sauna

Is het gezonder de sauna in de winter te bezoeken?

Het bezoeken van een sauna is populair in Nederland. Dat het gezondheidsvoordelen heeft is bekend, maar nemen die voordelen toe tijdens winterse omstandigheden?

Honderden saunavoorzieningen

Sinds 2010 neemt het saunabezoek jaarlijks met 5,5 procent toe. Meer dan 10 procent van de Nederlanders gaat inmiddels minimaal eens per jaar naar de sauna. We tellen dan ook zo’n 200 wellnessresorts en sauna’s in ons land en daarnaast zijn er honderden hotels, vakantieparken en fitnesscentra die over saunavoorzieningen beschikken.

Gezondheidsvoordelen sauna

Naast ontspanning biedt het bezoeken van een sauna nog vele andere gezondheidsvoordelen. Het heeft een tijdelijk effect op de verbetering van de longfunctie, doordat de luchtwegen beter worden doorbloed. Het risico op een hoge bloeddruk wordt daarnaast verlaagd. Doordat de lichaamstemperatuur met wel 2 graden kan stijgen verwijden de bloedvaten en in combinatie met vocht- en zoutverlies verlaagt daardoor de bloeddruk. Het versterkt verder het immuunsysteem, doordat het lichaam de hogere temperatuur als koorts herkent en daardoor de productie van witte bloedcellen en antilichamen verhoogt. Het aantal verkoudheden bij mensen die regelmatig naar de sauna gaat neemt daardoor tot 30 procent af en tenslotte is het goed voor de huid. Door de betere doorbloeding wordt de huid van binnenuit gereinigd en dode huidcellen verminderen, waardoor de huid er gezonder uitziet.

Zeer regelmatig bezoek

De gezondheidsvoordelen treden vooral op bij mensen die zeer regelmatig naar de sauna gaan, meerdere keren per week. Het grootste gedeelte van de 1,8 miljoen Nederlanders (zo’n 60 procent ) die jaarlijks een sauna bezoekt gaat echter gemiddeld 12 keer per jaar. Slechts 6 procent van de bezoekers gaat 40 keer of vaker. Ook zijn er in ons land geen hele grote verschillen tussen het aantal bezoekers in de zomer en de winter. Qua seizoen zijn er voor de gezondheidseffecten geen grote verschillen tussen zomer of winter. Zomers zijn er wel kleinere temperatuurverschillen en ’s winters moet er meer tijd worden genomen om het lichaam terug te brengen naar de normale temperatuur. Daarnaast zijn er ’s winters vaak meer virussen actief, waardoor het handig kan zijn als de weerstand zo hoog mogelijk is. Maar over het algemeen geldt dat of het nou zomer of winter is, een saunabezoek altijd gezondheidsvoordelen heeft. Maar het zit ‘m dan vooral in het aantal keren dat die bezocht wordt en niet zo zeer in het seizoen.

(Bron: Nu.nl, Gezondheid&Co, Nationaal Saunabezoekers Onderzoek 2017)

Geef een antwoord

Reactie

    tommeke says:

    helaas is dat voor mij kennelijk te moeilijk vorige kommentaren schijnt U niet te hebben ontvangen