dekbed

1 dekbed of 2 losse dekbedden, wat is beter?

Op veel bedden hebben de ‘ouderwetse’ lakens en dekens plaats gemaakt voor een dekbed. Synthetisch, dons, katoen, ze zijn in veel soorten en maten te krijgen. Wie alleen in bed ligt heeft het dekbed voor zichzelf. Maar wat als u met z’n 2en eronder ligt. Is het voor een goede nachtrust beter om onder 1 groot of 2 losse dekbedden te slapen?

Romantisch

Voor wie samen slaapt is het delen van 1 dekbed het meest romantisch. U kunt tegen elkaar aan liggen en aan elkaar opwarmen. Het vergroot de intimiteit wat positief bijdraagt aan uw relatie. Maar of 1 dekbed ook bijdraagt aan een goede nachtrust is maar de vraag.

Verschillende slaaphoudingen

Iedereen heeft zijn eigen slaaphouding. De een is een zijslaper, de ander slaapt liever op de rug. De een rolt zich het liefst helemaal op in het dekbed, de ander wil juist wat meer lucht. Daarnaast is er ook nog een verschil in temperatuur. Want een koukleum wil graag een dik en warm dekbed terwijl iemand die het snel warm heeft, liever een koele variant over zich heentrekt.

samen slapen of niet
Lees ook: Samen slapen of alleen, wat is beter voor een goede nachtrust?

2 losse dekbedden voor een betere nachtrust

U raadt het wellicht al, aparte dekbedden is de beste optie voor een goede nachtrust. Geen last meer van een partner die er aan sjort en ook geen koude open ruimtes als u niet tegen elkaar aanligt. Ook onrustige slapers houden op deze manier hun partner minder uit de slaap. De temperatuur verschillen lost u hiermee ook direct op, want ieder kan zijn eigen dikte en warmteklasse zo zelf bepalen. Daarnaast ook nog een praktisch voordeel en dat is dat 2 losse dekbedden makkelijker op te maken zijn. En 2 losse is handiger als u een bed heeft waarbij het hoofd- en voeteneinde in hoogte verstelbaar is.

sokken
Lees ook: Kan het kwaad om sokken te dragen tijdens het slapen?

Toch liever 1

Slaapt u toch liever onder 1 dekbed, overweeg dan een grotere aan te schaffen. Bijvoorbeeld een lits jumeaux. Die is 240 centimeter breed en 200 tot 220 centimeter lang. Zeker voor bedden tussen de 160 en 180 centimeter breed, is dit een goed alternatief. Ook bestaan er partnerdekbedden. Die kunt u aan elkaar ritsen. Dan kan ieder zijn eigen dikte en warmteklasse bepalen, maar u slaapt toch onder 1 dekbed. En met onze tips komt het beddengoed nooit meer verfrommeld uit de wasmachine of droger.

(Bron: Margriet, Beddenspeciaalzaak, Smulderstextiel, archief)

Geef een antwoord

Reacties (2)

    ivan says:

    En met onze tips voorkomt u dat het beddengoed nooit meer verfrommeld uit de wasmachine of droger komt. Deze zin klopt niet helemaal, of helemaal niet eigenlijk. Dubbele ontkenning, zoals “nooit geen”

      MAX Vandaag says:

      Beste ivan, bedankt voor uw reactie en u heeft helemaal gelijk. We hebben het aangepast.