elektrische-deken

Let hierop als u een elektrische deken gebruikt

Een elektrische deken is lekker om uw bed alvast voor te verwarmen of te gebruiken als kleedje op de bank. Maar het is wel belangrijk om te weten hoe u zo’n deken gebruikt en ook hoe u het weer opbergt. Want het gaat nog weleens mis, met brandschade als gevolg.

Brand door kortsluiting

Begin februari 2023 vat een elektrische deken in Wageningen in bed vlam. De vermoedelijke oorzaak is kortsluiting. Dit kan gebeuren als de deken al wat ouder is. In een eerder artikel leggen we al uit hoe veilig slapen op een elektrische deken is.

Verschillende soorten elektrische dekens

Het is goed om te weten wat voor soort elektrische deken u heeft. Er zijn namelijk 2 varianten: een onderdeken en een bovendeken. Het onderdeken is voor in bed, hier kunt u gerust op zitten en liggen. Een bovendeken is bedoeld als verwarmd kleed voor op de bank bijvoorbeeld. Hier kunt u dan ook niet op gaan zitten of liggen. Van de elektrische onderdekens zijn nog verschillende varianten waarbij onder andere het voetengedeelte apart verwarmd kan worden.

elektrische-deken

Hoge veiligheidseisen voor elektrische dekens

Zoals gezegd, kan een elektrische deken voor brandgevaar zorgen. Moderne dekens moeten aan hoge veiligheidseisen voldoen. Maar een deken gaat niet voor eeuwig mee en er kan slijtage of een beschadiging ontstaan. De brandweer heeft tips om dit te voorkomen.

Tips van de brandweer

Vouw het deken niet op, maar rol hem op. Door vouwen kan de elektrische bedrading breken en kortsluiting veroorzaken. Haal de stekker uit het stopcontact als u de deken niet gebruikt. Dit maakt de kans op verhitting en brand kleiner. Vervang een elektrische deken op tijd. De brandweer raadt aan om dit na 7 jaar te doen. En als laatste tip geven ze mee om in elke kamer waar u de deken gebruikt een rookmelder te plaatsen. Mocht het misgaan, dan wordt het snel gedetecteerd.

Zet de timer aan

De meeste moderne elektrische dekens hebben een timer of tijdschakelaar ingebouwd. Het is handig om dit te gebruiken. Zo gaat de deken automatisch uit. Dit voorkomt oververhitting en het bespaart ook nog stroom. Heeft uw deken dit niet ingebouwd en wilt u in een warm bed stappen? Zet hem dan een half uurtje voordat u gaat slapen aan. Zodra u dan in bed stapt kan de deken weer uit.

(Bron: Brandweer.nl, Omroep Gelderland, Bol.com. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie