dweilen

12 tips voor streeploos en effectief dweilen

Naast stofzuigen is dweilen bij harde vloeren regelmatig nodig. We hebben tips om dit zo effectief mogelijk en zonder strepen of voetafdrukken te doen.

Zeker doen: vooraf stofzuigen

Door vooraf te stofzuigen, wordt een groot deel van het stof en vuil al verwijderd. Hierdoor blijft de dweil schoner en heeft u minder water nodig om de vloer goed schoon te krijgen. U hoeft het sopje dan namelijk veel minder vaak te vervangen.

Haal obstakels weg

Haal voordat u gaat dweilen eventuele obstakels weg, die makkelijk te verplaatsen zijn. Zoals stoelen, plantenpotten en tafeltjes. Grotere en zwaardere meubelstukken kunt u rustig laten staan. Heeft u huisdieren, verplaats die dan tijdelijk naar een andere ruimte, zodat u niet te maken krijgt met pootafdrukken op de pas gereinigde vloer.

Gebruik een goede dweil

Een versleten of oude dweil maakt minder goed schoon, gebruik daarom een goede vloerdweil voor het beste resultaat.

Het juiste schoonmaakmiddel voor de juiste vloer

Vrijwel alle harde vloeren kunnen gedweild worden, maar met welk schoonmaakmiddel dit moet gebeuren verschilt wel. Zure schoonmaakmiddelen kunnen namelijk bijvoorbeeld houten of marmeren vloer aantasten. Voor deze vloeren kunt u het beste groene zeep gebruiken. Voor keramische tegelvloeren, laminaatvloeren, marmoleum of pvc vloeren kan prima een allesreiniger gebruikt worden. Ook huis- tuin- en keukenmiddeltjes, die vaak al in de gootsteenkast staan kunnen effectief zijn: een sopje met soda maakt schoon en ontvet en een scheut schoonmaakazijn ontkalkt het oppervlak. Chloor is dan weer geen geschikt middel. Het reinigt en ontvet de vloer niet. Met vloerwas behandelde hardhouten vloeren mag u nooit dweilen. Anders kan er water tussen de planken druppelen en het hout beschadigd raken.

ramen lappen
Lees ook: Ramen lappen zonder strepen, zo lukt het

Gebruik nooit heet water

Een lekker heet sopje, rijkelijk over de vloer dweilen lijkt misschien een goed plan, maar dit werkt averechts. Door te warm water te gebruiken verdampt het sneller en blijven er zeepresten achter op de vloer. Dit zorgt voor strepen en een plakkerig effect. Als u hier vervolgens op staat, ontstaan er voetafdrukken, die zichtbaar blijven. Maak daarom gebruik van lauwwarm water. Koud water kan ook, maar dit verwijdert weer net wat minder makkelijk vuil.

Gebruik weinig schoonmaakmiddel

Bij een te grote hoeveelheid schoonmaakmiddel kan het zo zijn dat er een vettig laagje achter blijft, wat een doffe waas geeft. Ook zorgt dit er weer voor dat wanneer u er later overheen loopt, er voetafdrukken zichtbaar worden. Gebruik daarom afhankelijk van het middel bijvoorbeeld maximaal 2 eetlepels ervan op een emmer water. In het geval van afwasmiddel zelfs maar enkele druppels.

dweilen

Maak de vloer niet drijfnat

Ook werkt het beter om niet teveel water te gebruiken tijdens het dweilen. De vloer droogt dan namelijk onnodig langzaam, wat weer het risico geeft dat u er eerder overheen loopt dan gewenst. Met afdrukken tot gevolg. Wring de dweil dus voldoende uit voor u hem op de vloer zet.

Vervang het sopje tijdig

Hoe vaak het sopje vervangen moet worden is afhankelijk van de vuiligheid en de grootte van de oppervlakte van de vloer. Zorg dat het water niet al helemaal gekleurd is van het vuil, voordat u vers water pakt, want dan bent u simpelweg vuil heen en weer aan het dweilen. Nog beter is het om 2 emmers te gebruiken. De ene gebruikt u voor het spoelen van de dweil, in de andere zit het sopje. Het sopje blijft zo veel langer schoon en effectief.

stof
Lees ook: Stof in huis verwijderen en voorkomen, zo doet u dat effectief

Dweil in rechte banen richting een deur

Om te voorkomen dat u over net gedweilde oppervlakten moet lopen, kunt u het beste in een uiterste hoek beginnen en dan richting een deur werken. Door rechte banen te maken worden strepen voorkomen en komt de gehele vloer aan bod. Heeft u een hardhouten vloer, die is behandeld met polyurethaanlak, dweil dan met de nerf van het hout mee. Heeft u een vloer met structuur, dweil dan met kleine achtjes.

Droog na

Droog de vloer altijd na met een droge dweil, mop of microvezeldoek, dan krijgt u het mooiste resultaat, zonder vlekken of strepen. Doe dit steeds op de momenten dat u er nog makkelijk bij kunt en dus niet over de natte vloer terug hoeft te lopen. Door een raam op te zetten droogt de vloer ook sneller.

Plaats voorwerpen terug

Nu kunnen de voorwerpen die u tijdelijk weggehaald heeft weer terug. Maak indien nodig de onderkant van de stoelpoten en dergelijke schoon met een nat vel keukenpapier, om te voorkomen dat er meteen weer vuil en stof op de vloer komt.

Reinig de dweil

Spoel de gebruikte dweil na gebruik schoon met wat afwasmiddel en laat hem goed drogen voor u hem opbergt. Laat de dweil nooit nat in de emmer staan, aangezien dat de vorming van schimmels en bacteriën bevordert. Is de dweil geschikt voor de wasmachine, was hem dan op 60 graden.

(Bron: Roomed, SchoonmaakTips, Nu.nl, AD, Santé, Cleanipedia, wikiHow)

Geef een reactie