koffiezetapparaat ontkalken

Koffiezetapparaat ontkalken: hoe (vaak) moet dat gebeuren en waarom mag dat niet met azijn?

Voor een goede werking van het koffiezetapparaat moet u regelmatig ontkalken. We vertellen hoe u daarbij te werk kunt gaan. En ook waarom u er geen azijn voor mag gebruiken.

Waarom moet u uw koffiezetapparaat ontkalken?

Tijdens het zetten van koffie komt de koffiemachine in contact met kalkdeeltjes. Die zetten zich overal in het apparaat af als kalkaanslag. Des te langer een koffiezetapparaat niet ontkalkt wordt, des te minder goed gaat het functioneren. Dit beïnvloedt de levensduur én de smaak van de koffie nadelig. Het kan er zelfs in resulteren dat de machine op den duur kapot gaat en gerepareerd moet worden.

Niet alleen overtallig kalk wordt door ontkalken verwijderd, ook achtergebleven koffieresten raakt u op deze manier kwijt. Dat is nodig voor een goede hygiëne van het apparaat. Ook komt het de koffiesmaak ten goede. Daarnaast zorgt kalkaanslag er na verloop van tijd voor dat de koffie kouder uit de machine komt en dat het apparaat meer lawaai produceert dan nodig is. Dit verhelpt u dan weer door te ontkalken.

strijkijzer ontkalken
Lees ook: Kalkaanslag strijkijzer voorkomen en tips als u toch moet ontkalken

Hoe vaak moet u uw koffiezetapparaat ontkalken?

Er is geen vaste regel hoe vaak een koffiezetapparaat ontkalkt moet worden. Dit is helemaal afhankelijk van hoe intensief de koffiemachine gebruikt wordt en van de hardheid van uw water. Bij een hoge hardheid van het water moet er regelmatiger ontkalkt worden. Sommige apparaten geven het zelf aan, maar over het algemeen kunt u zo eens in de 2 á 6 maanden aanhouden. Geeft uw apparaat geen indicatie, dan kunt u in de gaten houden of het er vies uit gaat zien of dat de koffie minder gaat smaken. Dan kunt u het zo nodig vaker of minder vaak dan 1 keer in de 2 á 6 maanden ontkalken.

douchekop ontkalken
Lees ook: (Vaste) douchekop ontkalken is zo een fluitje van een cent

Hoe kunt u uw koffiezetapparaat ontkalken?

Het is niet altijd per se nodig de officiële ontkalker van de koffiemachine te gebruiken. Die zijn vaak prijzig, terwijl er ook andere, goedkopere alternatieven zijn. Tenzij er in de gebruiksaanwijzing van uw machine wordt aangegeven dat de garantie dan vervalt. Sommige merken passen de ontkalker speciaal aan de betreffende machine aan.

U kunt daarnaast ook zelf een ontkalker maken, met citroenzuur. Opruim-en huishouddeskundige Zamarra Kok tipt tegenover de Telegraaf om er 25 gram van in een halve liter water op te lossen. Citroenzuur is in poedervorm te koop en u bent er zo’n 10 euro per kilo aan kwijt. Een kilo citroenzuur is vervolgens goed om uw apparaat 40 keer mee te ontkalken.

Volg voor het ontkalken de gebruiksaanwijzing van uw apparaat en /of het ontkalkmiddel dat u gebruikt. Gebruikt u een eigen mengsel, maak het koffiezetapparaat dan helemaal leeg en vul het waterreservoir ermee. Laat het reservoir vervolgens helemaal leeglopen in een bakje dat daar groot genoeg voor is. Herhaal de procedure zo nodig en spoel uw machine goed na met vers water.

Waarom niet met azijn ontkalken?

Schoonmaakazijn is voor veel zaken handig, maar niet in het geval van het ontkalken van het koffiezetapparaat. Azijn is namelijk te agressief en kan de rubbers en koperen en plastic onderdelen van de machine aantasten. Dit kan tot lekkages of zelfs kortsluiting leiden. Daarom wordt het vaak ook nadrukkelijk in de gebruiksaanwijzing vermeld. Bovendien geeft azijn een onaangename geur tijdens en na het ontkalken en kan zelfs de smaak van de koffie langere tijd beïnvloed worden.

