oma

Oma weet raad, maar heeft zij altijd gelijk?

Niemand zo wijs als oma en voor vele vervelende kwaaltjes weet zij wel raad. Maar kloppen die gezondheidstips eigenlijk wel altijd? We nemen enkele van de veelvoorkomende tips onder de loep.

(Olijf)olie bij oorpijn of een verstopt oor

Bij oorpijn of een verstopt oor door oorsmeer wordt vaak het advies gegeven dit te behandelen met een scheutje (olijf)olie. Het kan inderdaad helpen, zegt huisarts Barnhoorn tegenover Trouw. Of olijfolie het beste werkt of dat ook andere oliesoorten gebruikt kunnen worden hem ook gevraagd. Barnhoorn: “Waarschijnlijk kunnen alle vormen van olie, behalve stookolie worden aangeraden.” Bij een verstopt oor kan het helpen die van tevoren te verweken met olie, maar eigenlijk is vooraf weken niet echt nodig. Het is voor de patiënt het fijnste als het oor gewoon meteen wordt uitgespoten. Lukt dit niet in eerste instantie, dan kan na het intrekken van het water een kwartiertje later de prop vaak alsnog verwijderd worden.

Een ui naast het bed bij verkoudheid

Bijna iedereen heeft deze tip weleens gekregen, van een oma óf iemand anders: leg een ui in stukken naast het bed bij verkoudheid. Werkt dit? Vaak wordt daarbij gedacht dat uien bacteriën of virussen absorberen. Dat kan wetenschappelijk gezien echter niet. Wel kan het synpropaanthial-S-oxide gas dat vrijkomt het opgehoopte vocht in de voorhoofdsholten oplossen. Helemaal ervan herstellen doet u dus helaas niet door de ui, maar tijdelijk kan het wel behoorlijke verlichting van een verstopte neus geven.

Gember bij misselijkheid en kou

Een tip van oma die door het Nederlands Huisartsen Genootschap wordt gesteund, is dat gember kan werken tegen misselijkheid. Vooral zwangere vrouwen met ochtendmisselijkheid schijnen er baat bij te hebben. Daarnaast is bewezen dat capsules met gemberextract effectief zijn bij reisziekte. Ook bij misselijkheid ten gevolge van chemokuren of operatieve ingrepen blijkt gemberextract nuttig te zijn. Gemberwortelthee is bovendien fijn bij verkoudheid of griep, aangezien het rillingen en het algemene gevoel van misère onderdrukt.

Rauwe knoflook bij koorts

Knoflook heeft een antibacteriële werking en een rauw teentje op een boterham zou helpen tegen griep. Degelijk onderzoek naar knoflook als remedie voor koorts ontbreekt echter, aldus Barnhoorn. Toch is uit bescheiden onderzoek wel gebleken dat mensen die gedurende 12 weken knoflook slikken, minder griep hebben kregen en minder dagen ziek zijn geweest dan een placebogroep.

Waterijsje bij keelpijn

Een veel gegeven advies dat vooral kinderen niet zo vervelend vinden, is om bij keelpijn een waterijsje te eten. Net als het drinken van koud water, kan het eten van een waterijsje bij keelpijn inderdaad een tijdelijke verlichting van de klachten geven. Op een ijsblokje zuigen heeft overigens hetzelfde effect, maar dat is net wat minder smakelijk. Roomijs eten is overigens een minder goede optie, doordat de room in het ijs slijmvorming kan veroorzaken en dat is juist onprettig. Daarom is ook het drinken van melk bij keelpijn even af te raden.

Al met al heeft oma het vaak bij het juiste eind en het kan in de meeste gevallen dus zeker geen kwaad haar raad op te volgen.

Lees ook: betere longen door bananen, tomaten en appels, Keelpijn? Begin niet direct met medicijnen en gezondheidstips van Gezond Verstand.

