ramen lappen

Ramen lappen zonder strepen, zo lukt het

Ramen lappen is een hele klus, maar de beloning is groot. Ongehinderd zicht naar buiten en lekker veel daglicht. Mits er geen strepen achter blijven althans. We hebben tips om dit voor elkaar te krijgen.

Spons of zeem

Het lappen van de ramen kunt u met een schone lap, spons of een zeem doen. Het beste werkt het als u eerst het grove vuil verwijdert en vervolgens de ramen in hun geheel afneemt. Mocht het water door het grove vuil al vrij vies zijn, ververs het dan, zodat u niet schoonmaakt met vies water. Druk niet te hard, om krassen te voorkomen. Kies bij voorkeur een bewolkte dag uit, want tijdens zonnig weer drogen ramen snel, met strepen tot gevolg. Is het een erg koude dag, gebruik dan geen warm, maar lauw water, zodat het temperatuurverschil voor de ruiten niet te groot is.

Ramen lappen met azijn

Azijn zorgt voor glanzende ramen. Zeker in het geval van een vetlaagje op de ruiten is dit een handig middel. U kunt azijn aan een emmer met warm water toevoegen, maar ook in een plantenspuit doen en de ruiten daarmee inspuiten.

Ramen lappen met een ui

Voeg aan een emmer met water een paar druppels afwasmiddel toe en een ui die u in vieren snijdt. Hiermee is ramen lappen zeer effectief en streeploos. Let wel op dat u echt minimaal afwasmiddel gebruikt, want als het gaat schuimen veroorzaakt het juist strepen.

Ramen lappen met ammoniak

Doe een scheut ammoniak in een emmer warm water en voeg daar een paar druppels afwasmiddel aan toe. Neem de ramen hiermee af en verwijder het laatste restje sop met een microvezeldoek. Spoel houten kozijnen na als hier ammoniakwater op terecht komt, om de verf te sparen.

Streepvrij én glanzend

Huishouddeskundige Zamarra Kok vertelt in een video wat wel en niet werkt bij het streepvrij lappen van de ramen. Zij raadt soda aan om strepen te voorkomen. Een beetje glycerine om te voorkomen dat de ramen beslaan en glansspoelmiddel voor de vaatwasser om regenstrepen te voorkomen.

Droog goed na met een trekker en eventueel een krantenprop

U kunt nog zo uw best doen op de ramen, als u ze niet goed droogt na het lappen blijven er alsnog strepen achter. Zeker als de zon erop schijnt. Gebruik daarom een trekker en maak deze tussendoor steeds even droog met een schone doek of zeem. Let erop dat het rubber goed soepel is, anders ontstaan er juist strepen. Trek in 1 beweging banen van boven naar beneden en laat de stroken steeds net wat overlappen. Blijven er toch nog strepen achter, wrijf dan na met een droge (microvezel)doek of een prop krantenpapier.

(Bron: Libelle, AD, HG, Roomed, Cleanipedia, archief)

Geef een reactie

Reacties (7)

  mankepoot says:

  Ik zeem mijn ramen op de ouderwetse manier. Na jaren van ergernis over de strepen van mijn zeem op mijn grote ramen, ben ik overgestapt op deze, zeer snelle manier. Ik neem 2 emmers water, de één, met een beetje afwasmiddel, de andere gewoon schoon water. Met een zachte ragebol sop ik de ramen af en daarna spoel ik ze schoon met het schone water, gewoon met een bakje. Oppassen dat je het water niet op je hoofd krijg! Verder gewoon op laten drogen en geen streepje te zien. Hooguit 10 minuten werk. Natuurlijk niet in een bovenwoning wonen! Probeer het maar eens uit!

   dragon says:

   Deze manier werkt alleen als je GEEN hard water hebt, want kalk is de grote boosdoener.
   Glazenwassers werken veel met osmose water, dat is zuiver water

  Meidoorn8 says:

  Ik gebruik al jaren de microvezel doeken van Jemako.
  Een is er om gewoon met koud water de ramen te wassen; de andere om te drogen.
  Fluitje van een cent…

  Rita K. says:

  Wat ik al jaren doe is lappen met de trekker en een schone linnen theedoek. De theedoek moet dannzeker niet in de wasverzachter gespoeld zijn! De trekker steeds afdrogen ná het trekken en daarna de zijkanten bij de kozijnen afdrogen met de linnen theedoek. Altijd streeploos!!

  RoosKe says:

  Ik gebruik alleen de microvezeldoek met een emmer schoon water, verder niks. Microvezeldoek zo nu en dan uitspoelen en goed uitwringen. Geen streepje te zien achteraf.

  Dannydee says:

  De aloude spraakverwarring. Een raamwerk is iets van metaal, hout etc. en is niets anders dan een open constructie. In een huis zitten kozijnen, waarin glas kan geplaatst, een raam of een deur en ook deze bevatten meestal weer glas. Waarom blijft ramenlappen dan toch de gebruikte term? De professionele bedrijven spreken niet voor niets van glasbewassing. In het artikel spreekt men van ramen als men glas bedoelt en eenmaal verwisseld men dat voor “ruiten”. Ramenlappen is glasbewassen. Dat kozijnen, ramen en deuren mee worden genomen in de schoonmaakbeurt lijkt me logisch, maar nogmaals een raam is niet van glas dus de verkeerde benaming!
  Bij de verbouw bij particulieren geeft dit ook de meeste ergernis. Men spreekt van een raam, maar bedoelen het glas. Hier moet een raam, daar moet een raam. Ik hoop dat de schrijver zich realiseert dat het fout is geschreven en de lezer evenzo. Glas is glas, een raam een raam, een deur een deur en een kozijn een kozijn 😉

   ArtLis says:

   Ik blijf gewoon ramen lappen, of ramen zemen, dat is nu eenmaal de ingeburgerde spreektaal en iedereen begrijpt wat je bedoelt, En blijf jij ‘muggen ziften’?
   IJskast is geen ijskast meer, maar een koelkast. Toch zeggen vele mensen nog ijskast, hoewel er geen ijsblokken meer inzitten.