huis warmer

Zo houdt u uw huis warmer tijdens kou en vorst

Dat een goede isolatie de beste manier is om een huis warm te houden tijdens strenge vorst, is natuurlijk een open deur. Er zijn daarnaast verscheidene zaken die extra kunnen helpen het binnen zo behaaglijk mogelijk te houden. Bekijk hoe u uw huis warmer houdt als het buiten vriest dat het kraakt.

Onderhoud cv-ketel

Cv-ketels kiezen vaak het slechtst mogelijke moment om het te begeven. Het ANP meldt in 2021 dat er tijdens de winterse week van maandag 8 februari veel toestellen gesneuveld zijn. Enerzijds zijn dat oudere ketels en daarnaast slecht onderhouden toestellen. Bij verwarmingsbedrijven gaat de storingstelefoon daardoor non-stop. Het advies voor de toekomst: een ketel die regelmatig wordt onderhouden door een erkend installateur, is minder gevoelig voor storingen en is veiliger. Bovendien verbruikt een goed afgestelde ketel aanzienlijk minder gas. Het kan ook geen kwaad te controleren of de waterdruk op orde is en of de radiatoren ontlucht moeten worden. Draai tenslotte bij vorst alle radiatoren een beetje open. Dat voorkomt bevriezing van de leidingen.

Houd een warmtepomp sneeuwvrij

Door grote hoeveelheden sneeuw kunnen ook warmtepompen in de problemen komen. Om te voorkomen dat het toestel uitvalt, is het belangrijk dat de buiten-unit van de warmtepomp sneeuwvrij blijft.

Isolatie

Niemand zit op grote uitgaven te wachten, maar het isoleren van het huis betaalt zich op den duur terug. Een goed geïsoleerd huis blijft niet alleen veel beter warm, het scheelt ook aanzienlijk qua stookkosten. Door bijvoorbeeld de vloer of een buitenmuur te laten isoleren, wordt er vervolgens elk jaar flink minder betaald aan energiekosten.

Zet de thermostaat niet te laag

Het is echt niet nodig om de verwarming de hele nacht flink hoog aan te houden. Wel is het bij strenge vorst handig de thermostaat niet lager in te stellen dan 17 graden. Dan warmt de woning ’s ochtends bij strenge vorst sneller op tot een aangename temperatuur. Bij minder koude omstandigheden adviseert MilieuCentraal ’s nachts 15 graden aan te houden. Bij een lagere temperatuur neemt het risico op schimmels in huis toe.

Benut radiatoren optimaal

Door bij slecht geïsoleerde huizen radiatorfolie achter de radiatoren te plaatsen, wordt voorkomen dat er warmte door de muur verloren gaat. Deze warmte gaat dan juist de ruimte in. Dergelijke folie is niet al te duur en betaalt zich gelijk terug. Daarnaast zijn radiatorventilatoren erg nuttig. Als de verwarming aanstaat, gaan ze draaien en wordt de warmte sneller en beter door de ruimte verspreid. Houd de radiatoren daarnaast zoveel mogelijk vrij, door er geen bank, bed of dergelijke direct voor te plaatsen. En zorg dat hij stofvrij blijft.

Blijf ventileren

Het is misschien verleidelijk om tijdens vorst alle ventilatieopeningen dicht te maken om de kou buiten te houden, maar verstandig is dit niet. In slecht geventileerde ruimtes raakt de lucht steeds sterker verontreinigd met allerlei stoffen die gezondheidsklachten kunnen geven zoals hoofdpijn, luchtwegklachten, dufheid of geïrriteerde ogen. Zeker in combinatie met een geiser, een gaskachel of een ander open gastoestel. Ook kan de luchtvochtigheid toenemen en dat werkt goed verwarmen tegen. Laat dus bij voorkeur toch enkele ventilatieroosters open. De lucht is dan niet alleen gezonder in huis, maar ook vaak wat droger. En droge lucht is dan weer makkelijker en sneller te verwarmen. Bekijk bij een verbouwing, het isoleren van uw huis of bij het vervangen van ramen of kozijnen bij voorkeur ook hoe u de ventilatie zo nodig kunt verbeteren. Bijvoorbeeld met winddrukgeregelde roosters in de kozijnen of een ventilatie-unit in de woonkamer. Winddrukgeregelde roosters reageren op de wind. Ze gaan wat meer dicht als er veel wind op het rooster staat en wat meer open als de wind zachter is. Zo heeft u minder koude tocht en warmteverlies, maar wel verse lucht.

