Brand in huis

Zo bent u beter voorbereid op brand in huis

Misschien wel uw grootste nachtmerrie: brand in huis. Hopelijk krijgt u er nooit mee te maken, maar wat moet u doen en bij de hand hebben als er toch brand uitbreekt thuis? Wij zetten het op een rij zodat u goed voorbereid bent.

Belangrijkste in huis voor brand

Om te beginnen is het van groot belang om in huis op elke verdieping goed werkende rookmelders te hebben. Vanaf 1 juli 2022 is dit zelfs wettelijk verplicht. Daarnaast is het belangrijk om een brandblusser en branddeken (of blusdeken) in huis te hebben. De brandblusser kunt u gebruiken om een beginnende brand te blussen. Doe dit alleen als u uzelf, of anderen, niet in gevaar brengt en u niet te veel rook inademt. Een branddeken kunt u ook gebruiken om een beginnende brand te doven. Het gaat hier wel om een kleine brand, niet groter dan een voetbal. De deken kunt u ook gebruiken als een prullenbak of kleding vlam vat om het vuur te blussen doven.

Extra hulpmiddel

Heeft u een huis met meerdere verdiepingen? Dan is het raadzaam om ook een vluchtladder in huis te hebben. Zeker als u in een appartementencomplex of flat woont waar geen of beperkt, brandtrappen aanwezig zijn. Met een vluchtladder kunt u wanneer de brand in het trappenhuis, beneden of dichtbij de voordeur is, via het raam naar buiten. Woont u met meerdere mensen? Leg dan in elke slaapkamer en in de woonkamer zo’n ladder binnen handbereik.

oplader
Lees ook: De juiste oplader voorkomt een woningbrand

Vluchtroutes in huis

Naast hulpmiddelen is het sowieso goed om een vluchtroute te bepalen. Bespreek deze ook met uw gezin of huisgenoten. Bedenk voor ieder persoon minimaal 2 vluchtroutes: 1 naar de voordeur en 1 voor wanneer dat niet mogelijk is. Houd de vluchtroutes vrij. Zorg dat er geen losse spullen liggen waarover u kunt struikelen als de rook uw zicht belemmert. Spreek ook een verzamelplaats af. Daar kunt u zien of er iemand mist. Verder is het aan te raden om uw sleutels op een vaste plek te leggen zodat u snel afgesloten deuren kunt openen.

Kinderen en huisdieren bij brand

Bespreek naast vluchtroutes ook wie wat doet wanneer er brand is. Denk daarbij aan huisdieren en kinderen. Wie zorgt voor de kinderen en wie voor de dieren? Spreek dit duidelijk af zodat iedereen snel en veilig buiten kan komen. Het is begrijpelijk dat u ook dierbare spullen mee wilt nemen, maar toch is het het beste om deze te laten liggen.

Brandoefening

Om zeker te weten dat u en uw huisgenoten weten wat er moet gebeuren, is het verstandig om het vluchtplan te oefenen, een brandoefening te doen. Doe alsof er brand is en probeer zo snel mogelijk buiten te komen. Denk daarbij ook aan de gemaakte afspraken over vluchtroutes, kinderen en huisdieren. Probeer ook eens om geblinddoekt de woning uit te komen, zo bent u ook voorbereid wanneer de rook ervoor zorgt dat u niets ziet. Daarnaast kunt u digitaal oefenen met het landelijke vluchtplan.

Snoeren
Lees ook: Snoeren helemaal uitrollen voorkomt brandgevaar

Wat moet u doen bij brand in huis?

Probeer kalm te blijven en waarschuw uw eventuele huisgenoten. U heeft meestal maar zo’n 3 minuten de tijd om het huis te verlaten. Is er veel rook? Blijf dan dicht bij de grond en ga via de kortste vluchtroute uw huis uit naar de afgesproken verzamelplaats. Check tijdens uw vluchtroute of de deurklinken van deuren waar u doorheen moet, warm zijn. Is dat het geval? Wees dan voorzichtig, want er kan een steekvlam ontstaan wanneer u de deur opent. Houd ramen gesloten en sluit deuren achter u. Bel als u buiten bent 112 om de brandweer te waarschuwen.

Zijn uw vluchtroutes geblokkeerd? Ga dan naar een balkon of kamer aan de straatkant. Indien mogelijk, leg een (nat) laken of kleed tegen de onderkant van de deur om de rook tegen te houden. Open daarna pas de ramen of balkondeuren om hulp te roepen, de vluchtladder te gebruiken en 112 te bellen.

Niet vergeten

Waarschijnlijk heeft u ‘m al, maar we zeggen het toch even voor de zekerheid: vergeet geen inboedelverzekering af te sluiten. Mocht er brand uitbreken in huis, dan zijn uw meeste spullen in ieder geval verzekerd.

(Bronnen: Brandweer Nederland, Brandveilig Nederland / Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    J S Koolschijn says:

    Van huis?
    ’s Nachts?
    Standby-schakelingen van radio, TV, computer UIT !

    Langer weg?
    Met vakantie?
    Alle elektrische verbruikers die met een stekker werken: stekkers eruit !

    Gasgeyser?
    CV met waakvlam?
    Waakvlam uit !

    DSJON says:

    EEN INSTALLATIE TTT. LATEN INSTALLEREN, MAAR BLEEK OP DAT MOMENT NET TE WERKEN !