Duur 02:48
Gepubliceerd op 25 maart 2021

Is de zomertijd ongezonder dan de wintertijd?

In de nacht naar zondag 28 maart 2021 gaat de zomertijd in, maar volgens Hoogleraar Chronobiologie en Gezondheid Bert van der Horst van het Erasmus MC is het verzetten van de klok nergens goed voor. In de zomertijd moeten we een uur eerder wakker worden ten opzichte van de normale licht-donkercyclus. Maar we gaan vaak niet eerder naar bed, want het is ’s avonds langer licht. Dit kan leiden tot een slaaptekort en het kan zelfs gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, aldus van der Horst. Hoe flexibel is onze biologische klok eigenlijk? In de video vertelt hij er meer over.

Geef een reactie

Reacties (27)

    Mieke van Gils says:

    Helemaal mee eens, laat ons in de toekomst gewoon de wintertijd (meest logische) tijd aanhouden. Veel gezonder !

    RoosKe says:

    Dat uurtje “langer” is alleen maar handig voor dat handjevol mensen die nog in de tuin willen werken bij daglicht. Verder zie ik het nut er niet van in.

    Kessel45 says:

    Jaaa ben het er óók helemaal mee eens. Ik vind die zomertijd vreselijk. Moet ik weken aan wennen en helemáál wennen doe ik er niet aan. Hoop dat de “gewone” tijd van vroeger snel terug komt. Ben altijd blij als eind oktober de klok weer terug gaat.

      Neels64 says:

      Ik vind de zomertijd ook vreselijk. Heb weken nodig om te wennen. Het is niet goed voor het bioritme.
      Wintertijd is de normale tijd. Zomertijd is verschrikkelijk geforceerd. Kinderen willen niet naar bed.

    Wil333 says:

    Ik hou van de zomertijd.
    Maar het maakt helemaal niet uit.
    Je moet niet op de klok kijken of je al naar bed moet. Je moet je lijf voelen wanneer die aangeeft dat je wil slapen.
    Helaas is praktisch iedereen geprogrammeerd door de klok i. pl. v. door de natuur.
    Al moet je rekening houden met dingen die op tijd moeten gebeuren…….. bevrijd jezelf zoveel mogelijk van de klok en geef jezelf zoveel mogelijk over aan natuurlijke processen.
    Wil.

      cdm48 says:

      Wil333 ik ben het helemaal met je eens.

    Boeken says:

    Heerlijk die zomertijd met de geweldige lange zomeravonden. Geen enkel probleem met dat uur. Denk maar eens aan vakanties naar verre streken waar het tijdverschil veel groter is. Na korte tijd ben je daar echt wel aangewend. En dan is het meestal geen probleem voor de vakantieganger.

    dragon says:

    Daar hoef je géén hoogleraar voor te zijn, om te ervaren dat de zomertijd ongezond is voor veel mensen.
    Het doel was energie te besparen, maar dat is allang achterhaald.
    Misschien kunnen de voorstanders van de zomertijd het hele jaar door een uur eerder opstaan, dan is het voor deze mensen altijd een uur langer licht.
    Zo gaan er stemmen op om het hele jaar door in Europees verband de zomertijd te handhaven.
    Dat komt voor Nederland, slecht uit i.v.m. de tijdzone die zeker voor onze westkust geldt.
    Immers Engeland is altijd een uur vroeger.
    In Berlijn maakt het niet zoveel uit.(Zonopkomst)
    Maar als Duitsland bepaald dat de zomertijd het hele jaar door gehandhaaft moet worden , zijn wij de klos.

      Kessel45 says:

      DRAGON, ben het helemaal met je eens.

      Neels64 says:

      Helemaal mee eens!!

    dragon says:

    landenkompas.nl/img/overig/tijdzones-wereld.png
    Deze link staan de tijdzones.
    Zelfs in Frankrijk is langs de westkust sprake van nóg ongunstigere tijd, als bij ons..

    Heer Bommel says:

    De standaardtijd over een groot gebied is ooit ingevoerd omdat het o.a. lastig was om spoorboekjes te maken als je niet overal dezelfde tijd had. Tegenwoordig zou er wellicht een andere oplossing mogelijk zijn.
    Ik vind het vreemd dat nu de tijd van Warschau tot aan de Portugese grens dezelfde is.
    Ik woon sinds 9 jaar in Zuid-Duitsland, tegen de Tsjechische grens. Het wordt hier nu al een half uur eerder licht dan in Nederland. Je wordt dus, zonder zware gordijnen, ook eerder wakker.

