zwembad

Doucht u altijd voordat u het zwembad induikt? Dat is maar goed ook

In Nederlandse zwembaden passeert u vrijwel altijd eerst de douches voordat u bij het bad zelf komt. Hier even onder gaan staan voordat u een duik neemt, is een verstandige keuze. Waarom eigenlijk?

Zwembadwet

In Nederland is er sinds 1969 een wet die betrekking heeft op zwembaden. Van de hoeveelheid wc’s, de aanwezigheid van opbergkluisjes en de kwaliteit van het zwemwater: alles wordt omschreven. Ook de douches worden benoemd, want die zijn van belang voor de hygiëne in het bad.

Makkelijk schoon te houden

Hoewel zwemwater altijd bacteriedodende middelen bevat, kunnen er onder de douche al heel veel schadelijke micro-organismes worden weggespoeld. Om die reden is douchen voor het zwemmen ook aan te raden. Door dit te doen, komen minder bacteriën en schimmels in het zwemwater terecht en is het makkelijker om dit schoon te houden. U helpt de beheerder van het bad zo een handje.

Chloramines

Niet alleen de beheerder is blij als u vooraf doucht, ook uw medezwemmers. Om zwemwater goed te houden wordt chloor toegevoegd. Als chloor bijvoorbeeld in aanraking komt met zweet of urine, ontstaat er verbindingen die chloramines worden genoemd. Dat zijn irriterende stoffen die voor een branderig gevoel op de huid of in de neus of ogen kunnen zorgen. Vooraf douchen en vooral niet in het water plassen, kunnen de vorming van chloramines reduceren.

zwemmen in zwembad
Lees ook: Zwemmen in een zwembad? Dit zijn de (ongeschreven)regels

(Bron: CDC, archief, Zwembadbranche, Rijksoverheid)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Egbert0706 says:

    Nog een punt voor de wat ouderen onder ons. Doordat de natte huid daardoor afkoelt maakt u de temperutuurverschil van de huid en het water ook een stuk kleiner; geen hartkloppingen meer.

    Snipsnade says:

    De meesten nemen shampoo mee om na het zwemmen zich af te spoelen.