Monilaria obconica

Konijnenplantje: Monilaria obconica / moniliforme

Net als de dolfijnenplant (Senecio peregrinus) is er nog een succulente plant die wel heel erg aan een dier doet denken. Het konijnenplantje (Monilaria obconica of Monilaria moniliforme) is een bijzondere verschijning en doet als hij net begint te groeien duidelijk aan de kopjes van konijnen denken. Of paashazen natuurlijk. Weer eens wat anders dan een paascactus… Ondanks dat hij niet zo gemakkelijk te krijgen is (op zaden na), willen we hem toch niet laten ontbreken in het MAX Vandaag kamerplantenoverzicht.

Standplaats

Het konijnenplantje heeft graag een lichte, geventileerde plek, met temperaturen tussen de 10 en 25 graden. Voorkom dat hij teveel zonlicht krijgt, want dan kan het groen een rode gloed krijgen. Tenzij u dat juist mooi vindt natuurlijk.

Monilaria obconica

Water geven

Dit succulente plantje is voorzien van glinsterende cellen op zijn groene gedeelten, waarmee hij water kan vasthouden. Dit betekent dat u in de winter weinig tot geen water geeft. In die periode heeft het plantje zijn groene konijnenkopjes verloren. Als hij in de lente nieuw groen aanmaakt begint u met regelmatig kleine beetjes water geven. Zorg dat het water gemakkelijk kan weglopen en laat de grond tussen 2 gietbeurten steeds eerst weer opdrogen. Tijdens de groeiperiode eens per maand en in een minimale dosis voeding voor cactussen en succulenten geven. In november stopt u weer met water geven tot de volgende groeiperiode.

Monilaria obconica

Bloei

Het konijnenplantje kan tot bloei komen met roze of wit gekleurde bloemen.

Monilaria obconica

Verpotten

Deze plant wordt niet beter van verpotten. Laat hem dus zoveel mogelijk in dezelfde pot staan. Teveel verpotten zorgt ervoor dat hij niet of minder zal bloeien. Als u verpot, gebruik dan grond voor cactussen of zorg er met bijvoorbeeld grind voor dat potgrond goed waterdoorlatend is.

Monilaria obconica

In Japan zijn ze helemaal gek van dit plantje en Youtube staat dan ook vol met filmpjes van Monilaria obconica, zoals deze:

Heeft u al ervaring met dit plantje? En heeft u nog overige verzorgtips, laat die dan hieronder achter. 

Geef een reactie