krui

Kruik vullen met kokend water, is dat wel een goed idee?

Tijdens koude dagen zoeken we allerlei oplossingen om warm te blijven. Met een warme kruik bijvoorbeeld. Heerlijk om de voeten aan te warmen, maar ook een effectief middel tegen een pijnlijke buik. Een kruik is zo gemaakt, maar toch kan het gevaarlijker zijn dan u denkt.

Geen kokend water

Voor veel mensen kan de kruik niet warm genoeg. Om te voorkomen dat deze snel afkoelt, wordt de hij al snel gevuld met water uit de waterkoker. Brandwondenzorg krijgt regelmatig slachtoffers over de vloer die ernstige brandwonden oplopen door gescheurde of lekkende kruiken. Zij raden daarom af deze te vullen met te heet water. Bij kokend water ontstaat er waterdamp. Hierdoor kunnen er scheurtjes in het rubber ontstaan waardoor er lekkage optreedt. Ook kan het zo heet worden dat u alleen al brandwonden kan oplopen door de kruik tegen u aan te leggen.

Veilig kruikgebruik

Om te voorkomen dat u brandwonden oploopt, kunt het beste de kruik zo veilig mogelijk gebruiken. Dat doet u met onderstaande tips:

  • Vul de hem niet met kokend water, maar in de gootsteen met water uit de kraan. Water met een temperatuur van rond de 60 graden is vaak al heet genoeg.
  • Doe er een kruikenzak omheen. Heeft u deze niet? Dan kunt u de kruik ook wikkelen in een handdoek of dikke trui.
  • Vul de kruik nooit helemaal met water. Laat vanwege de waterdamp altijd 1/3 van de zak leeg. Laat er ook een beetje lucht uitlopen wanneer u deze dicht draait.
  • Controleer of er geen scheuren of barsten inzitten waardoor deze kan gaan lekken. Zitten die er wel in, gebruik de kruik dan niet meer. Kijk ook of de draaidop nog goed sluit.
  • Leg de kruik alvast op de plek die u warm wilt hebben en haal hem daarna weg. Zo voorkomt u het gevaar op brandwonden helemaal.

ademhalen
Lees ook: Altijd last van koude handen? Probeer deze ademhalingstechnieken eens

Wat te doen bij brandwonden?

Bij verbranding door een kruik, ontstaan meestal oppervlakkige brandwonden. Dit zijn eerste- of tweedegraads brandwonden waarbij de buitenste huidlaag of de lederhuid is aangetast. De huid is dan droog, rood en soms wat gezwollen bij een eerstegraads verbranding of roze-rood, nat en erg pijnlijk bij een tweedegraads brandwond. Bij verbranding geldt altijd ‘Eerst water, de rest komt later’:

  • Koel de wond 10 minuten met lauw water en verwijder daarna kleding of sieraden.
  • Smeer geen middeltjes op de wond, maar bedek het na het koelen met plastic huishoudfolie, een schone doek of verband.
  • Bij blaren, een open wond of elektrisch en chemisch letsel moet u altijd de huisarts bellen.
sokken
Lees ook: Kan het kwaad om sokken te dragen tijdens het slapen?

(Bron: Brandwondenstichting, Brandwondenzorg.nl, Margriet, Mens en gezondheid)

Geef een reactie

Reactie

    ineke18 says:

    Ik gebruik al jaren een warm waterzak. Bij mij zit er een vlieszak om heen en bij te warm doe ik er nog een handdoek om. Ik heb al jaren veel rugpijn en als het te heftig word neem ik een warmtezak en dat gaat prima. Ik heb dat vroeger ook mijn moeder veel zien doen. Kwaad kan het niet, je moet wel oppassen hoeveel water uit de waterkoker je erin doet. Ik ben er heel tevreden mee.
    Fijne dagen allemaal.