Thee drinken op koude dagen? Van deze theesoorten warmt u het beste op

Zodra het kouder wordt, gaat er weinig boven een warme kop thee. De thee zorgt er niet alleen voor dat u het warm krijgt, maar ook dat u warm blijft. Een goed middel tegen de kou dus. Maar van welke theesoorten warmt u het beste op?

Beste theesoort tegen de kou

Het drinken van een warme drank zoals thee kan u helpen uw lichaam op te warmen. Toch zijn er bepaalde soorten thee die er nog beter in slagen om uw lichaam te verwarmen dan anderen. Uit een Iraans onderzoek van de universiteit van Tabriz blijkt dat het drinken van kaneelthee het lichaam extra verwarmt. Dit komt doordat kaneel de algehele bloedsomloop van uw lichaam stimuleert. Met een warme kop kaneelthee kunt u dus uw lichaam van binnenuit opwarmen. Daarnaast heeft kaneel ook een antivirale en antibacteriële werking, die u op koudere dagen kan beschermen tegen virussen en verkoudheid.

Andere theesoorten

Naast kaneelthee zijn er nog andere theesoorten die uw lichaam kunnen verwarmen. Kruiden en specerijen zoals steranijs en gember hebben ook een positieve invloed op uw bloedsomloop. Hierdoor kunnen ze, net zoals kaneelthee, uw lichaam extra verwarmen. Om het warm te krijgen kunt u dus ook kiezen voor een kop sterrenmix- of verse gemberthee.

Voorzichtig zijn met deze theesoorten

Hoewel deze theesoorten u kunnen helpen met het opwarmen van uw lichaam, kunt u er beter niet te veel van drinken op een dag. Volgens het Voedingscentrum zitten er in kaneel, anijs en gember namelijk plantengifstoffen. Zo zit er in kaneel ‘coumarine’, een aromastof die bij hoge inname leverschade kan veroorzaken. Daarnaast kan coumarine de bloedstolling remmen en is het mogelijk zelfs kankerverwekkend. Verder bevat anijs ‘allylalkoxybenzenen’. Dit zijn ook een soort aromastoffen, die bij hoge inname leverschade en mogelijk zelfs kanker kunnen veroorzaken. Het langdurig en veel gebruiken van deze kruiden en specerijen raadt het Voedingscentrum daarom ook af, en deze theesoorten kunnen daarom beter met mate gedronken worden.

“Af en toe een kopje thee kan geen kwaad”

De bovengenoemde bijwerkingen kunnen voorkomen bij hoge innames van deze kruiden en specerijen. Maar wees gerust, een kop per dag kan geen kwaad en kan u dus zeker helpen warm te blijven tijdens de koude dagen.

(Bron: Margriet, Voedingscentrum, Flair, Kookfans. Foto: Shutterstock)  

Geef een reactie

Reacties (2)

    Janneke Heer Verstoep says:

    Heel veel thee is heerlijk maar vergeet niet dat zwarte thee ijzer afbreekt. Dus beter geen zwarte thee bij bloedarmoede.

      maxwout says:

      Het breekt geen ijzer af maar remt de ijzeropname, rooibosthee belemmert de opname van ijzer wat minder.