    Roberto van Dam says:

    2 x per jaar begint het gezeur weer. gewoon handhaven zoals het nu is: zomers de klok een uur vooruit en ’s avonds genieten van langer licht. Dan ’s winters weer een uurtje terug anders blijft het ’s morgens zo lang donker

    Peter de Haan says:

    Zomer-wintertijd heb ik nooit begrepen, vooral oudere mensen hebben daar de grootste moeite mee. Ze hebben al moeite om de klok op tijd zetten. Maar onze regering spreekt er vaak over, alleen er gebeurt niets. Jammer!

    Georgina says:

    Heerlijk weer zomertijd. Heb nog nooit last gehad. Ben het helemaal met Wil eens. Zo denk ik er ook over.

    HarrydeG says:

    We moeten één tijd aanhouden. Ik vind dat onze gevallen regering dat nu eens moet regelen ipv alles alleen maar voor zich uit te schuiven. Ze laat het afhangen van de landen om ons heen. Zelfs dit is te moeilijk voor onze demissionaire regering om te regelen. Ik verwacht niets meer van onze volgende regering van voornamelijk dezelfde partijen die op dezelfde manier doorgaan: besluiten nemen durven ze niet.

      dragon says:

      Het is zoals altijd al geweest is: Het volgende rijmpje is van toepassing.

      De heren van klas,
      Drinken een glas.
      Doen dan een plas,
      En alles blijft zoals het was

    RABE says:

    Voor mij hoeft de zomertijd niet. Ik raak er iedere keer van in de war.
    In de winter ben ik meestal om 7.45 wakker en uitgerust.
    Ik ben met pensioen en hoef niet vroeg op te staan, dus vind ik dit een mooie tijd en zo heb ik nog wat aan mijn dag.
    Het duurt weken voordat ik aan de zomertijd gewend ben.
    Niet echt fijn.

    Muisje6 says:

    Flauwekul die zomertijd. Van mij hoeft het niet. Lig meestal rond 22.00 à 22.30 uur in bed, het is dan nog vaak licht,
    dat ik als extra hinderlijk ervaar. Van mij mag die hele zomertijd afgeschaft worden, de tijd die we ’s winters hanteren,
    is de normale tijd, wat veel fijner is.

    J F Zeemeijer says:

    De grootste onzin die er is zomer-wintertijd…Jammer dat wij als burgers daar niets over in te brengen hebben. De energiebesparing is niet uitgekomen. Laten wij het houden zoals het was voor die idiote instelling van zomer en wintertijd.
    En dat er dan een verschil is met andere EU-landen, nou en…..wat heb ik met die andere landen te maken? Ik woon in Nederland. Dus wil gewoon de normale tijd.

    Diny van der Lee says:

    Voor mij is die ‘zomertijd’ zeker niet gezond, integendeel. Het duurt een tijd voor ik er weer een beetje aan gewend ben. Als de tijd weer om is en het is weer de gewone standaardtijd wordt alles weer normaal. Het voorstel dan maar helemaal ‘zomertijd’ in te voeren is helemaal dwaas. We leven hier in West-Europa en dat betekent eigenlijk Engelse tijd. Dat we de tijd van midden Europa aanhouden (de huidige standaardtijd) is nog tot daar aan toe maar om Oost-Europese tijd te gaan hanteren is echt te gek voor woorden.

    Fransjes says:

    Als we gaan janken om een uurtje tijdverschil hoe moeten de mensen die in de ploegendienst werken zich dan niet voelen.
    Die mensen die lopen te janken over zomer en wintertijd gaan wel naar de andere kant ven de wereld op vakantie en hebben totaal geen last van 12 uur tijd verschil. Laten we alstublieft eens ophouden met zeuren over zomer en wintertijd en ga iets nuttigs doen met je leven en laat alles gewoon zoals het nu is.

    wilenlia says:

    Wat een onzin. Je kunt wel hoogleraar zijn, maar een kind snapt dat één nacht korter slapen geen invloed heeft op je gezondheid. Zijn de Scandinaviërs met hun middernachtzon heel erg ongezond? En is reizen naar een andere tijdzone zó slecht voor je? Niet meer naar een feestje gaan (laat naar bed) want dan verstoor je je biologische klok.
    Zomers een uurtje langer licht is vaak een uurtje langer buiten en dat is heel gezond!
    Van mij mag de zomertijd altijd blijven.

