lentebloeiers

11 lentebloeiers voor vrolijkheid en geur in de tuin

Met het aanbreken van de lentemaanden is er weer volop te kiezen uit mooie tuinbloeiers. Wij zetten een 11-tal bloeiers op een rij die een hoop vrolijkheid brengen en waarvan de meeste ook nog eens een heerlijke geur verspreiden in uw tuin.

Amandelboompje: Prunus triloba

Het amandelboompje blijft vrij compact van formaat, waardoor hij ook geschikt is voor de kleinere tuin. Hij bloeit rijk in maart en april met roze, gevulde bloemen. Naast de struikvorm die verkrijgbaar is, wordt hij ook vaak op een stammetje geënt.

amandelboompje

Beverboom: Magnolia

De beverboom, ook wel tulpenboom genoemd, is bij vrijwel iedereen geliefd. En dat is ook niet zo verwonderlijk, want de prachtige, witroze, tot purperen bloemen brengen een overweldigend lentegevoel. Uiteindelijk groeien de struiken behoorlijk groot uit, maar wie weinig ruimte heeft kan ook kiezen voor een kleinblijvende soort als de stermagnolia (Magnolia stellata).

Magnolia stermagnolia

Blauwe regen: Wisteria sinensis

Wie de ruimte heeft voor een grote klimplant heeft aan de blauwe regen een fantastische keuze. In de meimaand komt hij met vele, purperblauwe bloemtrossen, die heerlijk geuren, tot bloei. Het handigste is om een bloeiend exemplaar aan te schaffen. Dan weet u hoe zijn bloei eruit ziet én hoeft u in het geval van een zeer jong exemplaar niet eerst vele jaren te wachten tot hij voor het eerst in bloei komt. Naast de blauwe versie is er ook een witte en roze variant.

blauwe regen

Gebroken hartje: Dicentra spectabilis

Ondanks zijn wat treurige Nederlandse naam, is het gebroken hartje dat allerminst. Zijn bloei start in het vroege voorjaar en de bloemen groeien aan trosjes en zijn felroze met mooi afstekend wit. Naast de bekende roze is er ook een witte variant, de Dicentra spectabilis Alba.

Gebroken hartje Gebroken hartje wit

Kaukasisch vergeet-mij-nietje: Brunnera macrophylla

Al vroeg in het jaar komt het blad van het Kaukasisch vergeet-mij-nietje weer tevoorschijn. In maart opgevolgd door vele lieflijk aandoende lichtblauwe bloempjes. De bloei kan tot ver in mei aanhouden. In de zomer groeien de bladeren uiteindelijk uit tot wel 20 centimeter in omvang.

Brunnera macrophylla

Krentenboompje: Amelanchier lamarckii

Het krentenboompje heeft meerdere momenten in het jaar dat hij extra sierwaarde heeft. In april startend met zijn rijke, heerlijk geurende en witgekleurde bloei. Tijdens de zomermaanden vormt het boompje eetbare vruchten (de krenten), die zeer geliefd zijn bij vogels. En in het najaar verkleurt het blad naar mooie herfsttinten.

Amelanchier lamarckii

Rhododendron

In de maanden april en mei komen Rhododendrons tot bloei met hun rijke kleurenpracht. Er is een grote keuze aan bloemkleuren en bloemgroottes, dus er is voor elke smaak keuze. Door na de bloei de uitgebloeide bloemen te verwijderen wordt zaadvorming voorkomen en de aanmaak van knoppen voor het jaar erop gestimuleerd. Bij de Rhododendron is het belangrijk dat de struik nooit uitdroogt en hij beschikt over een lichtzure bodem.

Rhododendron

Sering: Syringa vulgaris

Een plant met bloemen met zo’n heerlijke geur dat er parfums van gemaakt worden is de sering. In mei komen de pluimen met bloemen tot bloei, in de kleuren wit, paars, violet of lila. De gewone sering groeit uiteindelijk uit tot enkele meters hoogte, maar er zijn ook kleinblijvende soorten te koop, zoals de dwergsering (Syringa patula ‘Miss Kim’). En u kunt ook kiezen voor een sering op stam.

Syringa vulgaris

Sleutelbloem: Primula

Er zijn vele soorten primula’s die in het voorjaar tot bloei komen en heel veel kleur brengen in de tuin. Naast de ‘gewone’ primula (Primula vulgaris) zijn ook witte of paarse bolprimula’s (Primula denticulata) bijvoorbeeld geschikt. Primulabloemen gedijen niet bij vorst en sneeuw, maar bij de meeste soorten zijn de plantjes zelf uitstekend winterhard. Behalve de vulgaris, die matig winterhard is en die bij vorst dus beschermd dient te worden.

Primula denticulata

Voorjaarsbollen

Na de zeer vroeg bloeiende bolsoorten, zoals het sneeuwklokje en de krokus nemen later bloeiende bolgewassen het vervolgens over. Kies bijvoorbeeld voor narcissen, hyacinten, tulpen, kievitsbloemen (Fritillaria meleagris) en de spectaculair oranje bloeiende keizerskroon (Fritillaria imperialis).

Fritillaria imperialis

Wolfsmelk: Euphorbia

Vanaf eind maart komen er verschillende soorten Euphorbia’s in bloei in de tuin. Ze zijn voorzien van grijsblauw blad en fris geelgroene bloempjes, wat een echt lentegevoel geeft. De Euphorbia x martinii heeft daarnaast felrode kroontjes in zijn bloemen. Euphorbia myrsinites is een bodembedekkende wolfsmelk.

Euphorbia myrsinites Euphorbia x martinii

Lees ook: 11 terrasplanten voor een kleurrijke tuin en balkon.
11 populaire kamerplanten en hun verzorging.
11 herfstbloeiers die kleur brengen in de tuin.
11 winterbloeiers voor een vroege bloei in de tuin.
En Krijns groentips voor de tuin.

(Bron: De tuinen van Appeltern, Groei&Bloei, Tuinseizoen, MijnTuin.org, Krijns groentips)

Geef een reactie