Duur 04:04
Gepubliceerd op 13 januari 2016

Deel 5: Oefeningen

Na alle zwemtips kunt u aan de slag. Ga naar een zwembad bij u in de buurt en waag de sprong. Neem gezellig wat vrienden of kennissen mee. Naast het banenzwemmen zijn er ook verschillende oefeningen die u in het zwembad kunt doen:

 • Pool walking:
  Dit is een inspanning in het water in het ondiepe deel van het bad. Zorg dat u tot ongeveer uw middel in het water staat en maak een wandelbeweging. U kunt het wat makkelijker maken door tijdens het ‘lopen’ de rand van het zwembad vast te houden. Het dragen van waterschoentjes kan er aan bijdragen dat u meer stabiliteit in het water heeft. U kunt de oefening makkelijk verzwaren door het gebruik van gewichtjes, hand floats of gewichtjes rondom de enkel. Hierdoor krijgt u meer weerstand en verbrandt u tevens meer calorieën. Ook een tempoverhoging is een middel om de oefening te verzwaren.
 • Leg swings:
  Leg swings zijn goed voor uw onderlichaam. Zorg dat u tot de hoogte van uw borst in het water staat, ga zijwaarts aan de rand van het zwembad staan en houd de rand vast. Zwaai nu eerst met het rechterbeen naar voren en houdt het 5 seconden vast. Zwaai uw been terug en maak zo 5complete heen-en-terug zwaaibewegingen. Neem een paar seconden rust en wissel dan om van been.
 • Cross-Country Skiing:
  Cross-country skiing verzorgt workout voor uw hele lichaam. Zorg dat u tot aan de schouders in het water staat en breng uw armen in een hoek van 90 graden en zwaai zowel uw armen als uw benen naar voren alsof u aan het cross-country skiën bent. Zwaai uw rechterarm en uw linkerbeen tegelijkertijd naar voren en zo vice versa. Zorg ervoor dat de voeten de bodem van de vloer raken. Doe deze oefening in intervals van 60 seconden, en verhoog intervals als de oefening gemakkelijk gaat. Ook deze oefening is te verzwaren door het gebruik van gewichtjes.
 • Upper-Body Exercise:
  Voor deze oefening voor uw bovenlichaam gaat u in het water staan tot het water tot aan uw nek komt. Strek de armen recht voor u uit en maak cirkeltjes van klein naar groot. Maak 5 cirkels met de klok mee en vervolgens 5 cirkels tegen de klok in. Breng uw armen weer in rust-positie en na een kleine rustperiode van een paar seconden, doet u dit in totaal 5 keer. Vervolgens kunt u de oefening ook zijwaarts uitoefenen. Het verzwaren van de oefening kan door middel van het aantal cirkels te verhogen of kleine gewichtjes vast te houden.

Meer zwemtips van Inge:

Zwemtips van Inge – Voorbereiding
Zwemtips van Inge – Schoolslag
Zwemtips van Inge – Borstcrawl
Zwemtips van Inge – Rugcrawl

Geef een reactie

Reacties (3)

  Rekel says:

  Heel erg leuk, die tips van Inge! Misschien gaat het nu “toch nog wat worden ” met mij op de zwemtour!

  Anita54 says:

  Doordat ik last van mijn knieën kreeg ben ik gaan zwemmen. Nu hoorde ik dat de beenslag schoolzwemmen helemaal niet goed is voor de knieën en wij ook het enige land zijn die dit zo aanleert.
  Ik duw nu mijn benen opzij en trek ze in en het helpt! Bedankt voor de leuke tips Inge!

  Knoopje says:

  Ontdekking de cursussen van Omroep Max !
  Zwemtips van Inge de Bruin , erg leuk en goede uitleg , bedankt ! ?‍♀️

Bekijk ook

Meer