eet

Betere longen door bananen, tomaten en appels

Iedereen die de longcapaciteit wil vergroten, doet er goed aan om fruit met veel antioxidanten te eten, zoals banaan en appel. Ook tomaten zorgen voor een betere longfunctie, zo blijkt uit recent Duits onderzoek. 

Antioxidanten

De onderzoekers hebben meer dan 10 jaar lang onderzoek gedaan naar de link tussen een afnemende longfunctie bij volwassen en een dieet waar veel antioxidanten in zijn opgenomen. Antioxidanten is een verzamelnaam voor stoffen zoals de vitamines A en C. Alle stoffen die hieronder vallen, beschermen het lichaam tegen de zogenoemde vrije radicalen. Deze vrije radicalen kunnen schade aan het lichaam toebrengen, waardoor bijvoorbeeld de longcapaciteit afneemt.

Tomaten, bananen en appels

Antioxidanten zitten in veel groente en fruit, maar lang niet allemaal bevatten ze een even hoge concentratie. In tomaten, bananen en appels zitten bijvoorbeeld veel van deze stoffen, waardoor deze er daadwerkelijk voor kunnen zorgen dat de longcapaciteit langere tijd stabiel blijft. Met name ex-rokers doen er goed aan om veel antioxidanten te eten, want op hun longen heeft dit dieet het beste effect.

Ziekteremmend

Het eten van dit voedsel is overigens niet alleen goed voor de longen. Uit eerder wetenschappelijk onderzoek is ook al gebleken dat antioxidanten er op de lange termijn voor kunnen zorgen dat hart- en vaatziektes en kanker worden vertraagd.

(Bron: Voedingscentrum, Metro, European Respiratory journal)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Dit lijkt me een open deur intrappen. … Natuurlijk is vers fruit en verse groenten goed voor het gehele lichaam en de gehele geest. Mits het fruit en de groenten niet besmet zijn met bestrijdingsmiddelen. Dus is vers fruit en verse groenten ook goed voor de longen. Maar, …. Je kunt zo gezond eten als maar mogelijk is, als je de hele dag fijn stof inademt en tussen chemicaliën leeft, is er geen helpen aan.