Bankstel

Bankstel schoonmaken? Gebruik milde reinigingsmiddelen

Het is in huis misschien wel het meest gebruikte meubelstuk: het bankstel. We zitten, slapen, lezen, kijken tv, luisteren muziek, ontspannen en eten erop. Maar aan het echt goed schoonmaken van de bank, komen we vaak niet toe. Een keer uitzuigen of de kussen opkloppen gebeurt misschien wel, maar echt goed schoonmaken niet. Tijd voor een goede schoonmaakbeurt. 

Bankstel uitzuigen

Heeft de bank losse kussens, haal die eraf en klop ze buiten uit. Van de grote tot kleine losse kussens. Zuig vervolgens het bankstel, en dan ook alle hoeken en gaten, goed uit. Kruimels, haren en huidschilfers komen overal. Klop eventueel het onderstel met een mattenklopper uit en zuig de stof die eruit komt op. Vergeet niet om de bank van zijn plek te halen er eronder te stofzuigen.

Wasbare hoes

Sommige stoffen bankstellen zijn overtrokken met een hoes. Deze hoes is vaak wasbaar. Kijk hiervoor op het etiket en volg nauwkeurig de wasinstructies. Dit geldt ook voor de hoezen om de kussen van de rugleuning. Doet u dit bij mooi weer dan kan de hoes buiten drogen. Kijk wel uit, want hangt u hem in de zon, dan kan hij snel verkleuren. Heeft u een kleedje op de bank liggen? Vergeet niet deze ook te wassen.

Soppen en deppen

Is de hoes niet afneembaar, dan mag u zelf aan de slag. Om het bankstel in zijn geheel te reinigen kunt u een sopje maken met een beetje shampoo of afwasmiddel. Doe een doek of spons in het sopje, knijp uit en neem hiermee de bank af. Dep droog met een droge doek. U kunt hiervoor eventueel een kantoenen laken gebruiken, dat absorbeert het vocht.

Vieze geuren verwijderen

Stinkt het bankstel? Doe dan wat schoonmaakazijn in het water. Handiger is nog om het in een plantenspuit te doen (1 deel azijn, 1 deel lauw water) en spray het op de bank. Doe het op afstand zodat het als het ware verneveld over de bank. Laat het een nacht intrekken en de vieze geur is verdwenen.

Gebruik milde reinigingsmiddelen

Gebruik voor vlekken een mild reinigingsmiddel als shampoo. Wrijf een kleine hoeveelheid shampoo onverdund op de vlek met een vochtige doek of spons. Laat even intrekken. Als de shampoo is uitgewerkt gaat het schuimen, dan kunt u het met en droge doek verwijderen. Een ander middel tegen wat hardnekkige vlekken is Biotex. Maak en sopje met het middel erin en behandel de vlekken met het sop een een schone doek of spons. Wederom kort in laten werken en droogdeppen.

Stomen

Een andere manier om het bankstel schoon en fris te krijgen is door hem te stomen. Dit kan met een stoomapparaat, deze zijn ook te huur, maar u kunt zelf ook stoom creëren. Dat doet u door de bank in te sprayen of soppen met een sopje van water en shampoo, leg er vervolgens een laken overheen en ga voorzichtig met het strijkijzer over het laken. Zet het ijzer niet te hoog qua temperatuur en op een lichte stoomstand. Op hardnekkige vlekken kunt u het strijkijzer iets langer houden, dan lossen die vaak vanzelf op.

Leren of suède bank

Een leren of suède bankstel vraagt om een andere aanpak. Een leren bank kunt u natuurlijk ook gewoon uitzuigen. Schoonmaken kan met een vochtige doek. Veel vlekken zullen dan al gemakkelijk verwijderen. Zit er een hardnekkige vlek op het leer, gebruik dan groene zeep. Niet te veel, want dan kan het in het leer trekken. Heeft u hard, kalkrijk water? Kook dan het water voor u het schoonmaken. Dat voorkomt kalkkringen op uw leren bank. Vlekken in een suède bankstel kunt u soms al verwijderen met een gum. Maar zowel voor de leren als de suède bank is het belangrijk om de wasintructies te volgen. Die worden vaak bij de aankoop van de bank geleverd of kunt u opvragen bij de leverancier.

(Bron: Libelle, Leukegeit, De Meubelreiniger, Van Meesters meubelreiniging, archief)

Geef een reactie

Reacties (3)

  MaxPlass says:

  Goede tip. Deze was ik vergeten heel ouderwets maar heel goed. Dank

  Riny6 says:

  Slechte gewoonte om te knoeien op de bank en ga je toch iets nuttigen leg dan een badhandoek over de bank

  Mar59 says:

  Ik kreeg dit advies eens van een vriendin die net een nieuwe leren bank had gekocht. De verkoper heeft het haar destijds geadviseerd. Sindsdien (30 jaar) maken wij onze leren banken op deze manier schoon. Ik maak een sopje van water met babyzeep. Hierin doop ik een schoon doekje, waarmee ik mijn leren banken afsop, en daarna laat ik het drogen. Vervolgens smeer ik het in met een doekje met Nivea bodylotion. Wij hebben al meer dan 30 jaar honden die ook op de banken mogen, en dit werkt voor ons prima.