pyjama

Met pyjama aan in bed of toch naakt? De voor- en nadelen

Slaapt u het liefst met een pyjama aan of juist helemaal naakt? Iedereen heeft een eigen voorkeur. Maar wat zijn de voor- en nadelen? 

Onderzoek naar hoe we slapen

In 2015 doet Novio Research onderzoek naar hoe Nederlanders het liefst slapen: met of zonder pyjama aan. In dit onderzoek is de helft man en de helft vrouw. De naaktslapers zijn in de minderheid: 22 procent van de mannen en 13 procent van de vrouwen. De leeftijd speelt ook een rol, want het aantal naaktslapers is in de leeftijdscategorie van 46 tot 65 jaar het hoogst. Zo’n 20 procent van deze doelgroep slaapt het liefste naakt in bed.

Voor- en nadelen naakt slapen of pyjama

Om het meteen maar te zeggen: het kan geen kwaad om naakt te slapen. Het ligt echt aan uw voorkeuren of u het prettig vindt of niet. Er zijn wel voor- en nadelen bij naakt slapen en slapen met een pyjama aan. We zetten ze op een rij.

Lichaamstemperatuur

Bij het slapen is een juiste lichaamstemperatuur het belangrijkste. ’s Nachts koelt ons lichaam van nature af. Tussen 3.00 en 5.00 uur is ons lichaam het koudst. Hierbij geldt dat zowel het te warm als te koud hebben ons wakker maakt. Naakt slapen zorgt ervoor dat het lichaam sneller afkoelt, dan wanneer u met een pyjama aan slaapt. Maar te snel afkoelen is ook niet goed, want dan wordt u weer wakker.

Slaapt u met een dikke pyjama en heeft u het snel warm? Maar wilt u niet naakt in bed gaan liggen ’s nachts? Dan kunt u er ook voor kiezen om een dunne, katoenen pyjama te dragen in bed. Dit zorgt er ook meteen voor dat uw zweet ’s nachts opgevangen wordt in de pyjama en niet in uw bed terecht komt. Hierdoor voelt u zelf koeler aan en dat kan weer prettiger zijn dan wanneer u naakt slaapt. Ook houdt het uw beddengoed dus schoner om een pyjama te dragen.

Kamertemperatuur

Ook de temperatuur in de kamer speelt een rol. Een koude slaapkamer is goed voor ons. Een koele kamer zorgt ervoor dat u dieper en rustiger slaapt. Ook maakt uw lichaam meer melatonine aan, wat ervoor zorgt dat u beter slaapt en het gaat veroudering van de huid tegen. Omdat de kamer kouder is, kan het fijner zijn wel een pyjama te dragen. Lichaamsdelen die buiten het dekbed komen, zoals een arm of been, worden anders erg koud. Daar kunt u ’s nachts dan weer wakker van worden.

Pyjama en beddengoed wassen

Als u dan een pyjama draagt, is het ook aan te raden deze wekelijks te wassen. Net zoals uw beddengoed. Of u nou met of zonder pyjama slaapt.

(Bron: Margriet, Quest, RTL Nieuws. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reactie

    Heer Bommel says:

    Naakt slapen met z’n tweeën heeft ook als voordeel dat bij huidcontact oxytocine vrijkomt. Dat is het ‘liefdeshormoon’.