Een slakkenplaag voorkomen: dit kunt u dan het beste in het voorjaar al doen

Koel weer en veel regen: het zijn ideale omstandigheden voor slakken en dan ontstaat al snel een slakkenplaag. U kunt daar een stokje voor steken, door in het voorjaar al voorzorgsmaatregelen te nemen. Lees wat u kunt doen om te zorgen voor minder slakken in de tuin en op het balkon.

Slakkeneitjes verwijderen

Zonder slakkeneitjes geen nieuwe slakken. Ga daarom op zoek naar kleine, doorschijnende bolletjes en verwijder ze. U vindt ze op vochtige plekken: onder stengels, stenen of plantenpotten.

slakkeneitjes op de grond

Slakken rapen of lokken

Vang daarnaast zo veel mogelijk volwassen slakken. De meeste slakken komen ’s avonds tevoorschijn en dat is dan ook een goed moment om een verkennend rondje door de tuin te maken. Trek handschoenen aan, want vooral naaktslakken produceren veel glibberig slijm en verzamel er zo veel mogelijk in een pot of emmer. Vervolgens kunt u er de vogels blij mee maken. Zet ze een heel eind uit de buurt uit op een veldje of bijvoorbeeld langs de oever van een sloot. In elk geval niet in de buurt van de tuin van iemand anders, want dan zadelt u diegene met een slakkenplaag op.

slakken
Lees ook: Het wemelt van de slakken, waarom zijn het er soms zo veel?

Geen zin om zelf op slakkenjacht te gaan? U kunt ze ook lokken met bakjes bier, waar ze vervolgens in verdrinken. Of diervriendelijker: leg een stuk van een stenen pot neer, waar ze zich onder kunnen verschuilen. U kunt ze de volgende ochtend dan eenvoudig verzamelen en wegbrengen.

slakkenplaag voorkomen door slakken te lokken

Bescherm kwetsbare planten met koper(tape)

Eén van de meest effectieve methodes om een slakkenplaag te voorkomen, is het gebruiken van koper(tape). Er zijn verschillende uitvoeringen van te koop. Zo kunt u bijvoorbeeld ringen plaatsen om uw planten of kopertape plakken op potten waar planten in zitten die slakken graag eten. Op de redactie van MAX Vandaag hebben we dit uitgeprobeerd met Hosta’s. Eén van de meest populaire planten op het menu van de vreetgrage diertjes. Dit blijkt voor het 2e jaar op rij de perfecte manier om die prachtige planten zo mooi te houden.

slakkenplaag voorkomen met kopertape op Hosta's

Maak de ondergrond onaantrekkelijk

Het helpt ook tot op zekere hoogte, om de ondergrond rondom planten zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Een scherpe of droge ondergrond werpt namelijk een vervelende hindernis op. U kunt onder andere kiezen voor materialen als cacaodoppen, fijngemaakte eierdoppen, scherp zand, grind, zaagsel of as uit de open haard. Heeft u onbedekte aarde, schoffel dan regelmatig. Hierdoor droogt de bovenste laag uit en dat vinden slakken minder prettig. Ook worden eventuele slakkeneitjes blootgelegd, waardoor ze doodgaan, of worden opgegeten.

Deze dieren eten slakken

Trek slakkenetende vijanden aan. Des te meer vogels, egels en kikkers u in de tuin heeft, des te minder kans maken slakken. Dit kunt u doen door nestkastjes, een vijver en voldoende schuilplekken aan te leggen. Heeft u er de ruimte voor, dan zijn kippen of Indische loopeenden heel doeltreffend om in te zetten. Of laat nematoden het werk voor u doen. Dit zijn kleine aaltjes, die in de bodem uitgezet kunnen worden. Ze parasiteren naaktslakken.

Plant planten waar slakken niet van eten

Wilt u nieuwe planten in uw tuin of op het balkon zetten? Kies dan uit voorzorg al voor soorten waar slakken niet of minder graag van eten. Zoals Japanse anemoon, Geranium macrorrhizum, schoenlappersplant of Zeeuws Knoopje.

slakresistente
Lees ook: 15 slakresistente planten waar slakken niet van eten

In een eerder artikel geven we nog meer tips om van slakken af te komen.

(Bron: archief. Foto’s: redactie MAX Vandaag en Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    tojke says:

    Eierschaal klein maken en rond de planten strooien. De kalk in de eierschaal is goed voor de planten en de slakken hebben er een hekel aan.