Dokter Ted - oorsmeer

Omroep: MAX

Duur: 0:04:53

Uitzending: di 3 mei 2016 00:00

Oorsmeer

Oorsmeer is heel nuttig. Het werkt waterafstotend en beschermt ons oor tegen vocht. Maar er zijn mensen die last hebben van teveel oorsmeer. Is dat te voorkomen? En is er iets aan te doen?

Wat is oorsmeer

Oorsmeer is een stroperige, kleverige afscheiding die in het buitenste derde deel van de gehoorgang wordt geproduceerd door 1000 tot 2000 kliertjes. Er zijn 2 soorten kliertjes die samen voor de productie ervan zorgen: talgkliertjes en zweetkliertjes. Oorsmeer bestaat uit een mengsel van talg, haartjes en afgestoten huidschilfers. Die huidschilfers ontstaan doordat de dunne huid in de gehoorgang zich vanaf het trommelvlies steeds vernieuwt. Die talg, haartjes en huidschilfers worden naar buiten gewerkt, vooral door de kauwbeweging. Het kopje van het kaakgewricht drukt namelijk tegen de gehoorgang aan.

Het nut van oorsmeer

Door het vettige karakter van oorsmeer, werkt het waterafstotend en beschermt het ons oor tegen vocht. Tegelijkertijd vormt oorsmeer een beschermingslaagje voor de kwetsbare huid van de gehoorgang, het vangt stofjes en vuil op en houdt bijvoorbeeld insectjes tegen. Ook is het oorsmeer wat zuur en dat beschermt tegen bacteriën en schimmels. Nog een onverwachte eigenschap is dat het heel bruikbaar is als remedie tegen gebarsten lippen. Natuurlijk is dat niet erg populair in het dagelijks leven, maar bijvoorbeeld tijdens een survival in de wildernis wordt het op die manier weleens toegepast.

Geen wattenstaafjes gebruiken!

Wattenstaafjes, lucifers, pennen en paperclips, er wordt van alles gebruikt jeuk aan het oor te stoppen. Doe het niet! Het gepeuter en geschraap beschadigt de huid in de gehoorgang en het oorsmeer kan daardoor naar achteren worden geduwd waardoor een prop op het trommelvlies ontstaat. U kunt er zelfs een gehoorgangontsteking van krijgen. Door het peuteren worden de kliertjes in de gehoorgang geprikkeld waardoor er alleen maar meer oorsmeer wordt aangemaakt. Ons oor is volledig zelfreinigend. De korreltjes oorsmeer worden vanzelf naar buitengewerkt door te kauwen, praten, lachen en gapen. Ze komen in de oorschelp terecht en verdwijnen bij het wassen.

Oren uitspuiten

Sommige mensen hebben last van teveel oorsmeer. Bij ouderen dikt het oorsmeer bijvoorbeeld vaak snel in. Ook kan er sprake zijn van een kromme gehoorgang of overmatige haargroei in de gehoorgang. Ook mensen met eczeem of diabetes kunnen meer last van een teveel aan oorsmeer hebben. En mensen die een gehoorapparaat in hun oor dragen of geluidsbeschermers zoals oorpluggen kunnen door het steeds in- en uitdoen ook een opeenhoping van oorsmeer veroorzaken. Wanneer u last heeft van een verstopt oor of een verminderd gehoor, ga dan langs bij de huisarts. De huisarts kan door lauwwarm water in het oor te spuiten de prop verwijderen.

Dokter Ted van Essen behandelt dit onderwerp op 3 mei 2016 in Tijd voor MAX.

Geef een reactie

Reacties (32)

 1. Karin van der Meer says:

  goedeavond u liet een apparaatje zien dat je zelf je oor kunt uitspuiten. Heb door mijn werk waar ik oordopjes draag veel last van oorsmeer. dus wil graag weten waar je kan kopen. mvgr karin van der meer

  1. DokterTed says:

   Sommige drogisten verkopen het. Op internet te googlen als ‘bulb syringe’.
   Ted van Essen, huisarts

 2. Gerry Stinstra says:

  Ik heb sinds een aantal weken dat mijn oor soms dichtslaat en alles dubbel hoor en een suis in het oor.
  Heb nog nooit problemen gehad en oorsmeer zit er ook niet in volgens de arts. Wat zou dit kunnen zijn?

