geurende tuinplanten

11 geurende tuinplanten, die zowel het oog als de neus verblijden

Bloeiende planten zijn een ware verrijking van de tuin of het balkon. Maar naast hun sierwaarde hebben ze soms nog een pluspunt: een lekkere geur. Uit het rijke aanbod hebben wij 11 heerlijk geurende tuinplanten op een rij gezet.

Blauweregen (Wisteria)

De blauwe trossen met bloemen van de blauweregen zijn een genot voor het oog, maar ook voor de neus. Daarvoor moet de klimmer wel eerst tot bloei komen en dat is niet altijd vanzelfsprekend. In een eerder artikel vertellen we waar u daarbij op moet letten.

Jasmijn (Jasminum officinale) en Toscaanse jasmijn (Trachelospermum jasminoides)

Jasmijngeur wordt niet voor niets in veel parfums gebruikt. Het is favoriet bij velen. In de tuin kunt u er ook van genieten. Ten 1e van de gewone jasmijn, de Jasminum officinale. Maar de Toscaanse jasmijn verspreidt zomers ook een heerlijke reuk en daarmee zijn beide geurende tuinplanten een aanwinst voor de tuin.

Jasminum officinale

Jasminum officinale

Kamperfoelie (Lonicera)

Tegen de avond komt de kamperfoelie pas echt op stoom. Wanneer u deze struik aanplant, kunt u dus tot in de late uurtjes van zijn zwoele parfum genieten. Er zijn zowel soorten die in de zomer bloeien, als in de winter, dus als u er meerdere neerzet, kunt u op verschillende momenten in het jaar van de reuk van deze geurende tuinplanten genieten.

Mahoniestruik (Mahonia)

Met 1 struik van de wintergroene mahoniestruik haalt u al een heerlijke geur in de tuin, laat staan als er meerdere bij elkaar geplant worden. Wat regelmatig het geval is, aangezien het een populaire plant is voor gemeentetuinen. Hun vrolijke gele bloemen brengen al vroeg in het jaar vrolijkheid.

geurende kamerplanten
Lees ook: 12 geurende kamerplanten voor een heerlijke geur in huis

Lavendel (Lavandula angustifolia)

Het fijne van de geur van lavendel is dat het een echt vakantiegevoel geeft en ook nog eens kalmerend werkt bij stress. Niet alleen mensen zijn dol op deze plant in de tuin, ook bijen en vlinders zijn er heel blij mee. In een eerder artikel vertellen we op welke 2 momenten in het jaar u de struikjes moet snoeien, om ze zo mooi te laten bloeien.

geurende tuinplanten

Pronkerwt (Lathyrus odoratus)

De pronkerwt, ook wel geurerwt genoemd, heeft niet voor niets odoratus in zijn Latijnse naam. De klimplant is voorzien van een intense, overheerlijke geur. Het is een gemakkelijke eenjarige bloeier, die prima uit zaad is op te kweken en verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren. Voor ieder wat wils dus.

Rozen

Niet alle moderne rozen geuren nog even sterk, maar historische en Engelse rozen des te meer. Volgens Gardeners World Magzine zit u op dat vlak helemaal goed, met de struikroos Rosa ‘Boscobel’, de klassieke Engelse struikroos Rosa ‘Getrude Jekyll’ en historische roos Rosa ‘Charles de Mills’.

geurende tuinplanten

Sering (Syringa)

Niet voor niets wordt de sering voor bloemige parfums gebruikt. Zijn bijzondere, zoete geur is ook een weldaad voor in de tuin. Naast zijn geur is hij geliefd om zijn mooie trossen met bloemen, in de kleuren wit, roze, lila of blauw.

Sneeuwbal (Viburnum farreri)

Meerdere sneeuwballen geuren, maar onze favoriet is Viburnum farreri. Deze sneeuwbalsoort komt al tijdens de wintermaanden tot bloei en heeft een heerlijke geur, die juist tijdens de koude maanden zo gewenst is, omdat het alvast een voorproefje geeft op de lente.

Viburnum farreriToverhazelaar (Hamamelis)

Nog zo’n winterbloeier met een heerlijke geur, is de toverhazelaar. Als er nog vrijwel niets anders kleur en geur in de natuur brengt, is hij daar met zijn spectaculaire felgele, rode of oranje bloemen aan zijn verder kale takken.

Vlambloem (Phlox)

De vlambloem kan eigenlijk beter geurbloem heten. Deze dankbare zomerbloeier geurt rijk en verwent u de hele zomer met zijn prachtige bloemen. Hij is ook zeer geschikt als snijbloem, dus als u er genoeg plant, kunt u ze ook binnen in een vaas kwijt en er ook op een regenachtige dag van genieten.

geurende tuinplanten

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.

(Bron: archief, Krijns groentips, Mooi wat bloemen doen, Tuindorado, VT Wonen, Gardeners World Magazine, RTL Nieuws, MijnTuin.org. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie