aangebrande pan

Een aangebrande pan schoonmaken, zo lukt dat

Een moment van onoplettendheid kan zorgen voor een aangebrande pan. En aangekoekte etensresten laten zich niet altijd even eenvoudig weghalen. Wat werkt er dan om de pan weer goed schoon te krijgen?

Schoonmaakmethode afhankelijk van het soort pan

Pannen zijn er in alle soorten en maten en worden van veel verschillende materialen gemaakt. Niet elk materiaal mag op dezelfde manier schoongemaakt worden. Zo mag er voor een aluminium pan geen soda gebruikt worden en zijn zuren niet geschikt voor een geëmailleerde pan, omdat de emaillen laag dan beschadigd raakt. Ook schurende middelen, zoals schuursponsjes of staalwol moeten vermeden worden, in het geval van gevoelige materialen. Zoals bijvoorbeeld een pan met een antiaanbaklaag.

Ergste resten verwijderen

Verwijder eerst met wat keukenpapier of een spatel de ergste resten. Gebruik hier niet bijvoorbeeld een lepel of mes voor, want dat zorgt voor krassen of ergere beschadigingen.

Weken

Wat bij alle pansoorten goed werkt, is om de aangekoekte resten te laten weken. Giet hiervoor kokend water in de pan en laat dat goed inweken. Soms is een uurtje voldoende, maar er kan ook wel een nacht overheen gaan, om de resten helemaal los te weken. Om het proces extra succesvol te maken, kunt u wat afwasmiddel aan het water toevoegen. In plaats daarvan werkt ook een (half) vaatwastablet of het toevoegen van schoonmaaksoda erg goed. Eenmaal goed ingewerkt, kunt u het water weggieten en de pan verder schoonmaken.

Koken

Heeft u geen zin of tijd om te wachten tot de aangekoekte delen losgeweekt zijn, dan kunt u ook een snellere manier proberen. Daarvoor brengt u een laagje water in de pan aan de kook en voegt u wat afwasmiddel toe. Niet teveel, want door het koken kunnen er chemische stoffen in de lucht komen. Laat het een minuut of 10 zachtjes koken en verwijder de resten vervolgens met bijvoorbeeld een houten lepel. Met een afwasborstel verwijdert u tenslotte het laatste vuil.

Azijn

Tenslotte werkt ook schoonmaakazijn vaak snel en doeltreffend. Giet een laagje koud water en schoonmaakazijn in de aangekoekte pan en laat dit mengsel even inwerken. Maak de aangekoekte delen vervolgens los met een spatel of houten lepel en maak de pan verder schoon met een afwasborstel.

(Bron: archief, Libelle.be, AD, RTL Nieuws, 24Kitchen, Cleanipedia, HG, Culy. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

  AnnemieMH says:

  Ik gebruik soda, werkt perfect

  Dirck says:

  Jammer !
  Ik kocht anti aanbak pan en mag niet in de vaatwasser!
  Als ik dat blokje er in doe voor aangebakken laag?

  Ik heb er meerdere, van Keramische tot Tefal maar na aankoop gaat papier eraf helaas!
  Moet ik nu in de winkel naar dezelde zoeken voor wat wel en niet mag?
  Helaas zie ik zelden een logo niet in vaatwasser!

  engelinde says:

  Gewoon met warm water en een scheutje afwasmiddel laten weken.
  Er hoeft echt niet geliijk geschuurd te worden,nergens voor nodig,
  gewoon lang genoeg laten weken,misschien enkele dagen
  het komt vanzelf los… gewoon beetje geduld erbij!

  Griedeke says:

  Ik gebruik groene zeep met wat water en laat het even op zacht door koken, de warmtebron uit en een poos laten staan.
  Het aanbaksel is er dan zo uit en je hebt weer een prachtige schone pan.