Pioenrozentijd!

Het is weer het seizoen van de pioenrozen, met hun indrukwekkend mooie en grote bloemen. De maanden mei en juni zijn dé maanden bij uitstek om van ze te genieten. De bloemenwinkels staan er vol mee en ook in de tuin zijn de pioenen nu in bloei te bewonderen.

Meer dan 1000 soorten

In China kunnen ze er al veel eerder van genieten, maar in Europa leren we de pioenroos (Paeonia) voor het eerst in 1784 kennen. Voor elke smaak is er wel een bloem. Er zijn meer dan 1000 soorten verkrijgbaar, met enkele, half dubbele en dubbele bloemen. Met een kleurenpalet van wit tot donkerrood en alles wat er tussenin zit. De geur van pioenen is daarnaast zeer aangenaam zoetig.

Kruidachtigen en houtachtigen

Er zijn twee soorten pioenen, kruidachtigen en houtachtigen. De kruidachtigen verliezen hun blad en in het najaar moeten de stengels tot 3 cm boven de grond afgeknipt worden. Dit om de vorming van grijze schimmel, botrytis, te voorkomen. Beide soorten kunnen het beste in oktober of november geplant worden (als het niet vriest). Ze mogen niet te diep geplant worden, doe maximaal 5 cm aarde boven de groeiknoppen/ogen. Te diep geplante exemplaren geven geen of matig bloemen. Ze houden van een beetje ruimte. Zet de andere beplanting dan ook niet op haar ‘lip’.

Niet verplaatsen

De pioenroos kan gebruikt worden als vaste plant of als snijbloem, maar doet het ook in een pot goed. Belangrijk bij het planten in de volle grond is dat ze erna met rust gelaten worden. Eenmaal aangeplant willen zij niet meer verplaatst worden. Doet u het toch, dan kan dat resulteren in een bloeistop van enkele jaren en in het ergste geval bloeit de plant nooit meer. Na de 1e keer aanplanten duurt het in de meeste gevallen ook minstens een jaar voor de pioen bloeit.

Natte voeten

Pioenen hebben zo’n 5 uur zon per dag nodig en staan het liefst in een vochtige, maar wel goed gedraineerde bodem. Natte voeten zijn zij ‘allergisch’ voor. Ze houden van een humusrijke, voedzame grond en zowel in de volle grond als in een pot moeten zij regelmatig bemest worden. De meeste soorten worden maximaal een meter hoog, maar door de zware bloemen is er vaak wat ondersteuning van de bloemstengels nodig.

Geniet u het liefst van pioenen in de vaas of in de tuin (of beide natuurlijk!)?

Geef een reactie