moestuin

De moestuin voorbereiden op het voorjaar: plannen, voorzaaien en slakken bestrijden

Een goed begin is het halve werk. Dat geldt zeker ook voor de moestuin in het voorjaar. U kunt nu aan de slag met de voorbereiding, het uitvoeren van nieuwe plannen en het voorzaaien. Helaas komen met het nieuwe seizoen ook vaak de slakken weer tevoorschijn en is tijdig bestrijden verstandig.

Voorbereiden moestuin

Voordat het nieuwe seizoen van start gaat is het zaak de moestuin lenteklaar te maken. Verwijder oude plantenresten, onkruid en rommel. Of u de bodem nu wel of niet omspit hangt af van persoonlijke voorkeur, maar ook van de bodemsoort. In onze online cursus moestuinieren hoort u in het hoofdstuk teeltplan en ondergrond meer over de bodemsoort en hoe u bij het spitten te werk moet gaan. Het is in elk geval goed om de bovenste laagje los te maken. Daarna kunt u de grond verrijken met kalk en/of mest als dat nodig is. Kalk zorgt eventueel voor de juiste PH en mest levert de nodige voedingsstoffen. Tenslotte kunt u ervoor kiezen een mulchlaag aan te brengen. Dit heeft als voordeel dat onkruid het moeilijker krijgt om te ontkiemen en daarnaast zorgt het ervoor dat de bodem minder snel uitdroogt. U kunt hier bijvoorbeeld cacaodoppen, houtsnippers/boomschors, grasmaaisel, stro of compost voor gebruiken. Compost verbetert tevens de bodemstructuur en maakt de grond luchtiger.

eetbare bloemen op een bord
Lees ook: 11 keer eetbare bloemen kweken in de (moes)tuin of op het balkon

Plannen maken

Heeft u een al bestaande moestuin, maak dan plannen voor het komende moestuinseizoen. Welke gewassen bent u de afgelopen jaren tevreden over geweest, wat mist u nog in de moestuin en wat wilt u dit jaar nieuw uitproberen? Als u ze nog niet eerder in de moestuin gehad heeft, zijn keukenkruiden bijvoorbeeld een goede optie op toe te voegen. Ze worden in talloze gerechten gebruikt en dan heeft u ze altijd binnen handbereik, om vers te plukken.

Zorg er bij voorkeur voor dat u wisselteelt toepast. Dat houdt in dat u de gewassen niet jarenlang op dezelfde plek kweekt, maar ze van plek verwisselt. Dit voorkomt dat er zich bepaalde ziekten of plagen ontwikkelen of dat de bodem uitgeput raakt, doordat de plant jaar na jaar dezelfde voedingswaarden verbruikt. Een voorbeeld: als u in jaar 1 groentegewassen plant zoals aardappels, bonen of courgette, dan plaatst u er het jaar erop kool- en knolgewassen en het 3e jaar wortelgewassen. Waarna u weer van voren af aan begint. Bekijk ook de video met uitleg hierover.  Doet u dat al en groeien bepaalde gewassen toch niet goed, dan kan dat ook nog met combinatieteelt te maken hebben. Sommige planten gedijen niet goed als ze dicht bij elkaar in de buurt staan en andere doen het dan juist beter. Zo staan tomaten en basilicum graag naast elkaar en aardbeien en bloemkool helemaal niet.

moestuin
Lees ook: Tips om een moestuin aan te leggen

Voorzaaien of jonge plantjes?

U kunt in het vroege voorjaar al binnenshuis voorzaaien, andere gewassen vanaf maart buiten en vorstgevoelige gewassen zoals tomaten na half mei buiten. Zet de zaailingen in zaai- en stekgrond en niet in potgrond, want anders zal het blad hard groeien, maar stelt de oogst teleur. Dit komt door het soort voedsel dat in potgrond zit. Dat is een aantal weken werkzaam en dan op verbruikt. Daarnaast droogt potgrond snel uit, waardoor vaak water gegeven moet worden. In een eerder artikel vertellen we meer over waar u bij het zaaien rekening mee moet houden.

U kunt ook kiezen voor kant en klare plantjes, zodat u meteen een voorsprong heeft. Op de etiketten van de zaden of planten vindt u hoe groot de gewassen worden en wanneer de oogsttijd is, zodat u een planning kunt maken. Voor wie snel resultaat wil, zijn tuinkers, radijsjes en snijbiet een goede optie. Ook eetbare bloemen zijn een goede aanvulling voor de moestuin. Ze staan niet alleen heel fraai, maar trekken daarnaast bestuivende insecten aan en uiteindelijk sieren ze uw gerechten.

kweekpotjes
Lees ook: Zelf zaai- of kweekpotjes maken: voordelig en duurzaam

Slakken bestrijden in de moestuin

Zo gauw het in het voorjaar wat warmer wordt komen slakken overal vandaan tevoorschijn en ze willen maar 1 ding: zich te goed doen aan lekker fris groen blad. Een moestuin is wat dat betreft een waar walhalla voor ze. Van zowel huisjesslakken als naaktslakken heeft u te vrezen, maar naaktslakken zijn de grootste groenverslinders. In een eerder artikel zetten we op een rij op welke manieren u de vreetgrage diertjes kunt bestrijden. Naast slakken ook last van ander ongedierte als luizen en mieren, bekijk dan ons artikel over een gifvrije bestrijding van deze plaagdieren.

Tegen kou beschermen

In het vroege voorjaar kan het nog vrij koud zijn. Kwetsbare gewassen kunt u daar tegen beschermen met vliesdoek, een stolp of plastic tunnels, die u over de plantjes heen spant.

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.

(Bron: Krijns Groentips, NTR, Gardeners World magazine, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    madeliev says:

    Kropsla en peterselie zijn slechte buren. Kropsla met selderie ook.
    En met de rest aan groentes/kruiden, aardbeien etc.kan kropsla wel goed gecombineerd worden.