jaloezieën

Jaloezieën afstoffen en schoonmaken, bekijk onze tips

Jaloezieën, ook wel bekend als luxaflex, zijn echte stofmagneten. Naast stoffig kunnen ze ook vuil worden. Bekijk tips voor het stoffen en schoonmaken van verschillende soorten jaloezieën.

Jaloezieën afstoffen

Door de jaloezieën regelmatig te stoffen zorgt u ervoor dat zich geen hardnekkige laag vormt, die zich lastiger laat verwijderen. Vooral in een vochtige ruimte als de badkamer is dat al snel het geval. Als u de raambekleding op meerdere plekken in uw huis heeft hangen, kan het een tijdrovend klusje lijken, maar gelukkig is er een vrij snelle manier voor. Sluit de jaloezieën en verwijder het stof met een plumeau, oude sok, stofdoek of microvezeldoek. Vooral de stofdoek en microvezeldoek zijn effectief, aangezien die niet alleen het stof wegvegen, maar het ook aantrekken. Draai de raambekleding vervolgens andersom, zodat u ook de andere kant kunt afnemen. In plaats van afstoffen, kunt u ook voorzichtig stofzuigen, met een zacht opzetstuk.

jaloezieënJaloezieën schoonmaken

Naast afstoffen is het soms ook nodig de jaloezieën wat grondiger te reinigen. Bijvoorbeeld wanneer ze in de keuken hangen. Dit kunt u doen met een vochtige doek, oude sok of washandje. Hiermee kunt u gelijktijdig de boven- en onderkant schoonmaken of eerst weer de ene en dan de andere kant. Maak de stroken in het geval van houten jaloezieën niet te nat, om kromtrekken te voorkomen. En laat in dat geval ook schoonmaakmiddel achterwege of voeg slechts een hele kleine hoeveelheid afwasmiddel of allesreiniger aan het water toe. Bij PVC of aluminium kunt u ook wat afwasmiddel of allesreiniger aan het water toevoegen, of schoonmaakazijn. Droog de stroken na het schoonmaken met een droge doek of handdoek, zodat ze mooi gelijkmatig drogen.

radiator
Lees ook: Zo krijgt u een radiator stofvrij én een beter rendement

In bad laten weken

Wanneer het materiaal ervoor geschikt is, kunt u de jaloezieën ook een half uur in een bad laten weken als u die heeft. Laat daarvoor een laagje water in het bad lopen en voeg wat schoonmaakmiddel toe. Poets de stroken zo nodig na, als er na het weken nog vuil achter is gebleven. Ook de touwtjes worden op deze manier schoon. Droog ook nu weer goed na, om roesten te voorkomen.

Met een jaloezieënborstel

Er zijn ook speciale jaloezieënborstels of jaloezieënstoffers te koop, waarmee u meerdere stroken per keer kunt reinigen. In de meeste gevallen kunt u de borstels of stoffers in de wasmachine wassen en dus meerdere keren hergebruiken.

jaloezieën

(Bron: Libelle.be, Roomed, RTL Nieuws, AD, SchoonmaakTips)

Geef een antwoord

Reacties (2)

  rubengoorden says:

  Hallo,

  Kunnen jullie mijn jaloziën schoonmaken?

  Groetjes,

  Corrie

  Greetje50 says:

  Als het goed betaald….