koffieplant

Koffieplant: Coffea Arabica

Koffie, veel mensen kunnen niet zonder, maar wist u dat u de plant ervan ook als kamerplant kunt houden? De koffieplant (Coffea Arabica) herkent u aan zijn prachtige donkergroene en extreem glanzende blad.

Standplaats

De koffieplant houdt van licht en warmte, maar staat niet graag lang in het zonnetje. Zet hem dus op een plek waar hij veel licht ontvangt, maar niet de hele dag direct zonlicht. Op een koude of tochtige plek wordt deze plant bevattelijk voor ziekten en ongedierte.

Water geven

De koffieplant verbruikt niet zo gek veel water, maar staat wel graag in een licht vochtige grond, dus geef regelmatig kleine beetjes water. Zomers zal dit frequenter nodig zijn dan in de winter, wanneer de plant in rust is. Tijdens de lente en de zomer kan hij wel wat extra voeding gebruiken, geef in deze periode om de 2 weken wat mest voor groene planten bij het gieten.

Sproeien is bij deze plant extra belangrijk, want hiermee behoudt u het glimmende blad.

Verpotten en snoeien

Verpotten bevordert de groei, maar voorzie de koffieplant in elk geval elke 2 jaar van nieuwe potgrond en zo nodig een groter maatje pot. Snoeien is niet noodzakelijk, maar als u hem binnen de perken wilt houden of zich meer laten vertakken, dan kunt u hem tot de gewenste hoogte terug snoeien. Binnenshuis worden ze zonder snoeien maximaal een meter of 2 á 3 hoog, in de vrije natuur kunnen zij gemakkelijk de 6 meter halen. Bij de productie van koffie worden de struiken echter ook klein gehouden, zodat de bonen eenvoudiger geoogst kunnen worden.

koffieplant

Bloei

De koffieplant kan na enkele jaren in de woonkamer tot bloei komen. De kleine, witte bloempjes kunnen zich vervolgens tot vruchten, met daarin de befaamde koffiebonen ontwikkelen. De vruchten verkleuren tijdens het rijpen tot (paars)rood. Ze zijn dan klaar om geoogst te worden, maar er zit dan uiteraard nog een heel proces van branden en roosteren aan vast voor ze in de buurt komen van de door ons zo geliefde bak koffie.

koffieplant

Geef een antwoord