Vrouw is aan het dweilen. Dit is waarom u beter niet met warm water kunt dweilen.

Dit is waarom u beter niet met warm water kunt dweilen

Dweilen met warm water klinkt logisch. We doen veel andere schoonmaakklusjes vaak ook met warm water. Toch is het geen goed idee. Warm water kan namelijk een plakkerige vloer met strepen veroorzaken.

Waarom niet met warm water dweilen?

We dweilen onder andere om strepen van de vloer te verwijderen. Als we dit met heet water doen, verdampt het water al gedeeltelijk voordat we klaar zijn met dweilen. Dan blijven de zeepresten achter op de grond, die bovendien plakkerig wordt. Als we hier vervolgens overheen lopen, ontstaan er voetafdrukken. Tevens kost het gebruiken van warm water meer energie en daardoor ook meer geld.

Hoe moet het dan wel?

Het is beter om met lauw of koud water te dweilen, in plaats van warm water te gebruiken. Veel mensen denken dat de vloer niet goed schoon wordt als ze koud water gebruiken, maar dit is een misvatting. Met koud water en een paar druppels allesreiniger wordt de vloer ‘gewoon’ schoon. De meeste schoonmaakmiddelen worden tegenwoordig namelijk gemaakt om met koud water te kunnen gebruiken. Dus ook strepen verwijdert u op deze manier effectief.

Ook over bacteriën hoeft u zich geen zorgen te maken als u dweilt met lauw of koud water. Met het dweilen verwijdert u een deel, maar kort na het schoonmaken komen ze toch weer terug, zegt schoonmaakexpert Marja Middeldorp tegenover het AD. Wel is het belangrijk om regelmatig schoon water te pakken tijdens het dweilen. Ga dus niet het hele huis schoonmaken met hetzelfde emmertje water. Als u dit toch doet, wordt de vloer op het einde eerder viezer dan schoner.

Stof verwijderen

Het is wel belangrijk om stof te verwijderen voordat u gaat dweilen, zelfs als het niet nodig lijkt. Dit kan met een stofzuiger of een stofwisser. Het voordeel hiervan is dat de vloer stofvrij is wanneer u begint met dweilen, waardoor u voorkomt dat u stof meedweilt en verspreidt over de vloer, wat weer voor strepen kan zorgen. In een eerder artikel geven we nog meer tips over hoe u effectief kunt dweilen.

(Bron: AD, RTL Nieuws, NPO Kennis, Cleaning Academy, Milieu Centraal. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Dirck says:

    In de keuken waar ik sta te bakken doe ik het wel met warm, niet kokende heet dus en dat is voor ’t vet los te krijgen.
    Voor de rest van woning gebruik ik wel koude water.
    Vooral bij wok gebruik spetterde het wel eens, zowel de muren als vloer met heet sopje.
    Na de muur de vloer met zelfde water…. maar als je voor 43 Scouts gaat koken en bakken?
    Leuk werk maar na afloop kleffe boel.

    Susan says:

    Goedemiddag, een mooi stukje en goede uitleg mbt dweilen en waarom niet met warm water.
    Ik wil er graag iets aan toe voegen, sinds enige tijd heb ik een nieuwe manier van schoonmaken, milieu vriendelijk en dus alleen met water. Ik “dweil” hierbij wel met warme stoom van 170 graden streeploos schoon. Het is dus niet helemaal waar dat je niet met warm water streeploos schoon kan maken. Niet alleen mijn vloer, maar ook mijn badkamer ramen vuile oven en nog zoveel meer kan ik op deze manier reinigen. Voor mij een geweldig stap in de goede richting voor minder afval, weinig tot geen reinigingsmiddelen, en geen af nauwelijks vervuild afval water. Hoop dat Nederland er klaar voor is en ook de stoute schoenen aantrekt en de mogelijkheden wil ondekken.