kamerden

Kamerden: Araucaria heterophylla

De kamerden (Araucaria heterophylla) is zo’n plant die echt een stukje natuur in huis haalt. Het is één van de oudste nog levende plantensoorten op aarde en van oorsprong komt hij uit Australië en dan specifiek het Norfolk eiland. In tuincentra worden vooral jonge exemplaren van deze dennensoort verkocht en in pot blijven ze bescheiden van formaat, maar in de natuur groeien ze uiteindelijk uit tot flinke bomen tot wel 40 meter hoog.

Standplaats

De kamerden staat het liefst op een halfzonnige plaats, maar qua temperatuur is hij niet zo gulzig. Liever zelfs iets koeler in dit geval, zo tussen de 15 en 20 graden. Een niet verwarmde kamer is geschikter dan de woonkamer en vooral ’s winters, als er minder licht is, staat hij graag niet te warm. Zorg wel dat hij dan niet in de buurt van een open raam staat, want koude tocht wordt dan weer niet zo goed verdragen. Tijdelijk een donkerdere plek is geen probleem, maar pas uw watergift er op aan en zet hem lichter als u merkt dat hij minder mooi wordt.

kamerden

Water geven

Tussen de gietbeurten de grond licht laten opdrogen werkt het beste bij deze plant. Zomers verbruikt hij meer water, maar des te koeler hij staat, des te minder moet er gegoten worden. Als de naalden geel verkleuren, dan komt dit meestal door een combinatie van een te donkere standplaats en een teveel aan water geven. Voeding kan tijdens de lente en zomer om de week in een lage dosering gegeven worden. De kamerden houdt van een licht zure grond, dus voeding voor zuurminnende planten is het meest geschikt. Sproeien is niet noodzakelijk, maar wordt zeker op prijs gesteld.

Apenboom

In Nederland kennen we ook een variant als tuinplant, de slangenden of apenboom (Auracaria araucana). Waarschijnlijk heeft u die wel eens in tuinen zien staan of staat er zelfs één in uw eigen tuin.

kamerden

Geef een reactie