(Bron: Trouw, Gezondheidsnet, archief)

Geef een reactie

Reacties (7)

  oosterwijck says:

  Ik kan me nog herinneren, dat mijn zoontje 2 jaar jong was (40 jaar geleden) en ’s avonds in zijn bedje lag te huilen. Hij voelde slap en had koorts en wees naar zijn oortje. Je mocht het oor niet aanraken. Ik heb hem uit bed genomen naar de huiskamer, op zijn zij gelegd, met zijn hoofd op mijn schoot en met een pipet enkele druppels olijfolie in zijn oor laten druppelen (de hoeveelheid van een theelepeltje). In die houding viel hij in slaap (het leek al snel dat de pijn minder werd) en na een uur heb ik hem terug in bed gelegd. De volgende ochtend was hij weer vroeg paraat en stond te roepen en te springen in zijn bedje (zoals gewoonlijk), zijn kussen was besmeurd met oorsmeer. Hij was geheel genezen en we hebben nooit meer een verstopt oortje ervaren.

  Ingeltje says:

  Wel fijn dat het kindje snel van de oorpijn werd afgeholpen door een beetje olie in het oor te geven. Liep dan in dit geval goed af, maar is nogal link als er een gaatje zit in het trommelvlies. Dus dáár moet je dan wel zeker van zijn. Als je dat niet bent, één druppel goede ! kwaliteit lavendel etherische olie Achter het oortje inmasseren. Dit helpt erg goed, zeker bij kleinere kinderen.

  kristien12 says:

  Oma weet raad? Ik heb mijn beide oma’s nooit gekend helaas.

  oosterwijck says:

  Ook in mijn familie is sprake van onbekende grootouders. Mijn grootouders van vaderszijde heb ik nooit gekend en de grootouders van moederszijde wilden geen contact omdat mijn moeder niet uitgehuwelijkt wilde worden en met de man van haar keuze trouwde. Dus ook ik heb geen grootouders gekend. En nu herhaald de geschiedenis: Ik ben 35-j geleden gescheiden van mijn eerste vrouw, toen onze kinderen 8-j en 6-j waren (mijn vrouw had een andere man in haar hart gesloten). Na een jaar was die affaire over en wilde ze terug. Toen ik daar niet in mee stemde, werd het contact met de kinderen gesaboteerd en uiteindelijk verbroken. Tien jaar geleden ontmoette ik mijn tweede vrouw en zouden we prachtige grootouders kunnen zijn. Maar de kinderen willen geen contact meer, omdat ik in hun opinie hun moeder in de steek heb gelaten. Een van de twee kleindochters die nu 19 jaar is, komt vanaf haar 14e jaar af toe op visite en is met ons naar pretparken en eens met ons op vakantie gegaan. Jammer dat veel (groot)ouders niet gewaardeerd worden, terwijl ze zoveel goed kunnen doen.

  Snipsnap says:

  Het is soms echt waar wat men zegt, vroeger was alles fijner en beter?
  Ik lees ontzettend graag de boeken van het kleine huis op de prairie.
  Daar lees je echt dingen van vroeger, en soms pas ik zelf die dingen toe in het dagelijks leven en het werk echt!!
  Zo leuk om te zien dat men toen minder had, maar zoveel meer dankbaarder.
  Ik vind dat we echt meer moeten luisteren naar oudere mensen, zij die met goed verstand en met vertrouwen het leven te gemoed gingen.!!!!!

   oosterwijck says:

   Niet alle ouderen hebben volkswijsheid in zich. En niet alles was zoals het huisje op de prairie, dat soort gezinnen was een zeldzaamheid. Het is zaak om te weten, wie wijsheid in zich heeft, aan wie je iets vraagt. En dat is een helse taak. Ik kijk regelmatig naar het programma over kinderen die niet zeker zijn van hun afkomst en met een test het ouderschap laten vaststellen. Ook kijk ik regelmatig naar het programma over de adoptiekinderen, die hun biologische ouders zoeken. Wat een achterlijke asociale bende is dat. Incest, vreemdgaan en ontrouw. En vervolgens liegen en bedriegen tegen je kinderen. Ook de kerk is niet meer de aangewezen plek om advies te vragen.

  Michel says:

  Ik voelde mij zwaar geterroriseerd door mij beide oren. Mijn huisarts gaf mij nadat ik alles had uitgelegd dit: mometasonfuroaat. In combinatie met klaren die ik zelf heb gevonden. Succes:)