slakken

Het wemelt van de slakken, waarom zijn het er dit jaar zo veel?

Bij warme en vochtige omstandigheden zijn er altijd wel veel slakken op pad. Zomer 2021 lijken het er echter wel heel erg veel te zijn. Hoe komt dat?

Na kou veel warmte en vocht

In voorgaande jaren zijn de lentes vrij warm en droog geweest, maar dit jaar koud en vochtig. Na het betrekkelijk koude voorjaar, hebben we nu al langere tijd te maken met warmte en voldoende vocht. De natuur heeft daar duidelijk op gereageerd. In korte tijd zijn kale bomen, struiken en al het andere groen rijkelijk in blad en bloei gekomen. Ook voor slakken zijn dat ideale omstandigheden. Naast voldoende vocht en hogere temperaturen is er daarmee ook heel veel voedsel voor ze beschikbaar.

Niet meer, maar wel meer zichtbare slakken

Er zijn dit jaar niet per se méér slakken, maar ze laten zich wel veel meer zien. Bij droogte trekken ze zich terug onder struiken, bloempotten of in het geval van naaktslakken onder de grond. Nu gaan ze er massaal op uit en doen ze zich flink te goed aan al het groen dat ze tegen komen. Ook onze gekoesterde tuin- en moestuinplanten. Als het tijdelijk droger blijft verdwijnen ze weer even uit het zicht, maar weg zijn ze niet. Zo gauw er weer wat regen valt gaan ze er opnieuw op uit.

vuurwantsen
Lees ook: Waarom vuurwantsen in de tuin goed nieuws is

Welke slakken eten ons tuingroen?

Niet alle slakken hebben het op ons tuingroen voorzien. Gewone huisjesslakken bijvoorbeeld houden het meestal bij verrotte plantenresten en dode bladeren. Ook de grote aardslak of tijgerslak heeft het niet op levend groen voorzien, maar heeft onder andere schimmels op het menu staan.

gewone huisjesslak

Gewone huisjesslak

Grote aardslak

Grote aardslak

Vooral naaktslakken zijn degenen die grote schade kunnen aanrichten in de tuin. Bepaalde grote naaktslakken eten tot wel de helft van hun eigen gewicht aan blad per dag. Dit zijn een aantal van de meest vraatzuchtige slakken in de tuin:

De wegslak

De wegslak is bruin als hij nog jong is en kleurt uiteindelijk meestal naar zwart, maar hij kan ook oranjerood, grijs of wit zijn. Hij heeft karakteristieke ribbels op zijn lijf.

slakken

Wegslak, zwartgekleurd.

slakken

Wegslak, oranjerood gekleurd.

Gevlekte akkerslak

De gevlekte akkerslak is witgeel tot lichtbruin en heeft een gestippeld oppervlak. Hij heeft een duidelijk aanwezige inwendige schelp, die door zijn huid heen te zien is.

slakkenSegrijnslak

De segrijnslak heeft een goudbruin slakkenhuis, met donkergekleurde patronen erop. Ze eten jong groen blad of pas uitgekomen scheuten. Omdat het ’s nachts vaak vochtiger is komen ze het liefst dan tevoorschijn, maar ook na een regenbui gaan ze op rooftocht.

slakken

Slakken bestrijden

Er zijn veel methoden om slakken te bestrijden. Van slakkenkorrels en biervallen tot diervriendelijker opties als wegvangen en afschrikken met een scherpe ondergrond of koffieprut. In een eerder artikelen zetten we op een rij hoe u van de vreetgrage diertjes af kunt komen.

(Bron: Vroege Vogels, RTL Nieuws, Radar, IVN natuur educatie, Trouw, archief)

Geef een reactie