elektrische deken

Hoe veilig is slapen onder een elektrische deken?

Zeker nu het ’s nachts regelmatig vriest, is een elektrische deken een uitkomst voor mensen die het snel koud hebben. Maar is het gebruik van een elektrische deken eigenlijk wel veilig en gezond?

Veiligheidsrisico’s

Een elektrische deken is een elektrisch apparaat, om warm te worden moet de deken dan ook op het lichtnet worden aangesloten. Dit is ook direct de reden dat elektrische dekens veiligheidsrisico’s met zich mee kunnen brengen, zeker wanneer u een wat oudere deken heeft. Er kan, wanneer de deken een beetje kapot is of de bedrading beschadigd is, bijvoorbeeld kortsluiting ontstaan wat zelfs brand tot gevolg kan hebben. Dit is natuurlijk alles behalve fijn, zeker wanneer u aan het slapen bent. De kans op kortsluiting in een elektrische deken is gelukkig niet heel groot, zeker wanneer u een wat nieuwere deken heeft. Tegenwoordig moeten deze namelijk voldoen aan allerlei veiligheidseisen. Om kortsluiting te voorkomen kunt u uw elektrische deken het best uiterlijk elke 7 jaar vervangen.

sokken
Lees ook: Kan het kwaad om sokken te dragen tijdens het slapen?

Ongezond?

Naast dat een elektrische deken veiligheidsrisico’s meebrengt, is het gebruik ook niet altijd even goed voor uw lichaam. Zo is het bijvoorbeeld niet verstandig om de deken de hele nacht aan te laten staan. Slapen in een verwarmd bed zorgt er namelijk voor dat uw lichaamstemperatuur ook hoger wordt, waardoor u onrustiger slaapt. Ook moet het lichaam bij een hoge lichaamstemperatuur harder werken, in plaats van dat het uitrust tijdens het slapen. Ook zouden de elektromagnetische velden in een elektrische deken de elektrische signalen in het lichaam kunnen verstoren. Dit zijn dezelfde signalen die er in de winter voor zorgen dat u last heeft van statisch haar. Wel gaat het bij een elektrische deken om een zeer lage frequentie, dus hoeveel invloed het daadwerkelijk op uw lichaam heeft is nog niet helemaal duidelijk.

Al met al kunt u de elektrische deken het best een half uurtje voor u in bed stapt aanzetten, maar de deken weer uitzetten zodra u daadwerkelijk naar bed gaat. Op deze manier stapt u niet in een koud bed, maar wordt de deken wel weer geleidelijk kouder als u er eenmaal onder ligt. Dit is niet alleen gunstig voor uw gezondheid, maar verkleint ook de veiligheidsrisico’s.

(Bron: Ze.nl, Warmte-dekenzaak.nl, Margriet.nl)

Geef een reactie

Reacties (3)

    Rien6 says:

    Wel lekker een voorverwarmd bed,maar snachts gaat ie uit

    Amaranthus says:

    Toen ik een nieuwe deken zocht viel mij op dat de meeste deken automatisch na een bepaalde tijd uitschakelen. Maar je zou er ook een tijdklok kunnen tussenplaatsen. Verder miste ik nog de waarschuwing voor het eerst gebruik eens even te testen. Degene voor wie ik de deken kocht vond de 3e en warmste stand veel te heet. Dus eerst een in de minst warme stand proberen is aan te raden.

    dragon says:

    Als u een schakelklok tussen de deken zet, kies dan voor een electronisch model.
    Deze zijn wel lastiger te programmeren, maar deze werken geruisloos.
    Want bij een mechanisch model vond het irritant om de hele nacht het geluid van het motortje aan te moeten horen.