sokken

Kan het kwaad om sokken te dragen tijdens het slapen?

Houden uw koude voeten u weleens uit uw slaap? Dan kunnen sokken uitkomst bieden. Er zijn zelfs zogenoemde bedsokken te koop. Maar is het wel goed voor de voeten om tijdens het slapen sokken te dragen?

Wetenschappelijk bewezen

Overdag dragen de meeste mensen sokken, maar voordat we in bed stappen gaan ze vaak uit. Sommige voeten koelen dan erg af, waardoor slapen lastiger wordt. Verschillende wetenschappelijke studies tonen aan dat onder andere koude voeten mensen uit hun slaap kunnen houden. Dat zit zo: in slaap vallen wordt makkelijker zodra de warmte in het lichaam gelijkmatig verdeeld is. Als een deel van het lichaam koud is, is dat dus niet het geval en is slapen moeilijker. Een oplossing kan zijn om sokken te dragen in bed. Door de sokken stijgt de temperatuur, worden de vaten wijder en kan de warmte ook naar de voeten stromen.

koude voeten
Lees ook: Slaapproblemen door koude voeten? Zo krijgt en houdt u ze warm

Niet te strak

Sokken in bed dragen lijkt dus niet per se verkeerd voor de voeten, maar er is wel 1 aandachtspunt. Sokken die u overdag draagt hebben soms strakke boorden. Deze zijn niet zo geschikt om ’s nachts te dragen, want ze kunnen mogelijk de bloedcirculatie bemoeilijken. Kies daarom altijd voor sokken die niet strak zitten.

Ook zijn te warme sokken geen aanrader. U wilt immers niet ’s nachts wakker worden omdat uw voeten té heet zijn. Ook synthetische exemplaren kunt u beter links laten liggen, want hier kunnen uw voeten in gaan zweten.

Alternatieven

Liever geen sokken aan in bed, mar wel warme voeten? Dan kunt u bijvoorbeeld een kruik meenemen naar bed waar u uw voeten op legt. Voordeel van een kruik is dat deze vanzelf afkoelt, waardoor u dus niet opeens wakker wordt omdat uw voeten te warm zijn.

(Bron: Wiley Online Library, Healthline, Dreams.uk, Libelle. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

  Hyacinthe says:

  Ik neem een kersenpittenzak mee voor mijn koude voeten, heerlijk 🤭

  Bosvrouwtje says:

  Inderdaad heb ik gemerkt dat het heel fijn is met sokken aan te slapen. Ze zijn van pure wol. En zitten niet strak. Er zit geen elastiek in . Het zijn van die “ geitenwollen “ sokken. Wat ik ook merk is dat wanneer de broekspijp van de pyjama wat opstroopt, dat dat weer koude geeft. Daarom stop ik de broekspijp in de sok.. ook de kruik werkt. Vooral met een wollen hoes.

  marianke brugman says:

  Eerlijk gezegd heb ik nu een elec.dekentje voor mijn voeten. Voorheen had ik een warmwaterkruik, zo’n platte. Maar daar heb ik een enorme brandplek door gekregen omdat ik blijkbaar op het metaal van de sluiting heb gelegen. Het was een nare wond en ik moest voor behandeling naar het ziekenhuis, Klinkt raar, maar is echt waar.

  dragon says:

  Ik leg meestal met mijn blote voeten naast het bed.
  Dan koelen ze heerlijk af, en slaap ik lekker.