Kitranden

Kitranden schoonmaken en -houden, zo doet u dat

Kitranden kunnen er na verloop van tijd vies uit gaan zien. Dan is het de hoogste tijd om ze schoon te maken. Voorkomen is beter dan genezen. Dus buiten dat we vertellen hoe u ze reinigt, leest u ook hoe u de kitranden voortaan schoon kunt houden.

Kitranden vervangen

Voordat u aan de slag gaat met het schoonmaken van de kitranden in uw huis, is het goed om te weten dat die over het algemeen maar een jaar of 5 meegaan en dan vervangen moeten worden. Wanneer dit precies is, hangt af van de kwaliteit van de kit en met welke schoonmaakmiddelen u ze onderhoudt. Na die tijd kunnen ze loslaten, verkleuren of schimmelen. Het is zonde als u de moeite neemt om ze te reinigen, terwijl dat eigenlijk niet meer helpt. Kitranden die versleten zijn kunnen verdrogen (en daarmee het risico op lekkage verhogen) of zodanig verkleuren, dat ze niet meer te reinigen zijn.

voegen schoonmaken
Lees ook: Voegen in de badkamer schoonmaken doet u zo

Kitranden schoonmaken

Over het algemeen is het schoonmaken van de kitranden eens in de paar maanden nodig. Gebruik er nooit een schuurspons voor, want die maakt krassen in het materiaal. Waarin vuil zich dan juist meer ophoopt. Er zijn verschillende manieren om kitranden weer brandschoon te krijgen, die we hieronder achtereenvolgens beschrijven:

Soda

Maak een mengsel van 1 deel water en 1 deel soda. Gebruik een spons om de kitranden hiermee in te smeren. Laat het even intrekken en spoel dan af met een schone spons.

Baking soda

Maak met een beetje water een papje van de baking soda en smeer dit op de kitranden. Laat dit goed inwerken en neem het vervolgens af met een vochtige doek.

Schoonmaakazijn

Maak een mengsel met 1 deel water en 1 deel schoonmaakazijn. Spuit dit met een plantenspuit op de kitranden en laat het goed intrekken. Vervolgens kunt u het met een spons weer verwijderen.

Bleek

Witte kitranden kunt u afnemen met een wattenstaafje, dat u in bleek doopt. Laat dit even intrekken en neem de randen vervolgens met een schone en vochtige doek af. Dit is niet de meest milieuvriendelijke optie, dus zorg ervoor dat u zo min mogelijk bleek gebruikt.

Schimmelreiniger

Buiten huis-tuin-en-keukenmiddeltjes, kunt u in het geval van schimmel ook aan de slag gaan met een speciale schimmelreiniger. Houd daarvoor de gebruiksaanwijzing op de verpakking aan.

Kitranden schoonhouden

Nadat de kitranden opgefrist zijn, kunt u ze preventief behandelen, zodat ze minder snel weer vies worden. Hiervoor kunt u een dun laagje vaseline op de kitranden aanbrengen. Niet de crème-variant, maar de emulsie, de geelkleurige versie. Met een wattenstaafje lukt dat het best. Dit zorgt ervoor dat vuil zich minder goed kan hechten en dat de kit niet uitdroogt.

Of onderhoud de kitranden, door ze elke paar weken af te nemen met een vochtige microvezeldoek met wat afwasmiddel. Door in een vochtige ruimte als een badkamer goed te ventileren, zorgt u er daarnaast voor dat de luchtvochtigheid niet langere tijd te hoog blijft. Dat kan via een intern ventilatiekanaal en / of door zo mogelijk een raam open te zetten. U kunt daarnaast ook de deur open laten staan na het douchen of badderen. Maak de douche of het bad na gebruik tenslotte goed droog.

(Bron: archief, RTL Nieuws, a.s.r., VT Wonen, wikiHow, AD. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

  Kittop says:

  Voordat u dit soort stukken schrijft is het niet verkeerd dat u eerst bij serieuze fabrikanten uw verhaal laat toetsen.
  Er zijn nu verschillende mensen die hun badkamer aan het verknallen zijn.
  Behalve soda, droog maken en deur open is de rest broodje aap!

   Amar says:

   Ik ben het volkomen eens met de schrijver. De kit randen worden niet schoon met HG schimmelspray en Meneer HG doet helemaal niet wat hij belooft. Ik heb mijn randen laten vervangen. De enige manier om ze netjes te houden is inderdaad droogmaken na het douchen.