    Wepe says:

    Dat gezeur over een uurtje. Als je praat over gezondheidsrisico’s dan moet je denken aan alle mensen die werken in de verpleging, politie, brandweer, mensen die het energienet bewaren enz. Die hebben een continue rooster. Deze mensen moeten constant omschakelen. Van vroege dienst naar middagdienst en wat te denken van de nachtdiensten? Dan praat je pas over gezondheidsrisico’s.
    Ik spreek uit ervaring doordat ik jarenlang in volcontinue dienst gewerkt heb. De omschakeling van nachtdienst terug naar de dagdienst gaf de meeste problemen. Dit pleegt pas een aanslag op je gezondheid. Maar 2 keer per jaar een uurtje? Waar hebben we het over?
    Het nut van zomer en wintertijd is een andere discussie.

    Columbus says:

    200 procent mee eens!

    Jan 57 says:

    Omschakelen van wintertijd naar zomertijd heeft totaal geen zin. Velen moeten ’s morgens vroeg opstaan voor het werk en ’s avonds kan je niet te laat naar bed gaan, anders heb je de andere ochtend last bij het opstaan. lig je op tijd in bed kan je niet in slaap komen door dat het te licht is.

    Silvester32 says:

    Oh heerlijk, de zomertijd gaat weer in!!! Ik heb zowel jongeren en gepensioneerden (ook met huisdieren) hierover gesproken en geen van hen heeft maar een beetje last van de omschakeling naar zomertijd, sterker nog ze hebben last van de wintertijd! Iedereen kan begrijpen dat als het altijd zomertijd is, je hier uiteindelijk aan gaat wennen. Het is alleen maar beter voor je, want overdag kun je dan meer, ook in de avond. Wat heb je aan zonlicht om 3 uur ’s nachts zoals meneer van Der Horst hier voorstelt?? Al je vitamine D gaat verloren!!! Harstikke ongezond joh.

    En wat mij ook aangrijpt is waar de zeurders voor de wintertijd zijn gebleven bij de uitvinding van het rolluik of kunstlicht, is dat ook niet beïnvloedend voor je slaapritme? Ik heb nog nooit last gehad van in slaap vallen tijdens zonlicht uren en wakker worden in het vroege donker om 6 uur in de winter. Die jongere en oudere mensen die ik sprak ook niet, licht is gewoon irrelevant daarvoor, je moet gewoon naar je lichaam luisteren zoals Wil hier al zei. Bevrijd jezelf van de klok en zo niet, laat anderen daar niet de dupe van zijn door hun zomeravonden af te pakken! Doe ’s morgens vroeg gewoon je licht aan in de winter en ga ’s avonds in de zomer gewoon je rolluik of gordijnen naar beneden doen. De meeste mensen gaan vaker naar buiten in de avond dan in de ochtend, gooi onze broodnodige vitamine niet weg. Zelfs dieren hebben geen last van zomertijd. En als die omschakeling zo slecht is… Ik hoor de zeurdertjes niet klagen over de omschakeling naar wintertijd. Daar moet je toch ook aan wennen? En hoe zit het met de verschillende daglengtes per maand? Moet je daaraan ook niet wennen? Want was eerlijk, in de winter is het sowieso laat licht en de zomer vroeg licht, dat uur verschil in de ochtend heeft geen effect op je slaap.

    Van mij zijn er maar twee opties mogelijk: Óf permanent zomertijd of alles houden zoals het nu is. Ik heb nog nooit iemand horen klagen over de omschakeling, of te lang licht in de zomer. Al die standpunten over de wintertijd permanent behouden is flauwekul.

    Daar heb ik trouwens nog een paar interessante links over:
    (Daylight saving time of “DST” is zomertijd in het Engels.)

    zomeruur.blogspot.com/2019/10/permanent-zomertijd-in-de-benelux.html
    scientias.nl/dag-zomertijd-hallo-depressie/
    scientias.nl/wintertijd-en-onze-biologische-klok/
    duitslandnieuws.nl/blog/2019/03/25/wat-er-gebeurt-wanneer-nederland-een-uur-tijdsverschil-krijgt-met-duitsland/
    earthsky.org/human-world/how-life-better-always-daylight-saving-time-dst
    popularmechanics.com/science/environment/a18011/in-defense-of-daylight-saving-time/

Bekijk ook

Meer