(Bron: Radar, HG, Telegraaf, Coffeelabs, Expert, Coolblue, Eccelente. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (8)

  Dolco says:

  Ik gebruik al jaren schoonmaakazijn in mijn koffiezetapparaat en heb nog nooit een lekkage of veranderde smaak ervaren. Ook het semi-profesionele apparaat van de vereniging waar ik voor de apparaten zorg doe ik al jaren met schoonmaakazijn. Nooit problemen gehad.

  Zjeertje says:

  Gelukkig bestaat er ook nog natuurazijn. Dat is niet zo agressief, stinkt ook wel, maar is ook goedkoop en werkt uitstekend! Jammer dat dat niet vermeld wordt, daardoor is het ook een misleidende titel…

   van Winden8 says:

   Mijn koffieapparaat. Is 20 jaar oud en ik ontkalk regelmatig met natuurazijn en dat gaat prima

  WIM VAN STRALEN says:

  ONTKLAKEN MET SCHOONMAAK AZIJN KAN GEEN KWAAT KIJK MAAR HOE ZAMARA VAN EIGENHUIS EN TUIN DIE GEEFT ALLELIJ TIPS WAT MET SCHOONMAAK AZIJN KAN DOEN.

  RoosKe says:

  Wat een onzinverhaal weer. Gewone azijn werkt prima en ik gebruik het bij alle apparaten die regelmatig ontkalkt moeten worden. Ontkalkingsmiddel dat je in de winkel koopt- tegen de hoofdprijs – doet precies hetzelfde als gewone azijn.

   MAX Vandaag says:

   Beste RoosKe en anderen. Het is niet gezegd dat (schoonmaak)azijn niet werkt, maar de binnenkant van het apparaat kan er niet altijd even goed tegen. Het is ook de reden dat sommige fabrikanten er in hun gebruiksaanwijzing speciaal een melding over maken. Als goedkoop alternatief noemen we citroenzuur in poedervorm. Vriendelijke groet, Webredactie MAX Vandaag

  Arretje says:

  Dat zuur metaal en rubbers aantast wil ik wel geloven. Maar kan iemand mij het verschil tussen citroenzuur en (schoonmaak)azijn uitleggen qua zuurgraad? Ik gebruik al jaren schoonmaakazijn voor het ontkalken van mijn koffiezetapparaat. En nooit problemen gehad. Je moet e.e.a. natuurlijk wel verdunnen. Als ik de gebruiksaanwijzing en waarschuwingen op commerciële ontkalkingsproducten lees hoeft het voor mij al niet meer. Kortom ik blijf bij schoonmaakazijn.

  Dirck says:

  Eerst slopen?
  Ja, niemand weet na aankoop wat erin zit, Aluminium zoals vrijwel elke Wasmachine ook op trommel kruis heeft dus in de kuip en op de trommel zit Aluminium gegoten blok dat niet tegen Azijn zuur of Citroenzuur kan!
  Miele verkoopt zakjes reiniger maar na een jaar of 6~12 sneuvelen ze ook.
  Op 90 graden wassen maakt de kalk aanslag erger en gaat wel het vuil maar niet de kalk weg.

  1x per jaar op hoge temperatuur draaien is bij zuinig zeep verbruik voldoende. maar koffie?
  Dat moet elke dag kokende water langs komen en Natuur Azijn is minder zuur en schadelijk maar zal ook minder weghalen helaas.
  Niet iedereen wilde dure hittebestendige kunststoffen toepassen + goede rubbers!

  Het goedkoopste Koffie apparaat is prut in RVS pan water te gooien en koken maar, na afloop via filter en je proeft Expresso extra sterk.
  Per persoon meer melk of suiker of kokende water uit water koker verdunnen?
  Dat is als je flink doorgekookt heb Koffie smurrie en na filter op sterkte brengen de manier, en ontkalken van RVS mag altijd.

  Helaas geen koffie apparaten op enkele voor Horeca na waar ze RVS in doen!
  Aluminium gietwerk voor Expresso machines is leuke prijzen maar RVS is betere, maar ook alles tussen de €60 en €2800,- van binnen gezien bij inleverde huisvuil !
  Helaas is onderdelen opgave niet verplicht en houden ze helaas geheim.
  Nu dure merk machine gered van huisvuil, wegbrengen mag, ruilen niet!
  Maar ik weet nu dat het Aluminium vervangen veel werk was maar wel perfecte machine gekregen.

  Het was flinke klus van vele uren dus voor een bedrijf met €60,- per uur niet rendabel.