Ventileren
Lees ook: Ventileren bij kou: tips voor een goede luchtkwaliteit bij zo min mogelijk warmteverlies

Houd deuren gesloten om tocht tegen te gaan

Sluit deuren in huis en verwarm alleen de ruimtes waar u veel bent voluit. Ook daarbij is het dan wel weer belangrijk om te blijven ventileren. Moet u de deur uit, voorkom dan zoveel mogelijk dat de kou naar binnen waait, dus laat de deur niet even open staan om bijvoorbeeld nog iets uit de auto te pakken. En sluit zo mogelijk de deur van een hal, zodat u er in de woonkamer minder last van heeft.

Sluit gordijnen

Houdt u normaal ’s avonds de gordijnen open, dan is het zeker de moeite waard ze nu wel te sluiten. Zeker wat dikkere gordijnen werken prima als isolatie. Hangen ze bij de radiatoren, zorg dan wel dat ze daar niet overheen vallen, want dan houden ze juist warmte tegen. Schijnt overdag de zon, dan kunnen geopende gordijnen juist veel extra warmte naar binnen laten. Dus laat dan juist zoveel mogelijk verwarmend zonlicht binnen.

Enkel glas isoleren

Oudere huizen, die nog voorzien zijn van enkel glas, zijn moeilijk warm te houden. Het beste is natuurlijk om de ruiten te vervangen met dubbel of driedubbel glas, maar als dit om welke reden dan ook niet mogelijk is, dan is isolerende raamfolie een alternatief. Zelfs noppenfolie kan de ergste kou tegenhouden tijdens strenge vorst, maar het is wel een werkje om het goed aan te brengen en het belemmert vervolgens het zicht. In sommige gevallen is het ook mogelijk met een voorzetraam te werken.

Kaarsen

Kaarsen geven warmte af. Niet alleen door aanblik, maar ook letterlijk. Het kan de verwarming zeker niet vervangen, maar wel aanvullen. Een aantal aangestoken kaarsen maakt een niet te grote ruimte net een stukje behaaglijker. Wel hebben ze een negatieve invloed op het binnenklimaat, dus houd daar wel rekening mee.

Uzelf warm houden

Buiten het huis zelf zo warm mogelijk houden, zijn er ook een aantal zaken die u kunt doen om uzelf beter warm te houden. Zeker als u veel stilzit, zult u het eerder koud krijgen. In een eerder artikel geven we tips om dit tegen te gaan.

(Bron: Nu.nl, RTL Nieuws, ANP, MilieuCentraal, Archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

    Sieger says:

    de uitdrukking is “vriezen dat het kraakt” en niet andersom !

    bijbloem says:

    Gordijnen zijn niet alleen voor isolatie, maar ook voor reductie van galm.
    Ze zijn een prachtig middel tegen stralingskoude.

    Metalen kozijnen die in directe verbinding staan met de buitenlucht.
    Wat kan je daar aan doen.
    Gordijnen omdat deze vrij eenvoudig en snel de ventilatie weer op gang laten komen.
    Bovendien (maar ook met rolgordijn) kan je condens van de ramen verwijderen.
    Met een ruitenreiniger kan dat heel eenvoudig. Dit voor ruimte en vochtig weer waar de verwarming niet hoog staat.

      bijbloem says:

      O ja, in winkels (bijvoorbeeld supermarkten) hebben ze een “warmte”gordijn om de stookkosten te beperken.
      Zowel bij extreem hitte als koude.
      In een woonhuis is dat dan een gewoon gordijn. (Kan het zijn.)

      Zeker voor enkel glas kan dat een goedkoop alternatief zijn.
      Niet alle folie is geschikt voor isolatie.