.

Schoonmaakazijn

Azijn is een uitstekend middel om mee schoon te maken. Het nadeel is dat deze wel een poosje moet intrekken. Giet voor het slapen gaan een flinke scheut in de pot en laat het een nachtje weken. ’s Ochtends kunt u met de toiletborstel de aanslag makkelijk verwijderen.

Baking soda

Een ideaal middel voor veel schoonmaakklussen is baking soda. Het voordeel van dit middel is dat het niet schadelijk is voor het milieu. Giet een kopje baking soda in het toilet en geef ook dit even de tijd om in te trekken. Meestal is 10 tot 15 minuten voldoende. Daarna schrobt u de aanslag weg met de borstel. Wilt u zeker weten dat er helemaal geen urinesteen meer te zien is? Maak een mengsel door er een kopje schoonmaakazijn aan toe te voegen. Het mengsel met de soda en azijn zal gaan bruisen, waardoor de aanslag vanzelf los laat.

Cola

Heeft u helemaal geen schoonmaakproducten in huis, maar wel een fles cola op voorraad staan? Cola is net zo zuur als azijn en is, in combinatie met de koolzuur, een ideaal schoonmaakmiddel om aanslag mee te verwijderen. Giet ongeveer zo’n 450 milliliter cola over de urinesteen. Hoe langer u het laat intrekken, hoe beter. Na minimaal een uur kunt u de plekken wegpoetsen met de toiletborstel en het toilet doorspoelen om het resultaat te bekijken.

Schoonmaken
Lees ook: Schoonmaken met ketchup en cola

Aanslag voorkomen

Is het gelukt de urinesteen te verwijderen, poets uw toilet dan wekelijks om te voorkomen dat de aanslag weer terugkomt. Dit zal er ook voor zorgen dat vervelende luchtjes op het toilet minder blijven hangen. Vergeet ook de vloer niet mee te nemen tijdens het schoonmaken van het toilet. Ook hier kan de aanslag tevoorschijn komen, door eventueel gelekte druppels tijdens een toiletbezoek.

(Bron: Urinesteen.nl, Margriet, Schoonmaaktips.com)

Geef een antwoord

Reacties (5)

  Justme58 says:

  Bij bruine aanslag gooi ik 2 tabletten steradent in de pot, een nachtje zo laten staan, volgende dag een stralend witte pot.

  Roodeswerf says:

  Toen ik de kop van dit stuk zag dacht ik hoera ze gaan me vertellen hoe ik van mijn eeuwige nierstenen afkom. Maar ik zal uw advies voor de pot uitproberen, want het middel wat ik er voor kocht helpt geen zier Het lijkt te werken na tijden prutsen.

  Romgens says:

  Puimsteen op stokje. Kun je zo kopen (pas op prijs verschilt nogal) bij diverse websites.
  Vroeger deed ik het met een schroevendraaier schrapen (wc-pot glazuur is nogal sterk).

  Piwo says:

  Kun je Cola, Steradent en/of baking soda gebruiken als je een septictank hebt??

   Peteru says:

   Steradent gebruik ik i.i.g. om de schoonwatertank en de leidingen van de caravan na de vakantie schoon te maken (2 buisjes en 24 uur laten staan, daarna goed doorspoelen) Helpt ook om kalkaanslag (urinesteen) in/uit de septictank te verwijderen.