olijfolie

Voedingstip: olijfolie

Bakken, braden, dressings maken, als smaakmaker op brood of in de soep: met olijfolie kan ontzettend veel. Deze olie is goed voor de gezondheid, omdat er veel onverzadigd vet in zit. Olijfolie staat in de Schijf van Vijf.

Olijfolie komt uit het vruchtvlees en de pitten van de olijf. De meeste olijfolie komt uit landen aan de Middellandse Zee, zoals Spanje, Italië, Griekenland, Portugal, Frankrijk, Tunesië, Turkije, Syrië en Marokko.

Wat voor soort olijfolie is er?

Olijfolie is verkrijgbaar in verschillende soorten:

  • Olijfolie van eerste persing (Vierge): deze olie komt van olijven die onder druk geperst worden. Er is niets verhit en er zijn geen andere middelen gebruikt.
  • Extra vierge: een bijzondere vorm van vierge olijfolie. Het is olijfolie van eerste persing, de duurste kwaliteit olijfolie met de meest uitgesproken smaak.
  • Gewone olijfolie: heeft de meest neutrale smaak van alle soorten olijfolie. Deze olijfolie is een mengsel van geraffineerde olijfolie (waarbij onzuiverheden uit de olie worden gehaald) en olijfolie van eerste persing.

Waarom is olijfolie gezond?

Olijfolie bestaat voor ongeveer 80 procent uit onverzadigde vetten en heeft een hoog gehalte aan vitamine E. Onverzadigd vet staat bekend om de gunstige gezondheidseffecten. Het verlaagt het LDL-cholesterol. Op die manier verkleint onverzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten. Het beste kunt u producten met veel verzadigd vet zoveel mogelijk vervangen door producten met veel onverzadigd vet. Daarmee daalt de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk. Vitamine E is belangrijk als antioxidant. Vitamine E zorgt ervoor dat de cellen, celwand, bloedbaan en weefsel gezond blijven. Vitamine E reguleert ook de stofwisseling in de cel.

Bereidingsvet met veel onverzadigd vet, zoals olijfolie, staat in de Schijf van Vijf. Andere goede oliën zijn bijvoorbeeld zonnebloemolie, koolzaadolie en slaolie.

Koud gebruiken

Extra vierge olijfolie wordt vooral koud gebruikt voor pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. U kunt ook gewone olijfolie of vierge gebruiken: dat is een kwestie van smaak.

Bakken en braden

Gewone olijfolie en vierge olijfolie zijn heel geschikt voor bakken en braden. Bakken en braden in extra vierge olijfolie kan wel, maar is niet aanbevolen, omdat de smaak grotendeels verloren gaat na verhitting.

Frituren

Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor frituren. Op deze temperatuur kunnen schadelijke stoffen ontstaan. Hoe vaker of langer extra vierge olijfolie wordt verhit, hoe meer schadelijke stoffen worden gevormd. De gewone olijfolie is zuiverder en daardoor beter geschikt voor frituren. Omdat deze olijfolie voor het belangrijkste deel bestaat uit geraffineerde olie, verandert de olie niet van kwaliteit en smaak bij verhitting.

(Bron: Voedingscentrum) 

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Als U alles bakt in Olijfolie voorkomt U hart en vaatziektes. Maak zelf Uw sladressings met Olijfolie. Koop geen kant en klare producten, maar koop alles vers en bereid zelf Uw maaltijden, met verse groenten. Gebruik matig vlees. Gebruik absoluut geen margarine en/of halvarine. Bedenk wat er allemaal nog meer, aan: smaakstoffen, kleurstoffen en houdbaarheidsmiddelen in kunstboter (margarine/halvarine) zit, die schadelijk zijn voor de gezondheid. Gewoon roomboter eten op de boterham en veel buiten wandelen en/of dagelijks vitamine D capsules gebruiken.