motten

Motten in huis bestrijden en voorkomen

In het geval van motten in huis is het zaak om actie te ondernemen. Waar motten zijn, zijn ook hun larven en die brengen schade toe aan onder andere kleding en tapijten. Lees hier hoe u ze kunt bestrijden en voorkomen.

Waar leven de larven van motten van?

De larven van motten leven van de eiwitten in dierlijke materialen, zoals wol, leer, bont of zijde. Doorgaans zijn ze minder happig op stoffen die 100 procent plantaardig zijn, zoals katoen of linnen. Ook synthetische stoffen als nylon en acryl zijn minder geliefd, maar het is zeker niet uit te sluiten dat ze hier toch aan knabbelen.

motten

Zo ontdekt u motten (larven)

Motten die rondvliegen vallen uit zichzelf nog wel op. De larven zijn lastiger te ontdekken. In een kledingkast kunt u een vel wit papier onderin leggen. Vindt u hier tunnelvormige spinsels en korrels op, dan kunt u erop rekenen dat zich mottenlarven in uw stoffen bevinden. Er zijn 3 soorten motten die graag op kleding zitten: de kleermot, pelsmot en de huismot. Larven van de kleermot zijn wit met een bruine kop en zo’n 1 centimeter lang. De cocons waarin ze zich inspinnen zijn 8 mm lang en hebben wat weg van zijden kokertjes. Ook kleine gaatjes in bijvoorbeeld kleding vormen een teken aan de wal.

beestjes
Lees ook: Beestjes in meel, pasta of graan, dat kunnen deze voorraadaantastende insecten zijn

Zo komt u van de motten af

In ernstige gevallen ziet u op meerdere plekken vraatschade aan bijvoorbeeld kleding, tapijten of gordijnen. Klop de aangedane producten dan buiten uit en hang ze in de zon. Was ze zo mogelijk op 60 graden of breng ze naar de stomerij. Producten die niet gewassen kunnen worden kunt u ook 2 dagen tot 2 weken in de diepvries leggen, bij -20. Vergeet niet een kast grondig te reinigen voor u kleding terug plaatst. Doe dit bijvoorbeeld met een mengsel van water en azijn, dit helpt tegen motten, eitjes en larven. Vergeet met het oog op eitjes scheuren, spleten en randjes niet.

motten

Plekken die extra aandacht nodig hebben

Omdat motten hun eitjes graag op rustige, donkere plekken leggen, is het zaak bepaalde plekken in huis extra in de gaten te houden. Zoals logeerkamers, onder bedden en weinig gebruikte kasten. Ook de vertrekken die zich onder het dak bevinden lopen risico, vanwege de eventuele aanwezigheid van vogelnesten onder de dakrand. Die nesten trekken namelijk motten aan.

rioolvliegjes
Lees ook: Rioolvliegjes of motmuggen in huis voorkomen en bestrijden

Bestrijdingsmiddelen tegen motten

Er bestaan ook chemische bestrijdingsmiddelen tegen motten. Wilt u deze gebruiken, let er dan op dat die een toelating van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) hebben. Koop geen product waar de ingrediënten niet op staan. Een toegelaten middel heeft op de verpakking een nummer dat begint met ‘NL’, ‘EU’ of dat eindigt op een ‘N’. Termen als ‘plantaardig’, ‘natuurlijk’ of ‘milieuvriendelijk’ zeggen weinig bij een bestrijdingsmiddel. Het blijft gif. Dat geldt ook voor 100 procent natuurlijke middelen en het komt wel ook op uw kleding terecht.

Zilvervisjes
Lees ook: Zilvervisjes of papiervisjes in huis? Zo houdt u de overlast binnen de perken

Motten voorkomen

Vanwege de voorliefde van motten voor viezigheid en transpiratievlekken, doet u er goed aan uw kleding schoon op te bergen. Dit voorkomt ook meteen een muffe geur in uw kleding en kledingkast. Omdat motten hun eitjes graag op een donkere plek leggen, kunt u uw kastdeuren en lades ook regelmatig een dagje open zetten. Weet u van tevoren dat u uw kleding een poos niet zult dragen, verpak die dan in afgesloten zakken of bakken.

Door stukken zeep of geurzakjes in de kledingkast te plaatsen worden motten afgeschrikt. Kies voor katoenen zakjes met bijvoorbeeld lavendel, vlierbloesem, kamfer, boerenwormkruid of lievevrouwebedstro. Er zijn ook mottenballen op de markt die motten en mottenlarven tot enkele maanden bestrijden. Daarnaast zijn er speciale mottenvallen te koop, waar volwassen motten op afkomen. Om mottenlarven uit tapijten te houden, helpt het om die regelmatig te stofzuigen. Stofzuig zeker ook zeer regelmatig onder banken of kasten. Een nieuwe invasie voorkomen kunt u doen door het plaatsen van horren.

Op 10 februari 2022 bespreken MAX-dj’s Henkjan Smits en Manuëla Kemp dit onderwerp in hun programma De MAX! onder het mom van De MAX Weet Raad. U hoort De MAX! elke werkdag tussen 18.00 en 20.00 uur op NPO Radio 5.

(Bron: Milieu Centraal, KAD, Oma Weet Raad, Beestjes Kwijt, Rentokil)

Geef een reactie