voorjaarsschoonmaak

De kleine voorjaarsschoonmaak: uw huis schoon in kleinere stappen

De grote voorjaarsschoonmaak is zoals de naam al zegt best een grote klus. Niet iedereen heeft daar even veel zin in of puf voor. Maar, een schoon en opgeruimd huis wil iedereen natuurlijk weer wel. Door de klussen niet allemaal tegelijk, maar 1 voor 1 te doen of ze per keer kleiner te houden, komt u er uiteindelijk ook. Ook de volgorde waarin u schoonmaakklussen uitvoert en hoe u ze doet kan tijd schelen. Bekijk onze tips hiervoor. 

Start met opruimen

Een opgeruimd huis geeft een opgeruimd hoofd, wordt wel gezegd. En niets is minder waar. Begin uw voorjaarsschoonmaak daarom met het opruimen van de verschillende ruimtes in uw huis. Slingert er nog veel oud papier rond, werk dat dan weg of leg het op een nette stapel om later uit te zoeken. Ziet u spullen die u eigenlijk nooit gebruikt, doe ze dan weg of berg ze op, op een plek waar ze niet in het zicht liggen. Na het opruimen heeft u ook meteen een veel beter overzicht welke plekken een poestbeurt kunnen gebruiken.

Stofzuig vóór het stoffen en dweilen

Wilt u stoffen, dweilen en stofzuigen, dan is de volgorde waarin u dit doet van belang voor het stofgehalte. Stofzuig altijd eerst vloeren voor u meubels afstoft en dweilt. Als u dit andersom doet zorgt dit ervoor dat er weer net zo hard stofdeeltjes op de oppervlakken terecht komen. Stofzuig en stof in de slaapkamer ook altijd pas nadat u uw bed verschoond heeft. Er komt namelijk veel stof vrij tijdens het vervangen van het beddengoed en dan kunt u weer van voren af aan beginnen met stofzuigen en stoffen. Door tijdens het stofzuigen een raam open te zetten raakt u ook een deel van het stof kwijt dat daarbij vrij komt.

Stoffen

Stof vormt zich uit onder andere vezels, vervuilde lucht, haren en huidschilfers en het komt op meerdere manieren het huis binnen. We nemen het zelf mee van buiten, het komt door roosters en ramen naar binnen en het wordt afgegeven door kleding, meubels en huidcellen van mensen en dieren. Als het langere tijd niet wordt verwijderd kan het zich steeds meer ophopen. Niet alleen op vloeren, maar ook op meubels, jaloezieën en gordijnen. Wie daar gevoelig voor is kan dan hinder ondervinden van de huisstofmijt, die graag in huisstof leeft. In een eerder artikel geven we tips om de hoeveelheid stof in huis te verminderen. Ook sommige kamerplanten hebben baat bij een stofbeurt. Lees om welke planten het gaat en hoe u daarbij te werk moet gaan, zonder ze te beschadigen.

lente
Lees ook: Met deze tips haalt u de lente in huis

Ramen lappen

Schone ramen zijn niet alleen veel prettiger om doorheen te kijken, ze geven ook meteen meer licht en daardoor een ruimtelijk gevoel. Zeker iets om mee te nemen tijdens uw voorjaarsschoonmaak dus. Het lappen van de ramen kunt u met een schone lap, spons of een zeem doen. Het beste werkt het als u eerst het grove vuil verwijdert en vervolgens de ramen in hun geheel afneemt. Mocht het water door het grove vuil al vrij vies zijn, ververs het dan, zodat u niet schoonmaakt met vies water. Druk niet te hard, om krassen te voorkomen. Kies bij voorkeur een bewolkte dag uit, want tijdens zonnig weer drogen ramen snel, met strepen tot gevolg. In een eerder artikel geven we nog meer tips tegen strepen op de ramen.

Dweilen

Als u eerst de stofzuiger gebruikt heeft, dan is een groot deel van het stof en vuil al verwijderd. Hierdoor blijft de dweil schoner en heeft u minder water nodig om de vloer goed schoon te krijgen. U hoeft het sopje dan namelijk veel minder vaak te vervangen. Haal voordat u gaat dweilen eventuele obstakels weg, die makkelijk te verplaatsen zijn. Zoals stoelen, plantenpotten en tafeltjes. Grotere en zwaardere meubelstukken kunt u rustig laten staan. Bekijk voor meer tips over streeploos en effectief dweilen het artikel dat we hierover hebben.

Voorjaarsschoonmaak in de kledingkast

Het begin van de lente is een ideaal moment om de kledingkast op te ruimen en zo nodig te herinrichten. Zo krijgt u overzicht welke kleding u na de winter weer kunt dragen en kunt u deze stukken zo opbergen dat u er beter bij kunt. Ook kunt u tijdens deze voorjaarsschoonmaak van uw kast beslissen welke kleding u echt niet meer draagt, zodat u daar wellicht iemand anders blij mee kunt maken en u creëert ruimte voor iets nieuws. Bekijk tips om uw kledingkast efficiënt in te richten. En lees ook meteen hoe u eventuele motten kunt bestrijden en voorkomen.

Voorjaarsschoonmaak in de slaapkamer

Wekelijks het beddengoed verschonen en de vloer stofzuigen is een goed begin, maar daarnaast is er nog wat meer nodig voor een frisse en schone slaapkamer. Begin daarvoor met dagelijks luchten. Naast ventileren, zorgt dit voor veel frisse lucht. Als u tijdens het luchten uw beddengoed openslaat, lucht u niet alleen uw kamer, maar ook uw bed. Was dekbedden daarnaast zeker 2 keer per jaar. Bijvoorbeeld tijdens de voorjaarsschoonmaak en het najaar en vergeet ook uw kussen niet. Ook het matras moet soms gereinigd worden. Soms is stofzuigen al voldoende, maar in het geval van vlekken kunt u soda of een speciale matrasreiniger gebruiken. Het werkt ook goed om een matrasbeschermer te gebruiken. Die kunt u dan zo nodig eenvoudig in de wasmachine doen.

Voorjaarsschoonmaak in kleinere stappen

Door per vertrek of per verdieping aan het werk te gaan met uw voorjaarsschoonmaak, ziet u steeds meer resultaat, maar bent u er niet meteen een volle dag of zelfs week mee bezig. Start bijvoorbeeld in de woonkamer, als u daar veel tijd doorbrengt, dan heeft u meteen plezier van uw werk.

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

  Nan2020 says:

  Eerst stofzuigen? Mijn moeder (1920) heeft me van haar huishoudschool juist geleerd Eerst stoffen. En wel van boven, te beginnen vanuit de hoekjes (met een stofkwastje), naar beneden. Daarna stofzuigen want dat stof is dan naar beneden gedwarreld.

   lentewind says:

   Je hebt gelijk wat betreft vroeger, ook mijn moeder (1923) deed het zo. Tegenwoordig wordt stof afgenomen met een microvezeldoekje of iets dergelijks, zodat het stof niet naar beneden valt. Vandaar dat geadviseerd wordt eerst te stofzuigen.

  madeliev says:

  Ik dacht dat de voorjaarsschoonmaak niet meer van deze tijd is. Ik doe het in ieder geval niet meer. Regelmatig opruimen en goed schoonmaken heeft meer effect, ook voor je hoofd.
  De tip; per vertrek schoonmaken pas ik dus altijd toe.
  Verder een goed stukje!