warmte

Hoe zit het? Waarom worden we moe van warmte?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: waarom worden we moe van warmte?

Sneller moe

Tijdens warme periodes is soms de minste activiteit al te veel. Bij hoge temperaturen lijkt alles veel uitputtender te zijn. Hoe komt het toch dat de energie extra snel weg lijkt te vloeien op zonovergoten dagen?

Dit doet het lichaam

Dat dit zo werkt, heeft alles te maken met de manier waarop het lichaam is ‘geprogrammeerd’. Als het kwik stijgt, moet het hard werken om niet oververhit te raken. Daar heeft het lichaam bepaalde technieken voor, waaronder zweten. Zweten ontstaat als lichaamsvocht naar de oppervlakte wordt gedrukt, om zo de interne temperatuur op peil te houden. Dat zweten gebeurt natuurlijk niet zomaar; daar moet het lichaam hard voor werken. En dat harde werken, dat kost energie. Energie die wij niet ergens anders voor kunnen gebruiken.

Zweten is dus in potentie uitputtend, maar er is meer. Als het buiten warm is, probeert het lichaam ook af te koelen door de bloedvaten te verwijden. Hierdoor kan er meer bloed door de aderen stromen en koelt het lichaam via de huid af. Dit zorgt er ook voor dat de huid rood wordt, zoals ook vaak gebeurt tijdens het sporten. ‘Nadeel’ hiervan is dat de bloeddruk een beetje kan dalen. Dit kan ervoor zorgen dat u zich minder energiek voelt. Bovendien moet het lichaam ook allerlei processen in gang zetten om het bloed naar de oppervlakte te krijgen, wat ook allemaal energie kost.

Help uw lichaam

Al met al moet het lichaam dus eigenlijk nog net even iets meer doen op warme dagen, waardoor de energievoorraad dus ook sneller slinkt en we eerder moe worden.

U kunt uw lichaam ondersteunen door genoeg te drinken. Onder ‘genoeg’ verstaan we 2 liter. Dit is ook de standaard op koelere dagen. Houd het bij voorkeur bij water, koffie of koffie. Alcohol is niet zo’n goed idee, omdat dit vocht aan het lichaam onttrekt.

eten en drinken
Lees ook: Dit kunt u het best eten en drinken op warme dagen

(Bron: Scientific American, Duke Health, Quest, UW Medicine. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    profiel-verwijderd says:

    Goed dit nog eens uitgelegd te krijgen. Was pas nog druk bezig met inspannend werk. Ik droop van het zweet. Mijn zoon nauwelijks. En inderdaad s’avonds afgepeigerd.
    Dus denk om je leeftijd is een gepast “verwijt” door de kinderen😬😎☀️

    madeliev says:

    Hoeveel vocht je nodig hebt, hangt af van hoeveel vocht je verliest. Dat verschilt per persoon en hangt af van de omstandigheden waarin je verkeert. Als je veel sport en beweegt of bij hogere temperatuur, heb je meer nodig. Als je weinig beweegt en in koele ruimtes verkeert heb je minder vocht nodig. Bij koele dagen 2 liter vocht drinken wordt nog steeds iedereen aangeraden, maar dat geldt dus lang niet voor iedereen.
    Te veel water is ook niet goed. De nieren kunnen maximaal 0,7 tot 1 liter vocht per uur verwerken. Teveel water/vocht kan zelfs gevaarlijk zijn.