auto

Auto in de zon? Laat deze spullen niet liggen als u uitstapt

Met warme temperaturen buiten warmt uw auto in de zon ook snel op. Als u aan het rijden bent kunt u het koel houden door de airco aan te zetten. Maar zodra u uitstapt en de auto in de felle zon staat, loopt de temperatuur binnen heel snel op. Let daarom goed op wat u in uw auto achterlaat als u uitstapt.

auto
Lees ook: Waarom wordt het zo snel heet in de auto?

Temperatuur loopt snel op

Het klinkt als vanzelfsprekend, maar we noemen het toch nog even. Laat uw (klein)kinderen en huisdieren niet achter in de auto. Bij een buitentemperatuur van 27 graden is het na 10 minuten in de auto al 37 graden. En na 30 minuten is dat 45 graden. Daarom is het ook af te raden om eten in de auto te laten liggen. Veel producten blijven buiten de koeling niet goed. Met elke graad warmer in temperatuur groeit het aantal bacteriën.

Flesjes drinken

Het is wel goed om water bij u te hebben als u met de auto op pad gaat. Want met de warmte droogt u gemakkelijk uit. En dat is gevaarlijk als u onderweg bent. Uit Brits onderzoek is gebleken dat mensen die uitgedroogd zijn dezelfde fouten maken als iemand die 4 keer de toegestane hoeveelheid alcohol op heeft. Maar, neem het flesje water wel weer mee als u uitstapt. Naast dat water niet meer lekker smaakt door de hitte, is het ook nog gevaarlijk. Vooral als het water in een doorzichtige fles zit en de zon erop schijnt, dan kan het werken als een soort vergrootglas. En dat kan brand veroorzaken, al is de kans wel klein.

Explosiegevaar in de auto

Ook blikjes frisdrank zijn beter om uit de auto te halen als deze lang in de zon staat. Door het koolzuur in de drank kan het blikje exploderen als het te heet wordt. Dat levert geen brandgevaar op, maar wel een heleboel rotzooi. Hetzelfde geldt voor spuitbussen deodorant. De hitte kan de druk verhogen en het busje laten ontploffen. Ook een aansteker valt in de categorie explosiegevaar. Vooral als het in direct zonlicht ligt, kan het uit elkaar spatten. Stop deze spullen dus op een plek waar de zon de auto niet in schijnt. Maar nog beter: neem het mee als u uitstapt.

Elektronische apparaten

Ook is het niet aan te raden elektronische apparaten in de volle zon in de auto te laten liggen. Denk bijvoorbeeld aan apparaten met batterijen, zoals een los navigatiesysteem. De batterijduur kan verminderen als het langer dan 2 uur in de volle zon ligt, maar het apparaat zelf kan ook beschadigd raken door de warmte. Zo kan de lijm loslaten of het lcd-scherm kapot gaan. De oplossing? Haal het uit de auto of berg het op in het dashboardkastje bijvoorbeeld. Zorg dat het uit de zon ligt in elk geval.

Zet uw auto in de schaduw

Het allerbeste voor de auto (en ook voor uzelf als u later weer instapt) is om een plek in de schaduw te zoeken om te parkeren. De temperatuur in de auto stijgt alsnog wel, maar de kans op ongelukken in de auto wordt wel verkleind.

(Bron: Archief, Dierenbescherming, AD. Foto: T.W. van Urk / Shutterstock) 

Geef een reactie

Reactie

  Dirck says:

  Ik doe schuifdak op kiertje….
  Vooral straks bij weer instappen beter te doen.

  De kampeerauto? die mag met dak nog meer open en de koelkast zal overuren maken.
  Door de Caravan ramen erin en geen Busje ramen kunnen die ventileren zonder open te staan via rooster in de rand.

  Maar een koelbox + element… bleef de laptop ook koeler en niemand ziet dat er geen ijsjes in zitten….

  Maar haal ook snoepjes uit Dashboard kastje… vele auto poetsers vinden die na inruil en zijn er niet blij mee….