Laptop schoot kachelbenen

Kachelbenen terug van weggeweest, maar dan door kruiken en laptops op schoot

Erythema ab igne, oftewel kachelbenen, het lijkt een aandoening uit het verleden. Maar ook in een tijd waarin lang niet elk huishouden nog een pot- of houtkachel heeft, komt het verrassend vaak voor. Alleen zijn niet de kachels, maar laptops en kruiken de belangrijkste hedendaagse boosdoeners, waarschuwen huidartsen. Als u zelf last heeft van dit soort 21e-eeuwse kachelbenen, is dat dan gevaarlijk? En wat kunt u eraan doen?

Wat zijn kachelbenen?

Het belangrijkste symptoom van kachelbenen is een roodbruine verkleuring van de huid, die soms gepaard gaat met jeuk. Deze ontstaat wanneer uw huid langdurig in contact komt met een kachel, laptop, kruik, elektrische deken, terrasverwarmer of andere warmtebron. Hierdoor kan uw huid de warmte niet afvoeren en blijft er ijzerpigment achter. Meestal verdwijnt deze verkleuring vanzelf weer. Maar het kan ook gebeuren dat u hier last van blijft houden. Dat is niet levensbedreigend, maar het kan wel vervelend zijn.

Hoe ontstaan moderne kachelbenen?

Kachelbenen worden dus lang niet altijd veroorzaakt door kachels. Traditioneel komt de aandoening vaak voor bij koks, smeden en metaalbewerkers, die beroepsmatig met warmtebronnen omgaan. Tegenwoordig is er extra medische aandacht voor mensen die langdurig met een laptop op schoot zitten. Ook vrouwen die tijdens hun menstruatiecyclus een warme kruik tegen hun onderbuik aan houden, lopen risico op zo’n huidverkleuring. Sowieso is het gebruik van zo’n kruik niet zonder risico’s, zoals we in dit artikel uitleggen.

Zijn er nog meer lichaamsdelen waar u last van kunt krijgen?

De benaming ‘kachelbenen’ is dus om een 2e reden discutabel, omdat het lang niet altijd in uw benen voorkomt. Het kan ook door een laptop op uw schoot of een kruik op uw onderbuik ontstaan. Verder waarschuwen huidartsen voor ‘kacheltenen’, als u uw wintertenen te lang laat opwarmen. Hetzelfde geldt voor winterhanden en winterdijen.

Hoe voorkomt u kachelbenen?

De meest voor de hand liggende manier ? Zorgen dat u niet te dicht bij de warmtebron komt en dat u niet te lang direct contact met de warmtebron houdt. Met andere woorden, houd uw laptop niet te lang op uw schoot. Leg bijvoorbeeld een kussentje onder de laptop. En als het buiten koud is, zorg dan dat u daar goed op gekleed bent, zodat u uw lichaam vervolgens minder lang op hoeft te warmen. In dit artikel leggen we uit hoe u zich kunt wapenen tegen snijdende kou.

(Bron: Archief, Huidarts.nl, De Telegraaf, Huidziekten.nl, Kleine Kwalen Online. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie