Moederplant

Moederplant: Saxifraga Stolonifera

De moederplant (Saxifraga Stolonifera) is een gemakkelijke kamerplant, die als leuke bijkomstigheid de eigenschap heeft om nieuwe plantjes aan uitlopers te ontwikkelen. Hier heeft hij zijn naam aan te danken.

Standplaats

Geef de moederplant een lichte, maar niet zonnige plek. Hij houdt van een hoge luchtvochtigheid, dus zet hem niet in de buurt van de verwarming. Vanwege zijn manier van groeien is hij erg geschikt als hangplant. Plaats hem anders op een plek waar zijn stengels de ruimte hebben of zet hem in een hoge pot. ’s Winters staat hij graag wat koeler. Groene soorten tussen de 10 en 15 graden en soorten met bont blad tussen de 15 en 18 graden.

Moederplant

De moederplant, ook wel steenbreek genoemd, wordt ook wel als bodembedekker gekweekt voor in de tuin. Deze exemplaren kunnen redelijk wat vorst verdragen. Dit in tegenstelling tot de soorten die voor in huis gekweekt zijn, want die zijn daardoor wat gevoeliger voor kou.

Moederplant

Water geven

De waterbehoefte van de moederplant is niet zo groot. Geef daarom kleine beetjes water. De grond mag steeds licht vochtig aanvoelen, maar zeker niet doorweekt raken. ’s Winters, als hij koeler staat, heeft hij nog wat minder water nodig.

Gezien zijn voorkeur voor vochtige lucht kunt u hem op een schaal met vochtig grind plaatsen of regelmatig in zijn buurt met een plantenspuit nevelen.

Vermeerdering

Op den duur ontstaan draadvormige uitlopers aan de plant, waaraan zich jonge plantjes vormen. Als ze eigen wortels hebben gevormd kunt u ze van de plant knippen en in eigen potjes zetten.

Moederplant

Bloei

De plant kan in bloei komen met lieflijke rozewitte bloempjes op lange stelen.

Moederplant

(Bron: MijnTuin.org, Tuinadvies, Tallsay)

Geef een reactie