voetklachten

Last van uw voeten? Dit kunnen de verschillende voetklachten betekenen

Dat uw voeten wat pijnlijk aanvoelen na een flinke wandeling is niet gek, maar soms kunnen voetklachten ook wijzen op een onderliggende aandoening. Wij zetten veelvoorkomende voetklachten en de mogelijke oorzaken voor u op een rij. 

Koude voeten

Heeft u geregeld last van koude voeten, ook wanneer het helemaal niet koud is? Dan kan dit erop wijzen dat uw doorbloeding niet optimaal is. Maar dat is niet het enige, ook een hoge bloeddruk, bloedarmoede, een traagwerkende schildklier, hartproblemen of veel roken kunnen koude voeten tot gevolg hebben. Daarnaast hebben diabetici extra veel kans op koude voeten, omdat de bloedvaten en zenuwen in de voeten sneller kunnen beschadigen, waardoor het bloed minder goed naar de voeten kan stromen. Wanneer uw voeten vaak koud zijn hoeft dit natuurlijk niet direct te betekenen dat één van bovenstaande zaken daar de veroorzaker van is. Vrouwen hebben bijvoorbeeld sneller last van koude voeten doordat zij een andere vetverdeling en hormoonspiegel hebben dan mannen. Uw huisarts kan u vertellen wat de oorzaak van uw koude voeten is.

koude handen
Lees ook: Altijd koude handen en voeten? Dit kan er aan de hand zijn

Witte of blauwe tenen

Worden uw voeten niet alleen snel koud, maar veranderen uw tenen ook van kleur? Dan kan dit betekenen dat u last heeft van het fenomeen van Raynaud. Hierbij worden uw tenen eerst wit, vervolgens blauw en uiteindelijk rood van kleur. Bij veel mensen is de kou hier veroorzaker van, maar dit kunnen ook emoties zijn. De kleurverandering wordt veroorzaakt doordat de tenen te weinig bloed krijgen, waardoor ze pijnlijk gaan aanvoelen of zelfs gevoelloos worden. Er bestaan 2 vormen van het syndroom van Raynaud, van de eerste vorm, ook wel het primair fenomeen van Raynaud genoemd, is niet bekend wat de oorzaak is. De tweede vorm, het secundair fenomeen van Raynaud, kan ontstaan als gevolg van andere ziektes zoals reuma.

Lees ook: Fenomeen van Raynaud

Spierkramp

Nagenoeg iedereen heeft weleens kramp is zijn of haar voeten, dit hoeft in veel gevallen ook helemaal niets te betekenen. Maar sommige mensen hebben vaker last van kramp, zeker wanneer dit ’s nachts is kan dat erg vervelend zijn. Veroorzakers van deze kramp kunnen een tekort aan magnesium of vocht, vermoeidheid en de houding waarin u slaapt zijn. Ook 65-plussers kunnen vaker last van kramp hebben, hoe ouder u wordt hoe vaker spierkramp kan voorkomen. Gelukkig bestaan er hier wel oplossingen voor, zo kan het spierverslappende middel hydrokinine voor verlichting zorgen. Hydrokinine is verkrijgbaar bij de apotheek.

Pijn aan de hiel

Is het niet uw hele voet die pijn doet, maar alleen de hiel? Dan kan er sprake zijn van een peesplaatontsteking (plantaire fasciitis). Deze ontsteking wordt veroorzaakt doordat er teveel spanning op de peesplaat staat, hardlopen of lopen op slechte schoenen kan hiervoor zorgen. Wanneer u langere tijd met een peesplaatontsteking blijft rondlopen kan er hielspoorvorming optreden, dit is een kalkafzetting aan de hiel. Als dit het geval is zult u vooral in de ochtend of bij lang stilzitten pijn aan uw hiel ervaren. Wanneer u weer opgewarmd bent door te bewegen neemt de pijn namelijk weer af.

Zwellingen

Lang stilzitten kan ook zwellingen tot gevolg hebben, zeker na een lange vliegreis is dit geen onbekend kwaaltje en hetzelfde geldt voor zwangere vrouwen. Zijn uw voeten vaker opgezwollen of houdt de zwelling lang aan? Dan kan er meer aan de hand zijn. Slechte doorbloeding, een trage schildklier, een bloedpropje of een nierprobleem kunnen hier de veroorzakers van zijn. Daarom is het bij langdurig opgezwollen voeten een goed idee om uw huisarts om raad te vragen.