  1. DokterTed says:

   Dat zou ook kunnen komen door een verstopping in de buis van Eustachius. Daar moet uw dokter nog eens naar kijken als het niet vanzelf overgaat.
   Ted van Essen, huisarts

 3. Lian says:

  Ik heb een week of 6 een middenoorontsteking gehad met loop oor. Nu heb nog altijd het voel dat ik niet optimaal hoor. En mijn oor plopt als ik bijv. slik. Is dit normaal? En hoe moet dit met bijv. vliegen is dat gevaarlijk?

  1. DokterTed says:

   Wellicht is er een perforatie ontstaan en is dat gaatje in het tromelvlies nog niet dicht. U kunt nog eens in uw oor laten kijken om dat te controleren.
   Ted van Essen, huisarts

 4. pukkie says:

  Ik heb geen last van oorsmeer ,maar van zweet in mijn oor wat ik uitdroog met wattenstaafje of heb u een ander idee

  Eline

  1. DokterTed says:

   Dat vocht in het oor droogt ook vanzelf op. Eventueel kunt u met een puntje van een tissue de gehoorgang drogen. Dat kan geen kwaad.
   Ted van Essen, huisarts

 5. Jacqueline de Graaf says:

  Hallo, ik ben 55 jaar, heb geen gehoor apparaat, maar moet ongeveer 3 tot 4 keer per jaar mijn oren uit laten spuiten. Soms klapt er 1 dicht en voel ik mij naar.
  Is dit te voorkomen?

  1. DokterTed says:

   Ik neem aan dat u al weet dat u niet moet peuteren. Sommige mensen maken nu eenmaal veel oorsmeer aan. Wellicht kunt u het oor zelf gaan uitspuiten met zo’n ‘bulb syringe’ die ik liet zien?
   Ted van Essen, huisarts

 6. mariusdekruif says:

  Waar kan ik ballon voor oorsmeer kopen?

  1. DokterTed says:

   Sommige drogisten verkopen het. Op internet te googlen als ‘bulb syringe’.
   Ted van Essen, huisarts

 7. Rinus1941 says:

  Ik wil ook graag weten waar je het spuitje kan kopen. Ik gebruik nu een spuitje, maar dit lijkt me handiger

  Met vriendelijke groet,
  Rinus

  1. DokterTed says:

   Sommige drogisten verkopen het. Op internet te googlen als ‘bulb syringe’.
   Ted van Essen, huisarts

 8. Ridder van Doorne says:

  Hallo, ik heb (last)van ligt gezoem en zachte pieptoontjes in mijn oren. Overdag merk ik er niks van maar snachts als t stil is des te meer. Als ik ga slapen doe ik oordopjes is met heel zacht natuur geluiden zoas regen, zo kan ik de zoempjes en piepjesnaar de achtergrond verplaatsen. Ik heb al eens neusdruppels voorgeschreven gekregen, toen werd t iets minder. Wat is wijsheid, nogmaals een kuurtje doen?

  Mvgr,
  R. van Doorne

  1. DokterTed says:

   Oorsuizen of tinnitus is inderdaad vervelend maar onschuldig. Uw oplossing met maskeren door andere geluiden is prima. Een keertje laten controleren of er echt geen oorzaak te vinden is, lijkt verstandig. Anders proberen te negeren. Straks, om 19.30 uur op Tijd voor Max radio 5 bespreek ik dat oorprobleem.
   Ted van Essen, huisarts

 9. Mawi says:

  Al zeker 10 jaar heb ik schilfers in-en achter mijn oren. Heel hinderlijk en het jeukt ontzettend. Ik heb al eens druppeltjes gehad op azijnbasis, maar het help niet. Is dit eczeem of is het iets anders?
  Hebt u enig idee wat ik hier aan kan doen?

  BVD.

  Mawi.

