Aquasporten: een instructeur op het droge en deelnemers in het water.

Kost sporten of bewegen veel moeite? Probeer dan eens te aquasporten

Bewegen en sporten is niet voor iedereen even gemakkelijk. Waar de één makkelijk de 10.000 stappen per dag haalt, is een blokje rondom het huis voor de ander het maximaal haalbare. Toch is het goed om te blijven bewegen, ook wanneer het minder soepel gaat. Dan is aquasporten, sporten in het water, misschien een uitkomst.

Aquasporten: zwemmen, aquajoggen en aquarobics

Er zijn verschillende manieren van sporten in het water. Zwemmen is misschien wel 1 van de bekendste. Maar ook aquajoggen, aquarobics en vergelijkbare opties helpen om fit en gezond te blijven. We leggen uit waar bewegen in het water allemaal goed voor is.

Wat is aquajoggen en aquarobics?

Naast zwemmen zijn aquajoggen en aquarobics bekende vormen van aquasporten. Bij aquajoggen wordt intensief in het water bewogen. Dit wordt gegeven in diep water en de deelnemers dragen een zogenoemde wet-belt. Dit is een band die zorgt dat u rechtop blijft. Aquarobics wordt gegeven in ondiep water, waar vaak op muziek bewegingen worden uitgevoerd. In beide gevallen gaat het om herhalende bewegingen in het water doen.

Twee vrouwen in het zwembad doen aan aquarobics.

Bewegen gaat makkelijker in het water

In het water is de zwaartekracht minimaal. Dit zorgt ervoor dat bewegen veel gemakkelijker gaat, dan wanneer u op het droge bent. Wie normaal moeite met bewegen heeft, zal zich in het water zich beter voelen. Dit komt omdat er minder impact is op de gewrichten. Alle spiergroepen worden getraind tijdens het aquasporten.

zwemmen
Lees ook: De gezondheidsvoordelen én gevaren van zwemmen

Water geeft weerstand

Wie moet revalideren na een operatie of bij bepaalde aandoeningen, heeft daardoor ook baat bij aquasporten. De weerstand die water biedt, zorgt dat er wel moeite gedaan moet worden om te bewegen. Maar omvallen zal niet gebeuren, wat bij normale fitnessoefeningen misschien wel het geval is. Door de weerstand in het water traint u uw lichaam, zonder dat u het doorheeft.

Aquasporten verbetert de conditie

Dit maakt het verbeteren van uw conditie ook een stuk gemakkelijker, dan wanneer u andere intensieve sporten gaat doen. Wie in de avond gaat aquasporten, zal daarna lekker slapen. Het lichaam ontspant door bijvoorbeeld aquajoggen of aquarobics. Dat heeft effect op uw slaap. Zorg wel dat u vooraf voldoende heeft gegeten, want aquasporten zorgt voor een hoge calorieverbranding. Neem dus ook iets mee om achteraf te kunnen eten. En een flesje water is ook nooit verkeerd.

zwembad
Lees ook: Doucht u altijd voordat u het zwembad induikt? Dat is maar goed ook

Aquasporten gebeurt in warm water

Het aquasporten gebeurt in warmer water, dan waar baantjes getrokken worden. Vaak is het achter in de 20 of begin 30 graden. Baantjes trekken is eerder rond de 20 graden. De warme temperatuur maakt het aangenaam om oefeningen te verrichten.

In een klasje of zelf oefenen

De aquasporten zoals aquajoggen en aquarobics worden gegeven bij diverse zwembaden. Maar ook zonder lessen kunt u zelf oefenen. Zoek dan wel de juiste oefeningen op en neem voldoende rustpauzes tussendoor. Anders kunt u zichzelf gaan overbelasten en dat is niet de bedoeling.

Badkleding hangt aan een lijn, een roze bikini met motief.
Lees ook: Mag badkleding in de wasmachine gewassen worden? En meer vragen over zwemkleding

Toch nog 1 nadeel

Aan het aquasporten zit toch nog 1 nadeel dat we willen benoemen. Want het kan soms best wat energie kosten om uzelf in badkleding te hijsen en vervolgens naar het bad te lopen. Na de les terug naar de kleedkamer en natte badkleding uittrekken, het vergt ook wat energie. Denk hier dus ook aan, wanneer u wil gaan aquasporten.

(Bron: Margriet, Stand up Paddle Board World, Zwembad de Sprenkelaar, Zwembad de Waterdam. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie