voorjaarsschoonmaak

Tijd voor de voorjaarsschoonmaak: zo pakt u dat aan

De lente is bezig en dat is ook duidelijk te merken aan het zonnetje dat schijnt. Het perfecte moment voor een voorjaarsschoonmaak, maar hoe pakt u dat het beste aan?

Start met opruimen

Begin uw grote voorjaarsschoonmaak met opruimen. Ga uw hele huis langs en sla geen ruimte over en probeer van boven naar te beneden te werken. Twijfelt u om iets weg te gooien? Stel uzelf dan de vraag of u de spullen daadwerkelijk nodig heeft. Zo niet, gooi of geef het weg. Nog steeds twijfels? Stel uzelf dan de vraag wanneer u iets voor het laatst hebt gebruikt. Is dit langer dan een jaar geleden? Dan is de kans dat u het binnenkort wel weer gaat gebruiken klein en kan het hoogstwaarschijnlijk weg.

Een fris bed

Ook een fris bed hoort bij een schoon voorjaarshuis. Stop daarom tijdens het opruimen uw beddengoed alvast in de wasmachine en hang de dekens even uit zodat deze goed kunnen luchten. Vergeet ook uw matras niet, deze kunt u natuurlijk onmogelijk in de wasmachine stoppen, maar u kunt wel veel vuil uit het matras zuigen met de stofzuiger. Zitten er vlekken in het matras? Deze kunt u weg krijgen met soda of speciale matrasreiniger.

slaapkamer
Lees ook: Zo houdt u uw slaapkamer lekker fris in coronatijd

Alles afstoffen

Wanneer uw huis helemaal opgeruimd is kan het schoonmaken beginnen. Begin met afstoffen. Dit doet u het grondigst door alle spullen van hun plek te halen. Vergeet ook geen doekje over ventilatieroosters te halen, hier gaat vaak veel stof tussen zitten. Hetzelfde geldt voor kamerplanten, ook deze vangen veel stof. Door ze even buiten te zetten en eventueel in te sprayen met water worden de planten weer stofvrij. Let wel op dat u de kamerplanten niet in de volle zon zet, dat is namelijk niet goed voor ze.

Een andere handige afstofstip is het vochtig maken van de stofdoek. Op die manier haalt u stof het makkelijkst weg, droog stof is namelijk lastiger te vangen.

Stofvrij plafond

Vergeet ook het plafond niet. Na de winter kan zich hier wat stof- en spinnenrag hebben opgehoopt. Dit kunt u verwijderen met bijvoorbeeld een uitschuifswiffer.

Extra schone badkamer

Sla de badkamer niet over tijdens uw voorjaarsschoonmaak. Om naast de normale schoonmaakwerkzaamheden wat extra’s te doen kunt u de douchekop en douchewanden goed schoonmaken en controleren op schimmels. Heeft u een badkuip? Boen deze dan ook goed schoon en vergeet ook zeker de rest van de badkamer niet af te nemen.

voegen schoonmaken
Lees ook: Voegen in de badkamer schoonmaken doet u zo

Stofzuigen en dweilen

Alles afgestoft? Dan kunt u beginnen met stofzuigen en dweilen. Door stof te zuigen zorgt u ervoor dat er geen kruimel, zandkorrel of andere viezigheid op de grond achterblijft waardoor dweilen een stuk zinvoller is. Na het stofzuigen kunt u de dweil er dus bij pakken. Probeer ook hier van boven naar beneden te werken.

Ramen wassen

Het is niet iedereen lievelingsklusje maar het wassen van de ramen mag ook zeker niet ontbreken tijdens uw voorjaarsschoonmaak. Huishouddeskundige Zamarra Kok heeft hier handige tips voor op een rijtje gezet en laat in het MAX Ouderenjournaal zien hoe u dit het beste doet.

Vergeet ook de vensterbanken niet. Hier liggen soms vliegenpoepjes die lastig te verwijderen zijn. Volgens Zamarra laten deze poepjes zich het best verwijderen door koude thee te gebruiken in plaats van de eerder genoemde producten. “De thee bevat een zuur waardoor de poepjes verdwijnen en de vliegen niet meer terugkomen.”

Meer schoonmaaktips

Natuurlijk is schoonmaken niet alleen in het voorjaar belangrijk om te doen, zeker in deze coronatijd. Meer tips om uw huis zo schoon mogelijk te houden leest u in deze artikelen die eerder op MAX Vandaag verschenen:

(RTL Nieuws, MAX Ouderenjournaal, Archief)

Geef een reactie