  1. DokterTed says:

   Dat klinkt inderdaad als eczeem. Dat is vaak met zure oordruppels met cortison goed te verhelpen.
   Ted van Essen, huisarts

 10. K. van den Heuvel says:

  Ik mag mij niet meer laten uitspuiten. Dat is niet goed voor de gehoorgang. Het irriteert de gehoorgang en maakt juist de schilfers los. Ik word elke 4 maanden uitgezogen door de KNO arts. Zeker sinds ik gehoorapparaten heb is de troep in mijn oren toegenomen omdat het door de apparaten verder naar achteren wordt gedrukt.
  Ik ben ook benieuwd naar het apparaatje . Ik heb er een die bedoeld is voor de slangetjes van mijn gehoorapparaten door te blazen. Deze kan ik waarschijnlijk niet gebruiken voor het uitzuigen van oren.

  1. DokterTed says:

   Soms is uitspuiten onverstandig en is uitzuigen door de KNO-arts verstandig. U kunt eens met de KNO-arts overleggen of u zelf zou kunnen uitspuiten.
   Ted van Essen, huisarts

 11. Mahaja says:

  Hoe kan het dat je tegelijk beide oren, vocht achter het trommelvlies hebt. Ik ben mijn gehoor 6 weken helemaal kwijt geweest. Beangstigend. Na medicatie kno weer goed. Kun je zoiets voorkomen???

  1. DokterTed says:

   Heel vervelend als het in beide oren tegelijk zit. Soms speelt allergie een rol. Hopelijk blijft het een tijdje weg.
   Ted van Essen, huisarts

 12. G.J. van Kleef says:

  ik ben 77 jaar en heb bijna geenoorsmeer meer. wel veel jeuk in beide oren en soms voel ik de hartslag in mijn oor

  1. DokterTed says:

   Die jeuk is inderdaad vervelend maar met oordruppels met cortison goed te bestrijden.
   Ted van Essen, huisarts

 13. Smedts says:

  Hallo dr. Ted,

  Wat als je vocht achter het trommelvlies hebt?
  Hoe kom je daarvan af?
  Is het erg als je trommelvlies vol witte stippen zit en eruit ziet als gebroken glas??

  1. DokterTed says:

   Vocht achter het trommelvlies is inderdaad een andere oorkwaal. Soms ontstaat het na een oorontsteking en als het maanden blijft is een trommelvliesbuisje de enige oplossing.
   Ted van Essen, huisarts

 14. jannie rutten says:

  Goede avond, Ik heb sinds 8 weken vocht achter trommel vlies aan beide oren, dus ik hoor bijna niets,
  ik ben niet verkouden geweest en mijn neus holtes zijn schoon, heb neus druppels van arts gekregen
  Fluticasonprop my l 50mcg twee maal per dag twee pufjes, vorig jaar Oktober ook tien weken doof geweest
  mijn oor begint nu te borrelen, hoop dat de doofheid snel weer over is, kan ik hier iets aan doen zodat het niet weer terug komt?
  m.v.gr Jannie

  1. DokterTed says:

   Dat is vervelend en inderdaad soms door een allergie. Daarvoor zou die fluticason kunnen helpen.
   Ted van Essen, huisarts

 15. Yvonne Schook says:

  Hai Dokter Ted.
  U heeft het niet gehad over het uitzuigen van het oor. Mijn gehoorgang aan een kant is heel smal. En uitspuiten is beter om bij mij niet meer te doen. Dus bij de specialist geweest en die zuigt mijn oor nu uit. Ook stelde zij voor om mijn gehoorgang iets groter te maken d.m.v. een operatie waarbij ze de gehoorgang iets vergroot. Vindt U dit een goede optie.
  Met vriendelijke groet Yvonne Schook.

  1. DokterTed says:

   Als het uitspuiten niet meer lukt, is uitzuigen een goede optie. Soms is de gehoorgang zo nauw dat verwijding nodig is. Dat kan de oorarts het beste bekijken.
   Ted van Essen, huisarts

 16. Rinaldo Welgraaf says:

  Mijn zoontje heeft buisjes kun je dan ook zelf uitspuiten

  1. DokterTed says:

   Zou ik niet doen. Beter om met uw huisarts te overleggen.
   Ted van Essen, huisarts