auto wassen

Auto wassen na de vakantie, zo doet u dat

De buitenkant en het interieur van uw auto kunnen na een autovakantie vaak wel een grondige reinigingsbeurt gebruiken. Er is meestal veel zand, stof of ander vuil op en in de auto te vinden. Maar hoe maakt u uw auto weer echt goed schoon? En uw auto wassen, kunt u dit gewoon voor de deur doen of moet u hiervoor naar een wasbox?

Op straat de auto wassen

Met een emmertje en sop aan de slag gaan voor de deur lijkt de makkelijkste optie, maar is in sommige plaatsen verboden. Controleer bij uw gemeente of het is toegestaan om uw auto op straat schoon te maken.

De reden achter het verbod is dat zowel het vuil dat van uw auto komt als de reinigingsmiddelen die u gebruikt, schadelijk kunnen zijn voor het milieu. In de gemeentes waar u wel de auto voor de deur mag wassen, is het dan ook gewenst dat u biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel gebruikt.

U kunt sowieso, maar al helemaal als op straat wassen verboden is, naar een wasbox toegaan. Het voordeel is dat er materialen aanwezig zijn, zoals een hogedrukspuit en wasborstels, die u thuis misschien niet tot uw beschikking heeft.

Wasstraat

Om het uzelf makkelijk te maken, kunt u de buitenkant van de auto laten wassen in de wasstraat. Tegenwoordig maken wasstraten vaker gebruik van textielborstels, waardoor ze niet meer zo schadelijk zijn voor de glans van de lak van uw auto.

Het standaard en daarmee meest goedkope wasprogramma is daarbij in principe gewoon voldoende om uw auto goed schoon te krijgen.

Zelf aan de slag

Kiest u ervoor om met de hand de auto te reinigen? Maak dan bij voorkeur gebruik van microvezeldoeken of een microvezel washandschoen in plaats van een spons. Vuil kan zich ophopen in een spons, waardoor er krassen in de lak ontstaan. Was uw auto daarnaast zoveel mogelijk in rechte lijnen en in de lengterichting, wederom om krassen te voorkomen. Dit geldt ook voor de ramen.

De buitenkant

Om de buitenkant van de auto te ontdoen van zand en vuil is een hogedrukspuit handig. Houd minstens 20 centimeter afstand tot de auto om de lak te beschermen.

Pak er 2 emmers bij en vul 1 met schoon water en 1 met schoon water en autoshampoo. Heeft u dit laatste niet in huis, gebruik dan afwasmiddel. Doop de microvezeldoeken of microvezel washandschoen eerst in de emmer met sop en spoel hem tussendoor steeds af in de emmer met schoon water. Zo voorkomt u zoveel mogelijk dat het vuil van de auto zich bij het sop mengt.

De velgen kunt u schoonmaken met speciaal schoonmaakmiddel. Verspreid de velgenreiniger met een kwast en vergeet daarbij de achterzijde niet te wassen.

Maak tot slot de auto droog met een droogdoek, ook wel ‘watermagneet’ genoemd. Deze doek is heel zacht, waardoor hij geen schade aanricht aan de lak.

Vignetten

Na de vakantie kan het zijn dat u nog milieustickers en/of tolvignetten op uw voorruit heeft geplakt. Als deze de eerstvolgende keer dat u naar het desbetreffende land gaat niet meer geldig zijn, kunt u ze verwijderen met een schraper. Mochten ze niet direct loskomen, week ze dan in oplosmiddel of zet er een warme föhn op. Eventuele lijmresten zijn te verwijderen met bijvoorbeeld wat alcohol of terpentine op een doek. Kijk wel goed uit dat deze materialen niet op de rubbers komen, dan kan het uitbijten.

De binnenkant van de ruiten kunt u reinigen met een glasreiniger, bij voorkeur op alcohol basis. Neem de ruiten vervolgens af met een droge doek.

Het interieur

Haal bij het schoonmaken van de binnenkant van de auto eerst alle losse voorwerpen uit het voertuig. Gooi afval weg en kijk bij de rest van de spullen in hoeverre ze echt in uw auto thuishoren.

Vervolgens kunt u beginnen met stofzuigen. De kofferbak, de matten (en vooral ook daaronder), het vuil in de stoelen, enzovoorts. Echte vlekken kunt u verwijderen met bekledingsreiniger. De zijcompartimenten in de deuren kunt u ook schoonmaken met de stofzuiger, maar wees hier wel voorzichtig. Dit kan voor krassen zorgen als het niet zorgvuldig wordt gedaan.

autostuur
Lees ook: Maakt u uw autostuur wel eens schoon? Hij is vaak viezer dan een wc-bril

Stuur en dashboard

Het stuur en dashboard kunt u het beste schoonmaken met een schone microvezeldoek en lauw water. Gebruik eventueel afwasmiddel hiervoor. Om te voorkomen dat u schade aangericht, kunt u voor het interieur van de auto het best alleen reinigingsproducten op waterbasis gebruiken.

Kleine kiertjes en ventilatieroosters zijn gemakkelijker schoon te maken met een kwastje of tandenborstel.

Leer

Heeft u een lederen bekleding? Schaf dan speciale lederpoetsmiddelen aan om te voorkomen dat het leer wordt aangetast.

(Bron: Archief, ANWB, AD. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord