Het multifunctionele microvezeldoekje, zo kunt u het optimaal gebruiken

Microvezeldoekjes zijn handig om in huis te hebben tijdens het schoonmaken. De gekleurde doekjes zijn in menig huishouden te vinden. Maar hoe gebruikt u ze op de juiste manier?

Wat zijn microvezeldoekjes?

Microvezeldoekjes zijn schoonmaakdoeken van samengesteld materiaal. In de jaren 90 doken ze voor het eerst op bij professionele schoonmaakbedrijven, maar al snel komen ze ook in de gewone huishoudens terecht. Door de mix van vezels en hele kleine weerhaakjes in het materiaal neemt het gemakkelijk vuil en stof op, zonder dat het krassen achterlaat.

De materiaalmix zorgt er ook voor dat er geen schoonmaakmiddel nodig is. Een klein beetje nat maken en de doek neemt al genoeg vuil op. Maak het niet te nat, dan werkt het juist niet. De doeken zijn ook droog te gebruiken, om bijvoorbeeld stof te verwijderen of om metaal en glazen voorwerpen te laten glanzen. In de meeste gevallen is het fijn om een natte en droge doek te gebruiken. De ene om schoon te maken, de andere om het weer droog te krijgen.

Wanneer u wat ruwe handen heeft, kan het vervelend voelen om deze doeken aan te raken. Dan blijven ze aan uw handen ‘plakken’.

De verschillende soorten doeken

Er zijn verschillende soorten microvezeldoeken. Zo zijn er schoonmaakdoeken, polijstdoeken voor onder andere de auto, droogdoeken en microvezelhanddoeken. De schoonmaakdoek is de bekendste. De polijstdoek zorgt voor een streeploos en glanzend resultaat, de droogdoek doet wat de naam zegt.

De handdoeken zorgen ervoor dat u zich snel af kunt drogen na het douchen of zwemmen bijvoorbeeld. Deze handdoeken zijn lichtgewicht en klein op te vouwen. Daarom ook handig mee te nemen op vakantie. Scheelt een hoop ruimte in de koffer. En wie krullend haar heeft, kan ook het beste het haar in een microvezelhanddoek wikkelen. Dat zorgt voor minder pluizend haar.

Een microvezel handdoek voor na het sporten bijvoorbeeld.

Hoe lang kunt u doen met een microvezeldoek?

Er is een groot verschil in kwaliteit van de doekjes. Hoe meer vezels per vierkante (centi)meter er in de doek zitten, hoe langer u ermee kunt doen. Vaak staat dit op de verpakking vermeld. Over het algemeen gaan de doeken tussen de 50 en 3.000 wasbeurten mee, afhankelijk van de kwaliteit dus.

Was de doeken altijd in de wasmachine

De doeken nemen veel vuil op. Dit is niet schoon te spoelen onder de kraan. Een microvezeldoek moet daarom in de wasmachine gewassen worden op 60 graden. Was het zonder wasverzachter, daar kunnen de vezels niet tegen en verslechtert de werking. Ook wordt aangeraden om de doeken niet in de droger te stoppen. Het beste is om meerdere doeken in huis te hebben, zo kunt u een schone pakken als de ene vies is geworden. Vouw de doek dubbel, in plaats van een prop ervan te maken. Dan kunt u alle kanten gebruiken voordat een nieuwe doek nodig is.

3 microvezeldoeken, in blauw, roze en geel.

Wat kunt u met microvezeldoekjes schoonmaken?

Er is een heleboel schoon te maken met microvezeldoekjes. Is uw (zonne)bril vies geworden? De glazen zijn schoon te poetsen met zo’n doekje. Een vieze inductiekookplaat? Gebruik dan 2 microvezeldoekjes, 1 om schoon te maken en 1 om na te drogen. Een insect doodgeslagen op de muur en laat het een vlek achter? U raadt het al… een microvezeldoekje doet wonderen. Heeft het scherm van uw telefoon of tablet een poetsbeurt nodig? Ook hier werkt zo’n doekje het best. En ook de jaloezieën afstoffen gaat een stuk sneller met microvezeldoekjes. Sommige mensen gebruiken de microvezeldoek als vaatdoek. Pak dan elke dag een schone.

(Bron: Suus maakt schoon, Quest, Thuisschoonmaken, Plus Online. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

  Gerardus says:

  Het zijn inderdaad zeer handige doekjes, maar zijn ze ook milieuvriendelijk? Microvezels zijn, denk ik, bronnen van microplastics en die zijn niet zo bevorderlijk voor een schone wereld. Als een schoon huis een vuiler wereld veroorzaakt dan gebruik ik toch liever afbreekbare textiel schoonmaakdoekjes.

   Ferruccia says:

   Mijn eerste microvezeldoekje heb ik gekocht nog in de vorige eeuw, nog in mijn vorige huis. Het kostte 6 gulden. Nog nooit had ik zoveel geld uitgegeven aan een vaatdoekje. Ik had toen een glazen tafel en dat doekje maakte die tafel iedere keer weer als nieuw.
   Het werkt nog steeds. Ondertussen heb ik een hele stapel microvezeldoekjes. Tot nog toe is er niet één ‘versleten’. Ik kan er niet aan zien hoe oud ze zijn. Met katoenen vaatdoekjes is dat niet het geval – die slijten.
   De doekjes hielden wel vlekken die er niet uitgingen in de was. Tot ik ze een keer op 70 graden waste i p v 60. Helemaal vlekkeloos!
   Zijn met recht ‘wonderdoekjes’.

  Dirck says:

  Het beste is niet met de rest mee wassen maar heel veel in 1x te wassen, de 60 graden verkleurde kleding en laat jeans krimpen en met katoen erbij komen die in doekjes.
  Ik kocht heel veel van Action, en als emmer vol pas wassen en stapel vrijwel op is.