Langzaam helende wondjes

Heeft u (kleine) wondjes op uw voeten die maar niet lijken te helen? Dit kan wijzen op diabetes. Diabetes kan er namelijk voor zorgen dat u minder gevoel in uw voeten heeft waardoor u de wondjes minder snel opmerkt en daarnaast zorgt diabetes ervoor dat de wondjes minder snel genezen. Wanneer u deze wondjes niet goed verzorgd kunnen ze gaan ontsteken en zweren worden, iets wat u natuurlijk wilt voorkomen. Voor diabetici is goede voetverzorging dus extra belangrijk.

Lees ook: Diabetes is een van de meest onderschatte ziektes

Horlogeglasnagels

Niet alleen aan de voeten zelf, maar ook aan uw teennagels kunt u last krijgen van vervelende aandoeningen. Horlogeglasnagels zijn een veelvoorkomend probleem, dit zijn nagels met een bolling. Oorzaken van deze zogenoemde horlogeglasnagels kunnen hart- en longziekten, maar ook schildklierproblemen of darmaandoeningen (ziekte van Crohn, coeliakie en colitis ulcerosa) zijn. Horlogeglasnagels hoeven echter niet altijd een gevolg van een ziekte te zijn, in sommige families komen ze ook voor door een genetische afwijking.

(Bron: Gezondheidsnet.nl, Apotheek.nl, MedischContact.nl, Thuisarts.nl)

Geef een reactie

Reacties (6)

    Bluebelle says:

    Volgens mij zijn jullie er nog één vergeten. Ik heb last van neuropathie. Dat is een heel vervelende aandoening aan de benen en voeten, die je het gevoel geeft op prikkeldraad te lopen. Ik heb begrepen dat daar niets aan te doen is. Er is spraken van het afsterven van de zenuwuiteinden.

      PFH van Rijn says:

      Bluebelle, Dit klopt helemaal. Het enige wat hier tegen te doen is om medicatie tegen de pijn in te nemen. De uiteinden van de zenuwen sterven af.
      Dit komt niet alleen voor in de voeten. Het kan ook in de handen zitten en zelfs in je hoofd. Het is een progressieve chronische zenuwaandoening.
      Helaas ben ik hier zelf mee behebt.

    DIRK 2 says:

    ik heb polyneuropathie. dwz.dove voeten+ een enorme pijn met lopen,naar alle waarschijnlijkheid komt dat door
    Diabetes,hoewel ik daar erg aan twijfel omdat ik geen diabetes meer heb door al zo’n 15 jaar voeding te gebruiken
    uit de Meditirannè:weinig aardappels,rijst.etc.vlees van gevogelte,bijna alleen maar groente en fruit.internisten hebben
    geen idee hoe ze m,n pijn weg kunnen krijgen.èèn suggestie was om crowdfunding te proberen om naar een hospitaal
    in de USA te gaan waar ze wèl polyneuropathie kunnen herstellen,maar moet ik op m,n 83e daar nu op ingaan?
    iedereen wil oud worden,maar vraag niet wat de prijs is

      Theo R says:

      Beste Dirk,

      Ik heb dezelfde problemen als u en ben nieuwsgierig waar in de USA en welk hospitaal deze vorm van neuropathie kan verhelpen.

      Met vriendelijke groet, Theo

    pieta 3 says:

    Gm allemaal, al jaren heb ik versleten lange zenuwbanen bij mijn voorvoeten en tenen. Er is niets aan te doen vlgs de specialist. Het voelt dag en nacht aan of mijn tenen en voorvoeten in een te nauw kokertje zitten. Of mijn huid te strak om mijn voorvoeten en tenen zit. Ik word er zelfs ’s nachts wakker van. Inmiddels aangepaste schoenen, maar werkt niet.
    Wie heeft dit ook? of weet iemand waar ik met deze klacht naar toe kan???Het is heel naar dit gevoel.

      janusje says:

      Ik herken jullie klachten bij mij is het gevoel dat je voeten en benen in een harnas zitten constant aanwezig en ook de pijn in de tenen is er altijd hoewel ik s’morgens het minste last heb. De neuroloog heeft polyneuropathie vast gesteld en ik heb dat nu al 22 jaar. Het is heel vervelend maar je kunt er oud mee worden. Ben inmiddels bijna 86, heel belangrijk, blijf bewegen!