Een blauw microvezeldoekje op een houten tafel.

Maak dit niet schoon met een microvezeldoekje

Tijdens het schoonmaken kunt u diverse doekjes en schoonmaakmiddelen gebruiken. Een veelgebruikte lap is het microvezeldoekje. Maar het is slim om bepaalde oppervlakten te vermijden met deze gekleurde doekjes. Want daar richt het meer schade aan, dan dat het schoon wordt.

Niet meer weg te denken

Eerder schreven we al over dit multifunctionele doekje, over wat het is en wat u er juist wel mee schoon kunt maken. Het zijn doekjes van samengesteld materiaal, die sinds de jaren 90 niet meer weg te denken zijn uit huishoudens.

Een microvezeldoekje en wat water

Met alleen een beetje water nemen microvezeldoekjes al het vuil op. Maar ook stof kunt u er makkelijk mee weghalen of glazen weer laten glanzen. Maar pas op met houten oppervlakken, hoogglans meubelen en spiegels. De doekjes zijn wat ruwer van zichzelf. Wanneer u bijvoorbeeld wat ruwe handen heeft, blijven de doekjes ook aan de handen ‘haken’.

Maak hout niet schoon met een microvezeldoekje

Een houten tafel of kastje kunt u beter niet schoonmaken met een microvezeldoekje. Meestal zit hier een beschermlaagje om het hout heen en dat kan beschadigd raken door de doek. Daarna kunnen er vlekken of kringen in het hout achterblijven.

houten meubelen
Lees ook: Houten meubelen schoonmaken doet u zo

Hoogglans meubelen

Meubels die een glanzende laag hebben kunt u ook beter niet schoonmaken met een microvezeldoekje. Ook hier zit een laagje overheen, wat beschadigt kan raken. Daardoor worden de meubels dof, wat natuurlijk zonde is. Een katoenen doek met een beetje warm water werkt hiervoor het beste.

Een spiegel schoonmaken met een microvezeldoek

Het schoonmaken van een spiegel kan ook beter niet met een microvezeldoek. De reflectieplaat van een spiegel kan krassen krijgen door de microvezeldoek. En dat is natuurlijk zonde.

(Bron: Libelle, RTL Nieuws, Margriet, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (5)

  bijbloem says:

  Brillenglazen poetsen. Daarvoor heb je ook een speciaal doekje nodig.
  Zeker papieren zakdoekjes, handdoeken en keukendoeken zijn veel te hard.

  Ann says:

  Ik gebruik al jaren die goedkope gele doekjes. Die kun je overal voor gebruiken, zelfs je brillenglazen. 🙂

  wildeur says:

  ik begrijp iets niet, in het ene artikel “schoonmaken met microvezel doekje”wordt gezegd beter niet gebruiken op glanzende oppervlakten, oa spiegel ed. omdat er krassen op kunnen komen.
  in het andere artikel “tv schoonmaken” wordt gezegd dat je dat het beste kunt doen met een microvezel doekje,uhhh om krassen te voorkomen, dit behoeft enige uitleg van jullie.

  josefien49 says:

  Aanvulling: Ik heb op mijn kookeiland een scherm staan van plexiglas. (Coronascherm) Zodat eventuele vetspatten niet de kamer in kunnen spetteren. Eén keer gedaan met een microvezeldoekje, je ziet het nog steeds. Kan echt niet.

  Dirck says:

  Juist veel poetsen op houten armleuningen!

  Ja, het werkte en ik wilde de Hoogglans iets minder spiegel in de volle zon hebben, ook vallen kale plekken door ruwe handen nu minder op door juist gehele armleuning stoel zo mat te poetsen, 1x was voldoende.

  Maar er zijn micro vezels en gewone zachte gele te koop dus niet elk doekje is microvezels… daarom hier ook enkele die de gele zachte als Micro beschreven en dat klopt niet.