Waterkoker

De waterkoker schoonmaken met rijst, werkt dat?

Om een waterkoker goed te onderhouden, is het advies hem eens in de 2 à 3 maanden te ontkalken. Wanneer de waterkoker dagelijks veel wordt gebruikt is het nog beter om dit elke maand te doen. Een bekende manier van ontkalken is met schoonmaakazijn. Maar wij probeerden een ander trucje: met rijst. Maar werkt dat?

Kalk in de waterkoker

Door kalk op het verwarmingselement kan het zijn warmte niet goed kwijt. Dit verhoogt het risico op doorbranden en brand. Kalk kan er ook voor zorgen dat het kookproces wordt vertraagd en het kan aan de binnenkant van de waterkoker loskomen waardoor het in ons water terecht komt. Dit laatste doet de smaak van het water geen goed. Genoeg redenen om het apparaat regelmatig te ontkalken. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Schoonmaakazijn, citroensap en soda zijn middelen die veel worden gebruikt. Meng een van deze producten met water, laat het mengsel even weken en spoel de waterkoker een aantal keer om. De kalkaanslag is beslist verdwenen.

Handje rijst

Er is wordt naast de bovengenoemde methode nog een manier aangeraden om kalk te verwijderen: met een handje rijst. Vul het apparaat met lauwwarm water en de rijst. Schud de waterkoker, nadat het even heeft kunnen weken, om ervoor te zorgen dat de kalk los kan komen. Veel waterkokers zijn niet helemaal afsluitbaar. Doe dit daarom boven de wasbak om te voorkomen dat u tijdens het schudden water op de grond knoeit. Spoel het een paar keer goed schoon totdat alle rijstkorrels verdwenen zijn. Hierna zou de waterkoker weer kalkvrij en klaar voor gebruik moeten zijn.

Niet aan te raden

Wij namen de proef op de som, maar zijn niet enthousiast. Het lijkt een snel en simpel trucje, maar tijdens het omspoelen van de waterkoker duurt het even voordat alle rijst uit de waterkoker verdwenen is. De rijst wordt door het lauwwarme water plakkerig en blijft hierdoor aan de binnenkant van de waterkoker, het verwarmingselement en het zeefje plakken. Daarnaast is de waterkoker niet helemaal ontkalkt en moet er toch nog een ander schoonmaakmiddel aan te pas komen. Voor een snellere en effectievere methode adviseren wij toch schoonmaakazijn, citroen of Soda.

(Bron: Margriet, Tipsenweetjes, Vriendin, archief)

Geef een reactie

Reacties (3)

    WIM VAN STRALEN says:

    1 NACHT IN DE SCHOONMAAKAZIJN IS VERDOENDE DAARNA EEN UURTJE IN SCHOONWATER LATEN STAAN DAN IS DE AZIJN LUCHT EN AZIJN SMAAK WEG .

    Pukkel47 says:

    Gewoon een waterontharder kopen, nooit last van kalk waar dan ook en energie en was/schoonmaakmiddel besparend . Na 3 jaar terug verdient

      Ellie Vissers-Heurter says:

      Meneer Pukkel mag ik weten welke waterontharder u gebruikt? Waar in welk deel woont u?