Een zonnebril schoonmaken.

De beste manier om een zonnebril schoon te maken (en te houden)

Met zonnige dagen zetten we een zonnebril meerdere keren op en af. Daardoor kunnen de glazen vies worden. Hoe is de bril dan het beste schoon te maken?

Zonnebrandcrème en zweet

Niet alleen door het op- en afzetten van de zonnebril wordt hij vies. Maar ook doordat we zweten, zonnebrandcrème en dagcrème gebruiken en door de plekken waar we de bril neerleggen.

Zo maakt u een zonnebril op de juiste manier schoon

Spoel de zonnebril eerst af onder de kraan met lauw water. Maak het water niet te warm, want dit kan de coating van de bril beschadigen. Het afspoelen verwijdert het grootste vuil. Ook na een dag op het strand met zand op de bril, is dit de 1e stap. Pak een (milde, lotionvrije) zeep erbij en doe een druppeltje op elk glas.

Wrijf met schone handen over de beide kanten van het glas en de delen van het montuur. Vergeet hierbij de randen niet, daar kan vuil zich ophopen. Een speciale brillenspray van de opticien kan ook gebruikt worden in plaats van de zeep. Opticiens adviseren dit over het algemeen. Wie een normale bril draagt, kan de spray vaak gratis krijgen. Maak vervolgens de bril weer droog met een brillendoekje of een microvezeldoek.

bril
Lees ook: Zo krijgt u uw bril echt schoon én deze methoden zijn af te raden

Doe dit vooral niet om de zonnebril schoon te krijgen

Andere manieren om een zonnebril schoon te maken worden afgeraden. Denk aan papieren tissues, deze bevatten mogelijk houtvezels en die beschadigen de glazen. En tissues met balsem zijn fijn voor de neus, maar laten juist een vettige laag achter op de glazen. Gebruik ook het randje van een t-shirt niet om de zonnebril schoon te maken, want dit kan voor beschadigingen aan het glas zorgen. Spoel de bril ook nooit onder heet water af. De coating van de bril kan hierdoor barsten.

Vieze brilglazen voorkomen

Als de zonnebril schoon is, willen we dat ook graag zo houden. Aangeraden wordt om aan het einde van de dag even het brillendoekje over de glazen te halen, als preventiemiddel. Ook is het goed om (in het hoogseizoen van de zonnebril) 2 keer per week de hele bril schoon te maken. Door de zonnebril in een brillenkoker of etui te bewaren, kan er al veel minder vuil bij komen.

Het belang van een (goede) zonnebril

Als de zonkracht hoog is in de zomer, is het goed om een zonnebril te dragen. Het Oogfonds zegt zelfs dat een zonnebril net zo onmisbaar is als zonnebrandcrème. En MAX vakantieman legt uit of het nodig is om een dure zonnebril te kopen of dat een goedkopere variant ook volstaat.

(Bron: Eyewish, Pearl, Hans Anders, Libelle. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

  Louise K says:

  Ik gebruik een luier als brillendoekje en om mijn bril af te drogen.
  Wasbaar, duurzaam en zacht. (Gezien bij de opticiën)
  Geen wasverzachter gebruiken bij het wassen, anders krijg je een vettig
  waas op je bril.

  parrhesia says:

  Ook ik heb me jaren bezig gehouden met het brillen poetsen, daarbij alle hoekjes schoon maken.
  Tot ik bij de opticien ( Mistrini) de brillen douche heb ontdekt. Het is een koker met afschroefbare deksel, het binnenwerk zorgt voor een veilige borging. Het bij geleverd spoel middel (1 druppel) aan gevuld met water
  even heen en weer bewegen, en met bij geleverde doek ( tweezijdig) drogen.
  Een perfect zicht is gegarandeerd, zonder risico op de beschadiging van dure coatings.